Rusza pierwszy wyciąg w Szczyrku | 2011.11.25 |
| fot. Jacek Ciszak / skionline.pl |
|
Od piątku, 25. listopada można jeździć w Szczyrku. Tradycyjnie, jako jeden z pierwszych w sezonie, rusza wyciąg na przełęczy Salmopolskiej.
Ośrodek Salmopol rozpoczyna sezon narciarski. Łagodna polana obsługiwana przez orczyk Bartuś pokryta jest już wystarczającą warstwą śniegu, wynoszącą od 10 do 20 cm. Jeśli na Białym Krzyżu znajdą się pierwsi amatorzy zimowego szaleństwa, to wyciąg zostanie uruchomiony już dziś, a z pewnością ruszy w sobotę. Stok jest oświetlony, więc jeśli narciarze będą chętni, to można szusować od 8 rano do samego wieczora - mówi pani Aniela.
- Staramy się śnieżyć, jak tylko temperatura nam na to pozwala. Niestety u nas na górze rozpoczyna się inwersja. Temperatura wzrosła, teraz jest -1°C, w nocy też nie było wiele chłodniej. Na stokach położonych niżej temperatura utrzymuje się na poziomie -5°C. Wydaje się jednak, że to tylko chwilowe i za parę dni temperatura spadnie, i nadejdzie mroźna zima - przewiduje pani Znamirowska.
|
Piotr Ilewicz - Szkoła Live |
| Redakcja skionline.pl odwiedziła Biały Krzyż w dniu dzisiejszym. Na stoku i przy wyciągu trwają ostatnie przygotowania, pojawili się też pierwsi testerzy. - Sprawdzamy warunki na stoku, jutro będziemy gotowi do przeprowadzenia pierwszych treningów - mówi Piotr Ilewicz, właściciel szkoły narciarskiej Live.
- Szczyrk jest bardzo dobrze przygotowany do zimy. Jak tylko spadnie upragniony śnieg, ruszą imprezy, koncerty oraz ciekawe kampanie ambientowe, które z pewnością przypadną do gustu odwiedzającym nas turystom - twierdzi Sabina Bugaj, szefowa Szczyrkowskiego Miejskiego Ośrodka Kultury, Promocji i Informacji. - Coraz lepiej układa się współpraca między najważniejszymi ośrodkami narciarskimi. Dokładamy starań, by wspólne przedsięwzięcia i zgodne działanie znajdowały odbicie w odpowiedniej obsłudze i coraz lepszych warunkach na naszych stokach.
am / skionline.pl
|
Tagi: #szczyrk #biały krzyż #salmopol
| powrót
Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
|
Booking.com
|