skionline.plstacje wiadomości Wyślij link znajomemu Wydrukuj Dodaj komentarz

Nowości sezonu w Méribel

2006.12.01
Renomowany ośrodek narciarski Méribel do sezonu zimowego przygotował się starannie. Nowe inwestycje mają służyć wygodzie narciarzy i potwierdzają, że nawet tak znane miejsca na narciarskiej mapie Europy jak francuskie Trzy Doliny muszą stale dostosowywać ofertę do oczekiwań klienta.
W rejonie Plattières stary wyciąg krzesełkowy Chatelet zastąpiony został przez nową, 6-osobową kanapę o dwukrotnie większej przepustowości. Budowa nowego wyciągu usprawnić ma dostęp do doliny Belleville poprzez odciążenie innych wyciągów w tym sektorze.
Ciekawostką jest, że na terenie przeznaczonym pod budowę już po rozpoczęciu prac odkryto występowanie rosnącego również w polskich Tatrach chronionego gatunku flory - Swertia perennis L. (niebielistki trwałej). Stało się to powodem wstrzymania prac przez władze odpowiedzialne za ochronę przyrody. W miejsce robotników pojawili się więc naukowcy, których zadaniem było przeprowadzenie kompleksowych badań lokalnej flory. Warunkiem otrzymania pozwolenia na wznowienie budowy była zgoda inwestora na utworzenie strefy chronionej w tym miejscu. Tak się też ostatecznie stało i w ten sposób w rejonie wyciągu powstał rezerwat chronionej roślinności o powierzchni 70 000 m².

Kolejną nową inwestycją, o jaką wzbogaciło się Méribel od ostatniego sezonu zimowego jest zlokalizowany w rejonie Plan de l’Homme nowy rezerwuar wodny o pojemności 60 000 m3. Dzięki temu system sztucznego naśnieżania będzie działać wydajniej, a jakość warunków narciarskich nawet na samym początku sezonu czy w okresach braku naturalnych opadów znacznie się poprawi.
Inwestycja poprzedzona została kompleksowymi badaniami potencjalnego oddziaływania na środowisko i jest zgodna z obowiązującymi regulacjami z zakresu gospodarki hydrologicznej i ochrony przyrody.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom narciarzy stacja Méribel wprowadzić zamierza od nowego sezonu karnety zbliżeniowe (tzw. hands-free). System zamontowany został już w ubiegłym sezonie, ale dopiero w tym roku w automatyczne skanery skipassów wyposażono wszystkie wyciągi ośrodka.
Co równie ważne - do otrzymania skipassu nie będzie już potrzebne zdjęcie. Karnety będą posiadały możliwość "doładowania" przez internet lub - co stanowi tegoroczną nowość - przez telefon.

Trzeba również wspomnieć o nowej restauracji na stoku na wysokości 2 100 m n.p.m., u stóp Mont Vallon, której otwarcie zaplanowano na początek grudnia. Restauracja "Plan des Mains" ma być czymś więcej niż tylko kolejnym gastronomicznym obiektem na stoku. Ma to być swego rodzaju "przystanek wypoczynkowy", dlatego oprócz części restauracyjnej (sandwich-bar, brasseria, restauracja) pomyślano o dużym (ok. 300 m²) tarasie widokowym z leżakami, strefie wystawowej i niewielkim sklepie sportowym.

Joanna Wrona
skionline.pl

skionline.pl

powrót

Zobacz
Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
Jeżeli chcesz otrzymywać cotygodniowy,
bezpłatny narciarski serwis informacyjny skionline.pl
dopisz się do naszego newslettera.


Booking.com