77evers Napisano 13 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2010 Od tego sezonu zimowego zakończył żywot jedyny wyciąg orczykowy w województwie opolskim w Jarnołtówku koło Głuchołaz. Żegnajcie narciarze. Wyciągu nie będzie. Wyciąg narciarski postawiło 25 lat temu trzech braci - Stanisław, Józef i Jan Giemzikowie. Był okres, że przyciagał pod Kopę Biskupią tłumy narciarzy, ale ostatnio klientów zabrały mu stacje narciarskie w Czechach. Urząd Dozoru Technicznego, który dopuszcza takie urządzenia do użytku, zażądał kosztownych opinii i w ciągu roku wymiany wyciągu na nowy, produkowany fabrycznie i atestowany. Właściciele stwierdzili, że nie stać ich na taka inwestycję. Tym bardziej, że w ostatnich latach do działalności trzeba było dopłacać, bo brakowało śniegu i narciarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 13 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2010 Byłem tam na wakacjach w sierpniu Opatrzność czuwała nade mną, chciałem już prawie kupić chałupę (ceny powalające z nóg, kilka razy musiałem przeliczać zera za 1 z przodu, było ich pięć ) myśląc o nartach na zboczach Kopy Biskupiej. A tu psikus Swoją drogą miejsce położone urokliwie i nie doinwestowane turystycznie, a z potężnym zapleczem naturalnym - góry, lasy i zbiornik wodny z zaporą, ale zawsze. pzdr misal _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi