Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nassfeld 19/02 - 23/02/2009

juice

Rekomendowane odpowiedzi

Ze spoznieniem i chyba z trzecim podejsciem ale czas sie pozwierzac i poopiniowac :)

Odlegosc ode mnie okolo 750 km.

Droga do wyboru, jedynie to co zalecam to jak sie jedzie przez Wieden to olac Mikulov tylko bujnac sie na Znojmo (tak jak mowi i robi SB).

raz ze autostrada szybciej a dwa ISTOTNE ze dopoki Austryjacy nie skoncza robot autostradowych przed Wiedniem to jest kicha na tym odcinku.

OSRODEK - TRASY

Sporo tego, lacza sie dziela itp.

Sa i lagodne, sa i srednie i mocno strome tez.

Lewa czesc osrodka - dla bardziej lajtowego jezdzenia, miejscami bardzo mocno zatloczona i zryta, choc w kolejkach sie nie czeka to na stoku potrafi byc mrowisko. Bylem tak raz, wiecej nie zamierzalem i nie zamierzac pilowac tej strony.

Srodkowa czesc - nazwalbym ja optymalnie fajna, szczegolnie trasa 51, a nastepnie 60,61 i 50 (pisze z pamiecie jak cos naknocilem to wieczorkiem zrobie korekty :P), tam sie najwiecej bujalem, z powodow pogodowych :mad:

Prawa czesc - to co tygrysy lubia najbardziej, trasy najszersze, najbardziej alpejskie, srednio i mocno strome - raczej dla lepiej jezdzacych juz, zagoscilem tam niestety tylko na 3 godz (pogoda:mad:), trasy numerowane 70 - siatkami. I na deser 80 na koniec dnia (7,6 km) - poczatek srednio i mocno ostry; srodek okolo 2 km wyplaszczenia (w dobrej pozycji zjazdowej do przejechania bez lyzwowania i kijkami odpychania); koncowka (3 km) od malego i stopniowego nachylenia, do wiekszego i wiekszego i duzego. Trasa naprawde miodzio. Ale ze wzgledy komunikacyjne (zjazd do samego dolu i kolejne wyjezdzanie na gore ponad 6 km gondola) optymalna na raz na koniec dnia. Dodatkowy mankament to aby sie tam dostac trzeba sie bujnac orczykiem, ktory sam w sobie nie jest tragedia wielka ale ma w standardzie kilkinastominutowa kolejke. Ale naprawde warto - polecam.

POGODA

No tak srednio do dupy.

I dzien - znosnie na +; tzn troche przechodzacej mgly bez trgedii, sporo rozpogodzen z przeblyskami slonca;

II dzien - na dole (600 m npm ulewa), u gory burze sniezne, zawieje, zmiecie, mgly i cale cholerstwo jakie mozna sobie wyobrazic. 5 byle jakich zjazdow za caly dzien i szkoda bylo meczarni na wiecej. Zapowiadali ze kolejny dzien moze byc zamkniety osrodek, bo lawiny + moga nie przerobic takiego sniegu

III dzien - na szczescie otwarte, nadal niebo zaciagniete, ale juz bez wichur i spokojne opady; widocznosc duzo lepsza, nowe doznania -troche jazdy surfingowej po swiezym kilkunastocentymetrowym sniegu;

IV dzien - w miare ok, pogoda podobna do dnia pierwszego

V dzien - od rana blekitno - zolta lampa PIEKNIE !!!, ale do 12 bo pozniej juz powylazily chmurki, na szczescie widocznosc prawie caly czas byla dobra, malo lub wcale plaskiego swiatla - w tym dniu najwspanialsze doznania gigantowe na prawej stronie osrodka (no bo wczesniej ta czesc zamknieta ze wzgledu na pogode).

WYCIAGI - glownie kanapy i kanapy (1 podgrzewana), sporadyczne orczyki na "dzieciecych trasach" + orczyk na dojaz do 2 gondol na prawa strone osrodka (czyt. wyzej). Do tego dolna gondola ktora UWAGA potrafi byc rano potwornie zabita - na 20 min. stania. Warto ja obejsc z lewej strony (budynek) i lekko lyzwujac na nartach wejsc od drzwi od stoku - oszczednosc 10 min +

ZARCIE NA STOKU - calkiem smaczne i cenowo w tzw. "przystepnych cenach germanskich" :D

Kwatera - 25 e/dorosly + 9 e/dziecko ze sniadaniem i troche tanszym karnetem. Bez zadnych dodatkowych oplat. Umiejscowienie na szczycie Herrmagor - Neupressieneg. Niby skibus z pod domu (ale juz bez powrotnego) a drugi na dole 7 min drogi, ale z gorki bo z powrotem pod gore chyba 12-13% to sobie ze sprzetem nie wyobrazam - takze dojazd samochodem 10 km, ale bez problemow na parking, bez korkow na drodze, a z parkingu podwozi ciufcia pod wejscie glowne. Ale sama kwatera ........ przestronna na bo dwa pokoje, przedpokoj, ale........ ubikacja i lazienka klitki, a do tego czasy swietnosci polowa lat 80 i od tego momentu NIC (juz bez szczegolow) !!! Takze jakos juz przespalismy w bolu i lekkiej stechliznie, ale ta lokalizacja nie do powtorzenia. Ale jak by co (i jakby ktos chcial) to w podobnych cenach jest jeszcze namiar na kilka innych i bliskich lokalizacji takze bez problemu.

Podsumowujac - moj wyjazd srednio udany choc bez zalowania, osrodek do powtorzenia przeze mnie. Moze do polaczenia TH no bo karnet na cala Karyntie. No a przyszly sezon to juz chyba warto juz wziasc karnet sezonowy zakladajac chocby dwa wyjazdy 5-6 dniowe :)

Fotki w "trasie" :rolleyes:

Edytowane przez juice
dodany link; korekta terminu nartowania
  • Like 4

Gość pax53

no fajny opis:)...czytelny i rzeczowy...niestety z pogodą bywa kapryśnie....ale takich mas luda to człowiek chwilami nie może ścierpieć:o....wiem,wiem....jedziemy z przeświadczeniem że pośmigamy w ciszy i spokoju(względnym)oczywiście...a tu pielgrzymka częstochowska(bez urazy pontnikom)...przeżyłem to w piątek na Schmitten:mad:...muldy do kolan o 12-tej:eek:...ale Nassfeld to miejsce godne odwiedzenia i to się liczy:)

no popatrz-to się być może widzieliśmy na stoku - ja byłem 17.01-21.01 - w poniedziałek rzeczywiście sypało strasznie - nam sił starczyło na 4-5 zjazdów - potem kompletnie przemoczeni wróciliśmy na kwaterkę... ale kolejek na dole nie widziałem-przynajmniej wtedy,kiedy ja byłem-choć my zwykle wjeżdżamy jako jedni z pierwszych - byc moze potem się tworzą jakieś zatory przy Milenium Express :)

Mozesz miec racje.

Ja jak sie rano pozbieralem z rodzinka to bylo okolo 9.30 pod gondola:o.

Wczesniej godzinke moglo byc lepiej.

Tak jak piszesz to sypalo we wtorek :)

a zgadza się z tym wtorkiem - bo byłem wyjątkowo na 5 a nie na 4 dni jak zwykle,czyli przedostatni dzień jazdy wypadł we wtorek:)

W środę wyjechaliśmy trochę wcześniej rano i zaliczyliśmy niewielki ośrodek 200 km blizej domu - Klipitztorl-koło Grazu - ale nie za specjalny-lepszą alternatywą na taki manewr jest leżące nieopodal Koralpe-cisza,spokój,pusto na stokach-takie "beskidzkie" klimaty- tylko tłumów brak :)

• 2 weeks later...

Hej!

Z ciekawością przeczytałam Twoją relację, ponieważ mam zaplanowany wyjazd do Nassfeld na połowę marca. Mógłbyś podesłać mi jakieś namiary na kwarterki najlepiej blisko wyciągów (takie max. 35 - 40 euro)?

W końcu słowa stałego bywalca to nie to samo co Google :)

Pozdrawiam,

Anabella

Dziękuję, już zarezerwowaliśmy. 3 osoby z Poznania, od 14 marca. Wyszukiwarka na www.nassfeld.at działała OK. A jaką (wyszukiwarkę?) odradzałeś?

hej! My też będziemy w tym terminie w Nassfeld :)

Mam pytanko-ponieważ mamy nadwyżkę chętnych w stosunku do możliwości przewozowych samochodu-czy nie znalazło by się u Was w aucie miejsce dla 1 dziewczyny z Poznania ?-zawsze mniejsze koszty dojazdu by były :)

Gość berry
Przykro mi, droga powrotna trochę się nam skomplikowała i niestety nie mamy możliwości zabrania kolejnej pasażerki :(

P.S. Mam nadzieję, że do naszego wyjazdu trochę się w Nassfeld przejaśni - na razie kamerki nie napawają optymizmem...

Pozdrawiam,

Anabella

http://www.wetter.at/wetter/sport-freizeit/ski-wetter/oesterreich/kaernten/nassfeldhermagor/

:) nie bez kozery to jest NassFeld... Musi padać :D

Gość berry
No cóż, w podobnych warunkach spędziłam kiedyś kwietniowy tydzień w Val di Sole :o

Widocznie mam umiejętność ściągania na siebie gromów :D:D

mam nadzieję, że ta przypadłość :D już Ci przeszła, bo też w tym terminie tam się wybieram :)