Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Co to jest?

JC

Rekomendowane odpowiedzi

wygląda mi to na jakiś nowy model stabilizatora kolanowego, choć sądząc po Twoim pytaniu, nie wydaje mi sie że odpowiedź jest taka prosta :)

Może zatem to jakiś super zestaw wspomagający naukę techniki carvingowej, albo specyfik powodujący mniejsze zmęczenie mięśni podczas jazdy ? :D

....no to poniosła mnie fantazja teraz :P

Zielonego pojęcia nie mam.

Ale mam pytanie oczywiście trochę obok tematu.

Czy któryś z was starych wyjadaczy słyszał o kimś kto nartuje z endoprotezą biodra. Jeżeli tak to czy są jakieś przyrządy pomocnicze minimalizujące ryzyko kontuzji. Chciałbym, żeby moja druga połowa mi towarzyszyła czasem no ale ma niestety takie ustrojstwo w stawie.

Pozdrawiam.

Też mi się wydaje że ta konstrukcja ułatwia naukę i poprawia technikę carvingową. Co do stabilizatorów kolanowych to sam czasem używam i z tego co wiem to raczej postęp idzie w kierunku tworzenia jak najmniejszych i najprostszych usztywniaczy. Kto by chciał z takim chomątem jeździć :P

JC czekamy żebyś na oświecił :)

No zagadka ciekawa:) Pierwsze co mi się skojarzyło to ze to jest dla inwalidów którzy nie mają już swoich naturalnych nóżek tylko protezy ale to chyba nie to:D

P.S. tak na marginesie widziałem kiedyś jak dwóch inwalidów kazdy z jedną noga smigało na narcie! I nie wiem czy to nie było czasem w naszym "ulubionym" Szczyrku:) i to juz dosc dawno temu:)

Czekajcie czekajcie - miałem kiedyś takiego buta Salomon Evolution. I był to mięciutki miły but (oprócz tego, że się wytarł i uwierał, a jako student.... wieczny...nie było pieniążków na zmianę, więc jeździłem długo w takowym) - więc chyba to nic skomplikowanego.

Na protezę to nie wygląda.

Więc ja, jako przedstawiciel amatorstwa na tym forum (nie sportu amatorskiego, a raczej amatorskiej i przyjemnej jazdy na nartach z nastawieniem na "przyjemne bez zakwasów" + "wino grzane i kiełbaska")stawiam na stabilizator.

Ci co byli w Witowie wiedzą :)

A Ci co chcą się dowiedzieć proszę bardzo już wyjaśniam, choć odpowiedź jest od kilku dni na skionline.pl:

Brytyjskie urządzenie – Ski-Mojo to nic innego, jak amortyzator dla narciarzy. Podczas jazdy urządzenie jest niewidoczne, bo zakładamy je pod spodnie. Wyposażone w sprężynę ramię montujemy w górnej części buta narciarskiego oraz na udzie. Sprytny patent skutecznie odciąża stawy kolanowe i mięsień czworogłowy uda; można ustawić je na opcję „ski” lub „walk”.

Więcej informacji na stronie: www.ski-mojo.com

Wow, ale to cholerstwo jest drogie :eek: - 300 funciaków na jedną nogę to daje ponad 3000zł za odciążenie obu kolan. Nieźle :eek:

W sumie jak się tak zastanowić to ktoś taki jak my kto kocha nartowanie nagle z pewnego zdrowotnego powodu musiałby se odpuścić a taki sprzęcik dałby szansę na powrót to szusowania to uważam że ta suma robi się śmieszna.

Życzę nam wszystkim żebyśmy nie musieli tego kupować ;)