Matifcb Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 wyzsza szkola jazdy widze:) czyli pojawiamy sie rano i wjezdzamy 2 etapami do gory. Pozniej jezdzimy tyl;ko czarnymi trasami i podjezdzamy na szczyt albo B albo C i mozna sobie jezdzic nimi naprzemian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cosworth240 Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 2 godziny temu, Matifcb napisał: wyzsza szkola jazdy widze:) czyli pojawiamy sie rano i wjezdzamy 2 etapami do gory. Pozniej jezdzimy tyl;ko czarnymi trasami i podjezdzamy na szczyt albo B albo C i mozna sobie jezdzic nimi naprzemian. Zasadniczo tak. Z tym jeżdżeniem na przemian jest jednak pewien kłopot - przedostanie sie z Gąsienicowej na Goryczkowa nie jest kłopotliwe, bo zjeżdża sie w dol - o tyle przedostanie sie z kotła Goryczkowego na Gąsienicowa wymaga podejścia pod gore. Dlatego przeważnie towarzystwo, które dostało sie na gore gondola zalicza pewna pule zjazdów tam gdzie wyrzuca wagonik, czyli trasę w kotle Gąsienicowym, a po tych ilus tam zjazdach przenosi sie na Goryczkowa, gdzie kończy dzień, na koniec którego zjeżdża do Kuźnic. Ci z kolei, którzy na gore dostają sie na skiturach i chcą pojeździć potem wyciągami po trasach, albo ci co zamiast stać np. 2h w kolejce wola podejść do góry (spacer w pełnym rynsztunku narciarskim to ok godzina, moze trochę mniej), zaczynaja dzień od Goryczkowej - tam jest kasa z karnetami - i pózniej przenoszą sie na Gąsienicowa. Przerzucanie sie np co zjazd czy dwa zjazdy jest mało praktykowane i mało praktyczne ze względu na uciążliwość przerzucania sie z Goryczkowej na Gąsienicowa. Tak to juz jest na Kasprowym, ze tam jest po prostu specyficznie. Co nie zmienia faktu, ze mamy jedna gore w Polsce na której możesz poczuć sie iście alpejsko. Obie trasy sa naprawdę fajne, jedna z nich dodatkowo całkiem długa. Zwłaszcza w tych trudnych czasach, gdy nie ma opcji typu Chopok czy np. Austria, a do tego zrobiło sie ciepło, to Kasprowy jest IMHO najlepsza opcja na fajne jeżdżenie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 i tu sa dwa minusy. konczac po lewej stronie na Gasienicowej zjechalbym sobie czerwona trasa 8km na parking. A wychodzi na to ze bez wchodzenia pod gore koniec robimy prawa strona czyli niebieska ? na pewno zalicze te miejscowke ale musialaby byc piekna pogoda dla tych widokow a z tym sie nie wstrzelimy. Dwa ze nie jestem przyzwyczajony do katowania 1 trasy troche to "nudne" zwlaszcza ze zaczynamy po krotszej stronie i katujemy 1km trase. Ile orientacyjnie pi razy drzwi zajmuje zjazd lewa strona i podjazd wyciagiem i ile prawa strona ? powiedzmy ze liczac ze srednimi kolejkami. Chyba taki kasprowy najlepiej zaatakowac 1 dnia i to np w tygodniu a ewentualnie w inny pojechac na inne wyciagi. Wokol zakopanego duzo tego sie cos znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 17 minut temu, Matifcb napisał: i tu sa dwa minusy. konczac po lewej stronie na Gasienicowej zjechalbym sobie czerwona trasa 8km na parking. A wychodzi na to ze bez wchodzenia pod gore koniec robimy prawa strona czyli niebieska ? Tej trasy już nie ma. Tzn. jest, ale zmieniła się jej funkcja. W tym sezonie jest to dwukierunkowy szlak skiturowy, który nie jest w żadnym stopniu przygotowywany. W poprzednich latach (na pewno jeszcze ze 3 sezony temu, kiedy jechałem nią w dół po raz ostatni) trasa ta była przygotowywana, ale to tak naprawdę bardziej wąska ścieżka przez las, niż trasa zjazdowa. Dodatkowo, cały zjazd urozmaica ok. 10 min. podejście w okolicach Murowańca. Przygoda fajna, ale obecne przeznaczenie jest moim znacznie bliższe charakterystyce trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 aa czyli do parkingu nartostrada. Czyli Kasprowy to 1km i 2 km czarnych i meczenie tego i tego po 2 godziny kupujac 4h. No chyba ze pogoda by dopisywala to caly dzien i lezakowanie jedzenie/picie odpoczynek/ Jak z gastronomia tam w ogole? Na mapce ha;a gasienicowa z gastro i punktem medycznym jest duzo nizej niz koniec wyciagu jak to ejst w rzeczywistosci ? za to na goryczkowa ma jakis punkt gastro na koncu wyciagow no i na samym kasprowym niby tez jest wiec miejsc na odpoczynek chyba 2 beda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 20 minut temu, Matifcb napisał: aa czyli do parkingu nartostrada. Czyli Kasprowy to 1km i 2 km czarnych i meczenie tego i tego po 2 godziny kupujac 4h. No chyba ze pogoda by dopisywala to caly dzien i lezakowanie jedzenie/picie odpoczynek/ Jak z gastronomia tam w ogole? Na mapce ha;a gasienicowa z gastro i punktem medycznym jest duzo nizej niz koniec wyciagu jak to ejst w rzeczywistosci ? za to na goryczkowa ma jakis punkt gastro na koncu wyciagow no i na samym kasprowym niby tez jest wiec miejsc na odpoczynek chyba 2 beda. Ten punkt z gastro i punktem medycznym na Gąsienicowej to na 99% Schronisko Murowaniec oddalony o około 1,2 km od dolnej stacji wyciągu i masz trochę podejścia pod górę. Na końcu trasy w kotle Goryczkowym obok stacji krzesła jest bar/ szałas z w miarę normalnymi cenami jak na Kasprowy (przynajmniej takie były w 2015 kiedy tam byłem ostatnio). Na samym Kasprowym jak dobrze kojarzę jest pizzeria i na poziomie -1 restauracja ale w obu jak na mój portfel ceny powalają - chociaż zasiąść po jeździe na tarasie z widokiem na Gąsienicową i okalające ją szczyty + browarek - bezcenne. Mimo wszystkich niedogodności i jednak wysokiej ceny Kasprowy jest tego warty Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 25 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2021 spoko nie szastam kasa na lewo i prawo ale 1 dzien w roku jak sie ma kupic piwko za 15zl to wlasnie robi sie to na kasprowym miedzy jezdzeniem. Tylko ta pogoda.. jak tu trafic slonce;) pizze ciepla kolejne 40zl strzelam i nie zdziwilbym sie ze 6 lat od twojej ostatniej wizyty inflacja kaze w portfelu miec stowe na obiad i piwka jak dzialaja pizzerie i restaryracja w pendemii ? musze zrobic w tygodniu w dobra pogode wyjazd. Daleko bo z Bydgoszczy celuje 4h do Szklarskiej na sciane i Lole ale na razie warunkow nie ma na pierwsza polowe marca.. Kasprowy widzialem ze planowane zamkniecie tez juz chyba za 2 tygodnie. Mozliwe to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisRR Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 8 minut temu, Matifcb napisał: Kasprowy widzialem ze planowane zamkniecie tez juz chyba za 2 tygodnie. Mozliwe to ? A skąd masz takie informację???. Na ich stronie najdalsza data na jaką skipassy możesz kupić to 28.03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 https://www.skiinfo.pl/malopolskie/zakopane-kasprowy-wierch/osrodek-narciarski.html tym sie sugerowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 6 godzin temu, Matifcb napisał: https://www.skiinfo.pl/malopolskie/zakopane-kasprowy-wierch/osrodek-narciarski.html tym sie sugerowalem Jeśli nie zamkną restrykcjami to będzie działać do końca weekendu majowego tak jak zazwyczaj. Chyba, że nie wystarczy śniegu to zamkną w drugiej połowie kwietnia co nieraz się zdarzało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 7 godzin temu, Matifcb napisał: Mozliwe to ? Dla Ciebie niemożliwe bo i tak nie pojedziesz - rok temu w styczniu pytałeś o to samo i też nie pojechałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 (edytowane) Aż tak wiele tych zjazdów w 2h na Goryczkowej nie zrobisz bo krzesło jedzie pewnie z 12 minut. Poza tym na górze jest szeroko i można wybrać różne warianty zresztą na dole też można jechać różnymi odnogami, a i coś poza trasą można spróbować. Nie jest ro Chopok czy tam inne Alpy, ale na pewno więcej możliwości niż np w Szklarskiej obecnie. Edytowane 26 Luty 2021 przez brachol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 8 godzin temu, Jeeb napisał: Dla Ciebie niemożliwe bo i tak nie pojedziesz - rok temu w styczniu pytałeś o to samo i też nie pojechałeś. juz Ci sie tlumacze dlaczego pojechalem gdzie indziej rok temu a nie tam Dopisz sobie "Z" przed nickiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matifcb Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 7 godzin temu, brachol napisał: Aż tak wiele tych zjazdów w 2h na Goryczkowej nie zrobisz bo krzesło jedzie pewnie z 12 minut. Poza tym na górze jest szeroko i można wybrać różne warianty zresztą na dole też można jechać różnymi odnogami, a i coś poza trasą można spróbować. Nie jest ro Chopok czy tam inne Alpy, ale na pewno więcej możliwości niż np w Szklarskiej obecnie. i to sa argumenty. Jak bedzie pogoda trzeba atakowac. Fajnie ze warunki sa dlugo dostepne choc ja planuje jechac i tak jak beda inne wokol Zakopanego stoki otwarte zeby byla alternatywa jak z pogoda nie trafie. Wtedy zamkniecie sezonu na dostepnych innych stokach w odwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arciwald Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 W dniu 21.02.2021 o 21:04, fafek napisał: To, że nie ma biletów online, nie oznacza, że nie można wyjechać kolejką rano. Po prostu trzeba być rano w Kuźnicach, kasa normalnie sprzedaje bilety na bieżące wjazdy. W skrajnym przypadku, dziś (weekend, lampa, potencjalne zamknięcie ośrodków wkrótce, itd.), w Kuźnicach byłem o 7.50, do kasy stałem 1h30. W tygodniu powinno być zdecydowanie lepiej. Mam pytanie. Czy jak kupi się bilet on-line np na 10.40 to da radę wjechać wcześniejszym kursem, jeśli się zjawie z samego rana. Chciałem kupić na środę, ale dostępne są od 10.40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 (edytowane) 16 minut temu, Arciwald napisał: Mam pytanie. Czy jak kupi się bilet on-line np na 10.40 to da radę wjechać wcześniejszym kursem, jeśli się zjawie z samego rana. Chciałem kupić na środę, ale dostępne są od 10.40 Nie, nie można. Ale możesz pojawić się koło 6-7 przy kasie w Kuźnicach i bilet spokojnie dostaniesz w kasie 👍 Edytowane 26 Luty 2021 przez pasazer85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 Niezły cyrk z tymi skipassami na Kasprowy. Do tego niedawno zlikwidowali 2 dniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arciwald Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 24 minuty temu, pasazer85 napisał: Nie, nie można. Dzięki za odpowiedź. Kupiłem na razie na 3,4.03. Mam jeszcze pytanie. Jeśli nie kupie online a uderzę z rana w piątek, to da radę wjechać wcześniejszym kursem, po zakupie skipass w Kuźnicach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 Teraz, Arciwald napisał: . Jeśli nie kupie online a uderzę z rana w piątek, to da radę wjechać wcześniejszym kursem, po zakupie skipass w Kuźnicach ? Tak, da radę. Jest pula internetowa i pula w kasie 50/50 skipass kupujesz na wjazd o konkretnej godzinie, możesz wjechać późniejszym kursem, ale nie możesz wcześniejszym niż masz zakupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 Na godziny ranne (po 8 ) skipassy online są dostępne dopiero na za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 7 minut temu, pawelb91 napisał: Na godziny ranne (po 8 ) skipassy online są dostępne dopiero na za tydzień Zupełnie nie rozumiem co Cię w tym dziwi ? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 2 minuty temu, pasazer85 napisał: Zupełnie nie rozumiem co Cię w tym dziwi ? 🤔 To, że chcąc pojeździć od rana i kupić online żeby nie stać w Kuźnicach to trzeba kupić w ciemno tydzień wcześniej gdy pogoda może zmienić się jeszcze kilka razy do tego czasu. No ale za granice ciężko na narty więc wiadomo że ludzie korzystają z krajowej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski@interia.pl Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 Mnie też dziwi,kto tam się wybiera w takim galimatiasie,gdy jest tyle innych miejsc,prostszych logistycznie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 1 minutę temu, pawelb91 napisał: To, że chcąc pojeździć od rana i kupić online żeby nie stać w Kuźnicach to trzeba kupić w ciemno tydzień wcześniej gdy pogoda może zmienić się jeszcze kilka razy do tego czasu. No ale za granice ciężko na narty więc wiadomo że ludzie korzystają z krajowej góry. No widzisz, a mnie to zupełnie nie dziwi, czemu? to sam już odpowiedziałeś Ja pojechałem w zeszłym tygodniu, bilet chciałem kupić 5 dni wcześniej, dostępny był na 13.30 😮 Zaryzykowałem, wstałem wcześnie, mam 2 godziny jazdy, było to nartownie sezonu 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasazer85 Napisano 26 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2021 (edytowane) 5 minut temu, lski@interia.pl napisał: Mnie też dziwi,kto tam się wybiera w takim galimatiasie,gdy jest tyle innych miejsc,prostszych logistycznie. Pewnie,że jest wiele takich miejsc... Ale Kaspruś jest jeden, byłem w dzień weekendowy, wyjeździłem się pięknie a kolejki i tak były 100razy mniejsze niż w najbliższym mi Szcyrku A wstanie o 3.30 i jazda 2 godziny samochodem nie jest dla mnie jakimś wielkim logistycznym wyzwaniem Generalnie to najbardziej w moim ukochanym narciarstwie nie lubię właśnie tego że całą zimę jestem niewyspany🤣 Edytowane 26 Luty 2021 przez pasazer85 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi