Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Zdiar

mysiauek

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wróciłem.

Pierwsza klasa, mnóstwo śniegu, kolejek praktycznie brak.

Uwaga: Słowacy utrzymują białe drogi, ewentualnie posypane małymi kamyczkami. Za to łańcuchy to normalka.

A gdzie to jest, jutro na 7:00 umówiony jestem z znajomymi i nie bardzo wiem gdzie jechać narazie jestem na V.R.

A z tymi łańcuchami to chyba przesada właśnie wczoraj koło Jordanowa wyprzedzaliśmy idjotę na łańcuchach: dodam tylko że my jechaliśmy ciężarowym samochodem, opkonując wszystkie wzniesienia bez problemu

Bylem wczoraj w Spindlu. Drogi lekkko zawiane momentami, bez problemow. Z tymi lancuchami "zawsze i wszedzie" tez uwazam za lekko przesade, choc w bagazniku wartyo aby byly.

Pogoda moze nie idealna do jezdzenia (charakter lekko arktyczny, wicher i zamiecie), ale bylo czuc taka ostro zime choc na chwile, mrozik 4-6 non stop, do tego twarde - zmrozone stoki, momentami mogly sprawiac problemy duze "jezory lodu".

Niestey weekend ze wzgledow rodzinnych i podobnych wylaczony z jazdy - choc warunki sa, ze az boli :(

A gdzie to jest, jutro na 7:00 umówiony jestem z znajomymi i nie bardzo wiem gdzie jechać narazie jestem na V.R.

A z tymi łańcuchami to chyba przesada właśnie wczoraj koło Jordanowa wyprzedzaliśmy idjotę na łańcuchach: dodam tylko że my jechaliśmy ciężarowym samochodem, opkonując wszystkie wzniesienia bez problemu

Przejeżdżasz granicę w Łysej Polanie lub Jurgowie, a stamtąd 7 km i jesteś. Stoki faktycznie puste, szkoda, że krótkie i płaskie (przynajmniej na Strednicy, bo nie wiem czy Bachledova działa). Ale pojeździć sie da.

Co do łańcuchów, to do Zdiaru nie są potrzebne - dojazd szeroką drogą, pustą drogą, po której można śmigać aż miło, nawet i 100 km/h (choć jest trochę ostrych zakrętów i trzeba uważać).

Mimo wszystko polecam. Byłem tam w połowie listopada i już mieli świetne warunki. Do tego całkiem przyjemne widoki.

Granice przekraczasz w Jurgowie :)

Trochę nierówna droga po naszej stronie ale szybko i prosta, a nie taka jak na Łysą Polanę ... można cały czas pruć na ile się człowiek czuje.

Sama Strednica to może nie za specjalne stoki, ale śnieg gwarantowany i zawsze wszystko idealnie przygotowane. W sam raz do nauki, którą uskuteczniałem.

Niestety Bachledova - wg. komunikatu na ich stronie - zacznie chodzić dopiero w sobotę.

A teraz dojazd: z Sosnowca 190km, w piątek w śnieżycy sejakiem jechaliśmy 3h.

przy lepszych warunkach norma to 2,5h.

• 2 years later...

czesc..

odgrzewamy stary wątek... :)

Zamiaruje wybrać się na tydzień z rodzinką w góry i padło na Zdiar. Prawdopodobny termin: przełom lutego/marca

Troche nartowania, niezbyt ekspansywnie bo z bąblem 9-miesięcznym sie wybieramy, wiec bedziemy z żoną na zmianę jeździć.

Proszę o jakieś tips&tricks do tej okolicy..:

-sprawdzone spanie,

-sprawdzone żarcie,

-czy można coś rozsądnego blisko wyciagów znaleźć do spania? (wiecie.. taki urlop bez samochodu).

pzdr

Marek

Sprawdzone spanie:

www.pensiovasko.sk

Sprawdzone żarcie :

co pod tym rozumiesz? Bo wieczorem raczej średnio jest gdzie wyjść : wieś po prostu.

Czy można coś rozsądnego blisko wyciagów znaleźć do spania? (wiecie.. taki urlop bez samochodu)

Hmmm... ja podałem sprawdzone i jak zobaczysz na ich stronie: bardzo blisko wyciągów na Strednicy i Strachana. Natomiast o spaniu u Strachana różne rzeczy opowiadają.

Nie spałem w samej Bachledovej.

Przepraszam, że post po postem, ale nie mogło się coś edytować. Już wiem, że można płacić kartą :)

Teraz się was zapytam, czy był już ktoś, i jak z warunkami? W Krk dość sporo śniegu, ale już na kamerach w Jurgowie jakby mniej, czy tam nie będzie jeszcze gorzej?

A czy 13E to jest cena za całodniowe szusowanie, czy jest jakiś kruczek? Tanio dość.

Pozdrawiam