Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Grzesiek Axentowicz i Stefan Gliński nie żyją.

Gość Bode

Rekomendowane odpowiedzi

"Wczesnym popołudniem 30 grudnia, podczas wycieczki ski-tourowej w Tatrach, grupa turystów została przysypana przez lawinę. Wśród nich było dwóch członków Sekcji Narciarskiej AZS PW. Stefan zginął na miejscu, Grzesiek do 2.30 w nocy walczył o życie w zakopiańskim szpitalu. Nie odzyskawszy przytomności zmarł. Obaj kochali góry, a szczególnie polskie Tatry. Przez wiele lat startowali w zawodach AZS Wintercup. Grzesiek bardzo chciał pisać na naszym blogu o ski-tourach. Niestety nie zdążył. Cześć Waszej pamięci koledzy!"

Wiadomość ze skifighters.pl

To był jednak duży pech, warunki praktycznie bez zagrożenia lawinowego a jednak. Trudno tu mówić o błędzie w sztuce, przeszarżowaniu czy tym bardziej głupocie. Góry są dla ludzi a zginąc to i w wypadku samochodowym można w biały, piękny dzień. To jest moment, chwila. Ja nie potrafie nic mądrego napisać o takich sytuacjach, sam kiedyś przeżyłem tego typu wypadek lawinowy i niestety wiem jak to wygląda. Widzialem wiele lawin, niektore były ogromne, żywioł walący sie z łoskotem pociągu towarowego lub też małe, cichtkie pss, takie drgnienie i 20 osób nagle pod śniegiem. Współczuje bliskim tych chłopaków

Dokładnie 27 lat temu, 30 grudnia 1982 roku, mój przyjaciel, doświadczony przewodnik tatrzański, prowadził grupę turystów z domu wczasowego "Baśka" na Cyrhli. Szli od Włosienicy do M-Oka. Nie było zagrożenia lawinowego, nie było odwilży. Szedł on, grupa wczasowiczów, przerwa, chłopak z dziewczyną, przerwa, reszta grupy. Ze Żlebu Żandarmerii zeszła lawina. Porwała chłopaka i dziewczynę. Chłopak wyszedł bez szwanku, dziewczyna zginęła na miejscu.

trzecia ofiara to Jan Rzeczkowski - zawodnik i trener narciarskiego klubu Deski

(za http://azspw.pl/aktualnosci/150/ )

[']

edit: właśnie sobie uświadomiłem, że z Jankiem wspólnie świętowałem sylwestra 2007 w Zakopanem... kolejny znajomy, którego już nie ma [']

Edytowane przez salwer

Temat nadaje się do usunięcia ponieważ uważam, że to nie jest temat do rozmowy na forum ponieważ może on przysporzyć wiele smutku przyjaciołom i rodzinie.

Toż to forum jest - możesz mieć swoje zdanie.

Wątku jednak nie będziem usuwać, ponieważ rzecz tyczy narciarzy, a o nich tu też piszemy.

Ja na ten przykład dowiedziałem się z tego wątku, że "turyści", o których media donosiły, to właśnie narciarze z WTS DeSki. Siedziałem w tamtym momencie na Górków Wierchu (w przerwie nartowania) i patrzyłem na Tatry, nie wiedząc, że dzieje się tam tragedia. Teraz tym bardziej mi ich żal, kiedy dowiedziałem się, że to brać narciarska. Wyrażamy tym wątkiem właśnie współczucie bliskim.

PS.

Zmień swój podpis - w części nie pasuje do naszego forum.

• Like 3