gajowy01 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Jesli dobrze rozumiem jazda rekreacyjna to jazda spokojna, nie za szybka...moja mama nazywa taka jazde "wożeniem" ona ja uprawia. Czytam ostatnio duzo o sprzecie - Polak mądry po szkodzie - i wiekszosc uwaza ze dla kobiet sredniozaawansowanych to bucik 60-70...wiec moje 40 mnie przerazilo...Boje sie ze zbyt miekki but nie pozwoli mi własciwie panowac nad narta - skradzione zdanie fachowców- a narty mam 10 cm krotsze od siebie, Dynastary - szerokie jak na karvingi i one chyba sa srednio miekkie...czy bede w takich butach nimi kierowac czy pojada w swoja strone Dziekuje wszystkim za pomoc i cenne wskazówki Moim zdaniem, podtrzymuję, są za miękkie, zawracanie głowy po prostu Twardy but zawsze można rozpiąć, co b. często robię i jeżdżę w niedopiętych czy całkiem luźnych ale jak potrzebuję dobrej kontroli to ją mam. W twardym bucie mniej się męczą mieśnie - but przejmuje część obciążeń. itd. Zlinkuj dokłądnie twój model buta, gdzie go kupiłaś? Tu nie chodzi tylko o twardość ale także o klasę buta. Bardzo często te miękkie to tanie i niestety często badziewne buty, w twardszych masz na ogół pewność że klamry są wytrzymałe, nie urwią się tak łatwo, że klamry mają mikroregulację, że wkładka jest porządna - częściowo lub w całości termoformowalna itp. itd. Na ogół to idzie w parze, że czym twardszy but tym droższy, ale ma więcej patentów i udogodnień które znakomicie rekompensują twardość. Zatem oszczędność na miękkich butach jest dość pozorna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Moim zdaniem, podtrzymuję, są za miękkie, zawracanie głowy po prostu Twardy but zawsze można rozpiąć, co b. często robię i jeżdżę w niedopiętych czy całkiem luźnych ale jak potrzebuję dobrej kontroli to ją mam. W twardym bucie mniej się męczą mieśnie - but przejmuje część obciążeń. itd. Dziwne spostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 (edytowane) Dziwne spostrzeżenie Co w nim dziwnego? Mam przekonanie że mniej się męczę jeżdżąc w twardych butach niż miękkich Spróbuj pojeździć w niedopiętych w trudnym terenie porównaj z jazdą w dopiętych - oceń kiedy ci mięśnie bardziej pracują i kiedy bardziej się meczą. But przejmuje część obciążeń - coś jak "proteza" PS. Jeszcze jedno: wyższe modele/twardsze buty są na ogół nieco wyższe - co też pomaga. Cały czas mówimy o butach dobrze dobranych/dopasowanych Edytowane 21 Styczeń 2011 przez gajowy01 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 średnio mi odpowiada jazda w butach niedopiętych lub odpiętych.Nie po to jest taka konstrukcja buta aby tak czynić,ale każdy ma swoje....A czy mięśnie bardziej wtedy pracują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 średnio mi odpowiada jazda w butach niedopiętych lub odpiętych.Nie po to jest taka konstrukcja buta aby tak czynić,ale każdy ma swoje....A czy mięśnie bardziej wtedy pracują... Polecam jako ćwiczenie i doświadczenie Dobre na rozjazd - na płaskiej trasie na początku - jazda w rozpiętych daje dobre czucie stania na nartach, bardzo dobrze wpływa na równowagę. Na muldy i tym podobne atrakcje także - wtedy może być dużo nieoczekiwanych obciążeń, jakiś przypadkowych szarpnięć, balansów przód/tył itp. itd - nie spinam wtedy butów na maksa. Na wiosennych śniegach (które b. lubię) a zwłaszcza na dłuższych nartach - wtedy buty spinam jak trzeba. Oczywiście także na bramkach też - ale to akurat zdarza mi się bardzo rzadko. Nie wkręcam, nie prowokuję ani nie droczę się Uważam jw. i naprawdę mam głębokie przekonanie do dość twardych butów, choć "amatorskich/allround" itp., które warto czasem rozluźnić. W typowych race pewnie też bym dziś nie dał rady, choć kilka lat temu maiłem dużo twardsze buty niż teraz - ale przy kilkudniowych wyjazdach kończyło się to ...krwawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 w gajowego01 spostrzeżeniu jest sens i nie dotyczy tylko nart, mam na to nie jeden dowód wzięty z życia. Jeśli to co będziemy robić zajmie nam małą tego część, to np miękkie buty nie będą przeszkadzały ...gorzej jak okażesz się zbyt pojętna i za rok będziesz odczuwała niedosyt;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryk Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Dziękuje za pomoc...jestem juz teraz znacznie mądrzejsza...Buty które kupiłam to Rossignol PL 2010 AXIA X 40. założyłam i były super, dopasowane i miekkie.Kiedy kupowałam niestety nie wiedziałam ze mam zwrócić uwagę na ich twardośc Sprawdziłam na stronie w Decatlonie, bo tam kupowałam sprzet, i nie ma butów twardszych mojego rozmiaru mam 25, przymierzałam Nordice 25.5 i miałam luz, niestety za szerokie...nie czułam stabilności chyba jestem skazana na moje kapcie... Pozdrawiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 twarde buty mniej obciązają mięśnie? fajna nowość heh... słuchaj nie jeździsz zawodowo na nartach zeby mieć mega twarde buty miękkie to komfort a jak masz dobrze trzymaną nogę to jest wszystko ok:) flex po prostu pozwala bardziej nagiąć buta oprócz umiejętnośći ważna tez jest waga i to czego oczekujemy od nart i butów. Twarde da się rozpiąc to fakt pytanie po kiego grzyba twarde buty jeżeli je odpinamy? to wg mnie jest bezsesnu bo wtedy wogle brak jakiej kolwiek kontroli nad nartami- zaraz powiecie ze to pomaga lepiej trzymać panować nad nartami no tak pozwala ale jako ćwiczenie na pare zjazdów a nie na cały dzień- lepiej mieć dobrze trzymaną stopę w bucie niż twardego i go odpinać bo przewaga dobrze trzymanej nogi w miękkim bucie jest bardziej istotna niż odpinanie twardych butów do jazdy. Wg mnie i powtorze to jeszcze raz jako amator na bank nie odczuła byś znaczącej różnicy między 40-50 a nawet zaryzykuję 40 a 60. Jezeli narciarstwo ma ci sprawiać frajdę i przyjemność nie przejmuj się tym flexem i po prostu jeździj. taki but do całodziennej jazdy jak najbardziej się nada- pojeździsz rok 2 zmienisz na twardsze i będzie ok:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 Dziękuje za pomoc...jestem juz teraz znacznie mądrzejsza...Buty które kupiłam to Rossignol PL 2010 AXIA X 40. założyłam i były super, dopasowane i miekkie.Kiedy kupowałam niestety nie wiedziałam ze mam zwrócić uwagę na ich twardośc Sprawdziłam na stronie w Decatlonie, bo tam kupowałam sprzet, i nie ma butów twardszych mojego rozmiaru mam 25, przymierzałam Nordice 25.5 i miałam luz, niestety za szerokie...nie czułam stabilności chyba jestem skazana na moje kapcie... Niestety ale Decathlon to nie jest dobre miejsce do zakupu butów wg mnie Te wszystkie obawy co do jakości butów mogą znaleźć potiwerdzenie. Skoro są nieużywane to możesz oddać - ja bym oddał i kupił coś solidniejszego Takie jest moje zdanie twarde buty mniej obciązają mięśnie? fajna nowość heh... Jeszcze pewnie wiele rzeczy obu nas w życiu zaskoczy - ale tak właśnie uważam (...) Twarde da się rozpiąc to fakt pytanie po kiego grzyba twarde buty jeżeli je odpinamy? Choćby po to, żeby zobaczyć jak to jest w miękkich to wg mnie jest bezsesnu bo wtedy wogle brak jakiej kolwiek kontroli nad nartami- zaraz powiecie ze to pomaga lepiej trzymać panować nad nartami no tak pozwala ale jako ćwiczenie na pare zjazdów a nie na cały dzień- lepiej mieć dobrze trzymaną stopę w bucie niż twardego i go odpinać bo przewaga dobrze trzymanej nogi w miękkim bucie jest bardziej istotna niż odpinanie twardych butów do jazdy. Twardsze buty dają po prostu więcej możliwości - a także oznaczają lepszą klasę buta, lepsze materiały, inne PU, do tego dają różne inne bajery - nie piszę przy tym o jakiś RT (!) Miększe są niższe, sztywność wzdłużna to nie jest jedyny parametr. czasami przymierzałe te tanie miękkie buty i były niewygodne(!) zewzględu na dość prostą budowę wkładki itp. Przeczytaj jeszcze raz - z dobrą wolą, co wcześniej pisałem Wg mnie i powtorze to jeszcze raz jako amator na bank nie odczuła byś znaczącej różnicy między 40-50 a nawet zaryzykuję 40 a 60. Jezeli narciarstwo ma ci sprawiać frajdę i przyjemność nie przejmuj się tym flexem i po prostu jeździj. taki but do całodziennej jazdy jak najbardziej się nada- pojeździsz rok 2 zmienisz na twardsze i będzie ok:) Można jeździć we wszystkim, ale skoro może wymienić i ma wątpliwości to czemu nie. Moim zdaniem odczuje różnicę - co potwierdziło się także na lajtowo "amatorsko" jeżdżących koleżankach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryk Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Jejku, kiedys nie bylo tego problemu...przepych mozliwości, szeroki wybór komplikują zycie Dziekuje wszystkim za porady, jak juz pisalam teraz wiem wiele wiecej w tej materii... najwazniejsze ze pada sniezek i mozna bedzie poszusowac Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje za zainteresowanie moim problemem... Miłej soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 gajowy jak moze to niech zmieni:) a co do rozpinania butów jak rozepniesz to nie będziesz mial uczucia jak w miękkim tylko jak w rozpiętym bucie ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 Boogie to dobrze podsumował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 gajowy jak moze to niech zmieni:) a co do rozpinania butów jak rozepniesz to nie będziesz mial uczucia jak w miękkim tylko jak w rozpiętym bucie ) Dziękuję, zmienię, powinienem to zrobić bo są już wytłuczone ale tymczasem mnie nie stać Co do drugiego zdania: doskonale wiesz o co mi chodzi, wiesz że można buta dopiąć w różnym stopniu - zgaduję, że np. na tyczki dopinasz na maksa? Jeśli ci się jeszcze chce poczytać co dokładnie piszę nt. to też tu: http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=121002&postcount=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 koleżanko jak możesz to zmień te buty na twardsze flex 60-80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2011 no ja na tyki powiem Ci różnie:D jak jeżdzę dla zabawy to mam normalnie dopięte ale jak mi się tutaj Franek (turbo88) wjedzie na ambicje to dopinam na max:D tak ze na dole trzeba odpiąc:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryk Napisano 27 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2011 Witam ponownie, Mam kolejne pytanko Co uwazacie o buciku Atomic Hawx, flex chyba 85? Czy to dobre buty do Attraction III (Rossignole)...? czy moze Rossignol Vita S60 wystarcza... Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (edytowane) …………. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Kowal Napisano 6 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2011 (edytowane) ………….. Edytowane 16 Kwiecień 2011 przez Jan Kowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julia Napisano 13 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2011 Witam ponownie, Mam kolejne pytanko Co uwazacie o buciku Atomic Hawx, flex chyba 85? Czy to dobre buty do Attraction III (Rossignole)...? czy moze Rossignol Vita S60 wystarcza... Dziekuje i pozdrawiam Co prawda jest już 13.02 no ale ;p Powiem szczerze, że kupiłam ostatnio Atomic Hawx 90 W i jestem bardzo zadowolona - jednak te, o których piszesz mierzyłam w intersporcie (jak się nie mylę są one produkowane właśnie dla tego sklepu) i czułam mega różnice między tymi co kupiłam, a tymi 85 - różnicę w wygodzie - nie wiem może ja jestem jakaś dziwna, ale mam wrażenie że przedmioty produkowane dla sieciówek są jakoś gorzej robione - niby te same (no nie do końca, ale prawie). Podobnie jest ze sprzętem produkowanym do wypożyczalni z tego co się orientuję ;p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 26 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 Co prawda jest już 13.02 no ale ;p Powiem szczerze, że kupiłam ostatnio Atomic Hawx 90 W i jestem bardzo zadowolona - jednak te, o których piszesz mierzyłam w intersporcie (jak się nie mylę są one produkowane właśnie dla tego sklepu) i czułam mega różnice między tymi co kupiłam, a tymi 85 - różnicę w wygodzie - nie wiem może ja jestem jakaś dziwna, ale mam wrażenie że przedmioty produkowane dla sieciówek są jakoś gorzej robione - niby te same (no nie do końca, ale prawie). Podobnie jest ze sprzętem produkowanym do wypożyczalni z tego co się orientuję ;p napewno różnią się wkładką, dla IS maja wkadkę z grzałką... Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Szafrański Napisano 28 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 ten artykul powinien byc publikowany np w gazecie wyborczej lub innym periodyku, jako podstawa i POCZATEK. w takim miejscu jak skionline, wydawalo by sie, ze info trafia do ludzi, ktorzy maja juz jakie takie pojecie, takze o butach. sam wiesz, ze flex flex'owi nierowny, ale, oczywiscie , daje pewne porownanie butow. oczywiscie flex podaje sie tylko w osi wzdluznej i te wszystkie ladnie wygladajace automaty mierza cos, co przy obecnej technice i konstrukcji nart, nie jest najwazniejszym czynnikiem.. dodam jeszcze, ze np w obrebie jednej marki roznica miedzy flex 100 i 120 jest wyczuwalna, natomiast przejscie z 120 na 130 to juz skok… twoj artykul jest pomocny, znowu, w nieodpowiedniej lokalizacji a juz powiazanie w peczki danych butow do danych nart to lekkie przegiecie. PS najbardziej mi brakuje info, gdzie zebrane by byly dane wielu butow z podaniem flex'u (oczywiscie) ale takze ramp angle, szerokosc srodstopia piety i tzw toebox, nawet kata cholewki czy grubosci podeszwy…. mysle , ze to jest wlasnie poziom odpowiedni dla czytelnikow skionline…….. Słuszna uwaga! Postaram sie zebrać takie dane. Nie będzie łatwo, ale to możliwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julia Napisano 28 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 napewno różnią się wkładką, dla IS maja wkadkę z grzałką... Mirek Moje też mają wkładkę z grzałką - a mam te 90tki, a nie te 85 dla IS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmarcin Napisano 17 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2012 Wykorzystując obecne przeceny planuję zmienić buty na twardsze (flex ok. 100). Obecnie mam stare Lange Athos plus Acno (00/01) i kiedyś dobierałem je na zasadzie wygodne, nie uwierają, innych nie ma, to te mogą być. Wg miarki w sklepie mam stopę 26,5cm dł i 98mm szer. Przeczytałem zasady doboru i mierzenia buta i trochę zgłupiałem. Wyjąłem wkladkę ze skorupy i patrzę, że na skorupie od wewnątrz jest podane oznaczenie 27-28,5 (długość podeszwy po wyjęciu z buta ma właśnie 28,5cm). Po włożeniu nogi do pustej skorupy mam dużo luzu z każdej strony, a stopa dosłownie lata w bucie. Zakładając z kolei samą wkładkę (niby 27,5) mam uczucie, że uciska mi palce. Tak samo jest kiedy wkładka jest w bucie, czyli podczas normalnej eksploatacji. Czy to możliwe, że 10-12 lat temu robili tą samą skorupę, w którą wchodzą wkładki od 27 do 28,5cm i tu całym szczegółem jest wkładka? Czy w butach sprzed roku, dwóch, trzech już nie ma takiej sytuacji i jedna skorupa to jeden rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_67 Napisano 17 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2012 .......Czy to możliwe, że 10-12 lat temu robili tą samą skorupę, w którą wchodzą wkładki od 27 do 28,5cm i tu całym szczegółem jest wkładka? Czy w butach sprzed roku, dwóch, trzech już nie ma takiej sytuacji i jedna skorupa to jeden rozmiar? Tak, tak było i co ciekawe jest. Często jest tak, że skorupa załatwia co najmniej dwa rozmiary. Różnica jest we wkładce (kapciu). Jak kupowałem córze buty atomic to jaj skorupa była do dwóch rozmiarów. O takie: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_buty&id_grupy=3196&id_modelu=2882 Tylko, że dla intersportu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiandboardtuning Napisano 21 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Jeśli ktoś chce podobnie dopasowywać buty zapraszam również w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi