Najlepsze jedzenie dla prawdziwych smakoszy | 2010.03.11 |
Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie. Dobrze wie o tym Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu WINO.
- Południowy Tyrol jest spełnieniem snu narciarza sybaryty. Słońce, śnieg poszarpane szczyty Dolomitów. Fenomenalna infrastruktura narciarska, zawsze przygotowane stoki, niekończące się trasy. Po dniu spędzonym na nartach można tutaj rozkoszować się tradycyjną kuchnią regionalną i najlepszymi włoskimi winami - poleca Tomasz Prange-Barczyński. Redaktor naczelny Magazynu WINO, znawca dobrych win i miłośnik jedzenia, przy-gotował subiektywną listę najciekawszych punktów kulinarnych na mapie Południowego Tyrolu.
W ośrodku Alta Badia (www.altabadia.org) schronisko La Villa Club Moritzi-no (www.moritzino.it) serwuje najlepsze w regionie owoce morza. Po kola-cji, na nartach lub snowboardzie można zjechać do miasta czarną trasą oświetlaną przez ratraki. Miejsce to docenił m.in. Tom Cruise ze swoją żoną Katie Holmes. Natomiast w schronisku Rifugio Santa Croce (www.santa-croce.it) warto skusić się na Kaiserschmarrn, czyli tzw. omlet cesarski, ty-powy regionalny deser podobny do naleśników, podawany z żurawiną. Schronisko Rifugio Scotoni w San Cassiano/St. Kassian położone na końcu szlaku skitourowego Della Grande Guerra/Gebirgsjäger (www.dolomitisuperski.com/skitours) jest znane ze względu na pyszne da-nia mięsne z grilla. Koneserzy mocniejszych trunków mogą wypić najlepszą grappę w Jimmy Hütte. Kurort narciarski Alta Badia słynie również z najlepszego carpaccio z wołowiny dostępnego w Ütia Saraghes oraz z ma-karonu aglio olio serwowanego w restauracji Punta Trieste położonej wysoko nad miejscowością Corvara. Restauracja w Hotelu La Perla (www.romantiklaperla.it) w Corvarze może poszczycić się gwiazdką Miche-lin.
W dolinie Plan de Corones/Kronplatz (www.kronplatz.com) roi się od restauracji i gospód, gdzie podawane są np. najlepsze knedle na stoku (re-stauracja Oberegger Alm), pełnoziarnisty makaron z górskim serem, a na deser Apfelstrudel (Marchner Hütte). Natomiast restauracja Ücia Bivacco jest godna polecenia ze względu na pyszne mięso z grilla i najlepszą grappę w dolinie.
Ośrodek narciarski Val Gardena/Gröden (www.valgardena.it) słynie z najsmaczniejszych żeberek w okolicy (Sophie Hütte na stoku Secedy), bogatej listy win (dostępnej w restauracji Baita Daniel) oraz z najlepszych dań z ryb i owoców morza serwowanych w schronisku Emilio Comici (www.pizsella.com). Świeżość zapewnia im codzienny transport znad Adriatyku, gdzie właściciel ma własne łowiska.
W dolinie Alpe di Siusi/Seiser Alm (www.seiseralm.it) szef kuchni restauracji Gostner Schwaige tworzy wyśmienite dania, wykorzystując kwiaty z alpejskich pastwisk. Do Sanon Hütte (www.sanon.it) warto wybrać się, by nie tylko dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach).
W ośrodku narciarskim Merano 2000 (www.meran2000.net) w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński, a w dolinie Val Senales/Schnnalstal (www.valsenales.com) w schronisku Bella Vista można zjeść wspaniały Apfelstrudel jednocześnie podziwiając lodowiec Schnlstal/Vinschgau.
Więcej informacji na stronie www.suedtirol.info
Podyskutuj o tym na forum
| powrót
Zobacz
Aktualne wiadomości w twojej poczcie!
|
Booking.com
|