R0BERT Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 Dnia 12.10.2018 o 21:24, WojtekM napisał: Nie wiadomo po co kupili. No, chyba, ze maja zamiar olac przepisy zwiazane z funkcjonowaniem parku narodowego. Patrzac na dzialania w Białowieży - jest to mozliwe. Jakie przepisy w Białowieży zostały olane? Czyżbyś był kolejnym, który myśli, że w parku narodowym była wycinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 Panie Robercie - odpowiadam Za "RzeczpospolitA": "Polska uchybiła swoim zobowiązaniom wynikającym z przyjętych przez nią dyrektyw UE: siedliskowej i ptasiej. Podjęte przez Polskę działania gospodarki leśnej na obszarze Natura 2000 Puszcza Białowieska naruszają prawo Unii, ponieważ ich realizacja prowadzi do zaniku części tego obszaru - stwierdził Trybunał. Trybunał podkreślił, że kornik drukarz w ogóle nie został zidentyfikowany w planie zadań ochronnych z 2015 r. jako potencjalne zagrożenie dla integralności obszaru Natura 2000 Puszcza Białowieska. Przeciwnie - to usuwanie ponadstuletnich świerków i sosen zasiedlonych przez kornika drukarza zostało zidentyfikowane w tym planie jako potencjalne zagrożenie." Na wszelki wypadek gdybyś nie pamiętał, to do EU nie zostaliśmy włączeni przemocą, spiskiem mocarstw,Jałtą czy innym Poczdamem a wolą narodu -zwanego suwerenem- wyrażoną w referendum ( 77% za), tak więc prawo UE obowiązuje nas tak jak krajowe i nie jest to prawo okupanta tylko NASZE, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 4 godziny temu, R0BERT napisał: Jakie przepisy w Białowieży zostały olane? Czyżbyś był kolejnym, który myśli, że w parku narodowym była wycinka? Ja myśle, ze nie zostały olane żadne przepisy - trudno olać coś co sie ma w d...ie. Oczywiscie żadnej wycinki nie było, tylko zwykle sprzątanie suchych gałęzi, śmieci pozostawionych przez żubry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojgoc Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 (edytowane) Dnia 13.10.2018 o 18:38, Sariensis napisał: @Jeeb proponuje zebys pojechal do Zakopanego na sylwestra, poprzeciskal sie po krupowkach, a nastepnie odpowiedzial Sam sobie, czy ten Naròd nie zgodzi sie na lunapark na Kasprowym :). nikogo nie obrażając, ale trzeba być nie do końca zdrowym na umyśle by jechac na Sylwestra do Zakopanego. Edytowane 14 Październik 2018 przez wojgoc 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0BERT Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 @jank Widzę, że również nie rozróżniasz Puszczy Białowieskiej od Białowieskiego Parku narodowego. Może ta, zupełnie podstawowa mapka coś Ci wyjaśni. https://pl.wikipedia.org/wiki/Puszcza_Białowieska#/media/File:Puszcza_Białowieska_-_ochrona_lasów.jpg W BPN nie było prowadzonej żadnej wycinki. Jeśli już zeszliśmy na UE, to może coś zrozumiesz, czytając o niemieckich lasach. Zapewne słyszałeś o tym, jak tam traktuje się protestujących. Jeden z nich zginął, inni zostali pobici przez policję. Miłej lektury. http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-08-20/niemcy-wycinaja-lasy-z-powodu-kornika-tam-mozna-prowadzic-racjonalna-polityke-lesna/ https://natemat.pl/223979,niemcy-tez-wycinaja-pradawny-las-ale-robia-to-bez-lamania-prawa-unijnego-i-za-zgoda-sadu https://wolnosc24.pl/2018/09/14/hit-video-a-co-na-to-unia-gdzie-sa-autorytety-brukselo-patrzysz-i-nie-grzmisz-niemiecka-brutalnie-policja-bije-ekoterrorystow-video/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narciarz ze Śląska Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 1 minutę temu, R0BERT napisał: @jank Widzę, że również nie rozróżniasz Puszczy Białowieskiej od Białowieskiego Parku narodowego. Może ta, zupełnie podstawowa mapka coś Ci wyjaśni. https://pl.wikipedia.org/wiki/Puszcza_Białowieska#/media/File:Puszcza_Białowieska_-_ochrona_lasów.jpg W BPN nie było prowadzonej żadnej wycinki. Jeśli już zeszliśmy na UE, to może coś zrozumiesz, czytając o niemieckich lasach. Zapewne słyszałeś o tym, jak tam traktuje się protestujących. Jeden z nich zginął, inni zostali pobici przez policję. Miłej lektury. http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-08-20/niemcy-wycinaja-lasy-z-powodu-kornika-tam-mozna-prowadzic-racjonalna-polityke-lesna/ https://natemat.pl/223979,niemcy-tez-wycinaja-pradawny-las-ale-robia-to-bez-lamania-prawa-unijnego-i-za-zgoda-sadu https://wolnosc24.pl/2018/09/14/hit-video-a-co-na-to-unia-gdzie-sa-autorytety-brukselo-patrzysz-i-nie-grzmisz-niemiecka-brutalnie-policja-bije-ekoterrorystow-video/ We Włoszech wysiekli las niemal do zera i nie stanowi to problemu. Polska jest najbardziej zalesionym krajem UE i to fakt. W Alpach jakoś nie było protestów ekologów jak wyciągi stawiali i trasy poszerzali. Bo to biznes. A u nas spróbuj wyciąć jedno drzewo i Ślusarczyk wyskoczy. Aby nie było. Też chcę mieć wokół ładnie i pięknie. Nie zamierzam wybić łosi ani dzików. Ale pod tą wielką ekologią kryją się interesy, wierz mi, wielkie interesy. Zresztą w ogóle nie słyszałem o protestach ekologów, jak Putin robił Mundial2018 w Rosji: stadiony, drogi, biura, mosty. Wszystko z totalnym brakiem myślenia o jakichkolwiek ptakach, krajobrazie i innych duperelach. I ... nikt nie protestował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 3 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: Polska jest najbardziej zalesionym krajem UE i to fakt A to chyba fakt z gazety Fakt jest https://naukadlaprzyrody.pl/2017/06/19/mit-polska-jest-liderem-zalesiania/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jank Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 24 minuty temu, R0BERT napisał: @jank Widzę, że również nie rozróżniasz Puszczy Białowieskiej od Białowieskiego Parku narodowego. Może ta, zupełnie podstawowa mapka coś Ci wyjaśni. https://pl.wikipedia.org/wiki/Puszcza_Białowieska#/media/File:Puszcza_Białowieska_-_ochrona_lasów.jpg W BPN nie było prowadzonej żadnej wycinki. Jeśli już zeszliśmy na UE, to może coś zrozumiesz, czytając o niemieckich lasach. Zapewne słyszałeś o tym, jak tam traktuje się protestujących. Jeden z nich zginął, inni zostali pobici przez policję. Miłej lektury. http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018-08-20/niemcy-wycinaja-lasy-z-powodu-kornika-tam-mozna-prowadzic-racjonalna-polityke-lesna/ https://natemat.pl/223979,niemcy-tez-wycinaja-pradawny-las-ale-robia-to-bez-lamania-prawa-unijnego-i-za-zgoda-sadu https://wolnosc24.pl/2018/09/14/hit-video-a-co-na-to-unia-gdzie-sa-autorytety-brukselo-patrzysz-i-nie-grzmisz-niemiecka-brutalnie-policja-bije-ekoterrorystow-video/ Czytaj proszę moje i swoje teksty ze zrozumieniem. Najpierw pytasz " Jakie przepisy w Białowieży zostały olane?" A jak dostajesz odpowiedż na konkretne pytanie to przystępujesz do egzaminowania i pytasz "Czyżbyś był kolejnym, który myśli, że w parku narodowym była wycinka?" Czy ja napisałem choć jedno słowo o wycince na terenie BPN? Jeśli umiem pisać i czytać to tego nie dostrzegam. Widzę natomiast,że pytałeś o olane przepisy w Białowieży , a nie w BPN. Czy Białowieża wg Ciebie to BPN? Chyba nie skoro dzielnie rozróżniasz Puszczę Białowieska od BPN . A skoro tak to naucz się pisać precyzyjnie, bo nie każdy potrafi odczytać prawdziwe intencje autora nie do końca tożsame z tekstem. A odnośnie dalszej części Twojego tekstu to przypomina mi się ulubiony tekst propagandystów pzpr ".,.a w Ameryce to biją murzynów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 Dnia 13.10.2018 o 23:29, Krakus81 napisał: ale podstawowe inwestycje muszą być przeprowadzone. bez sensu jakiekolwiek inwestycje - z tego co piszesz wynika że nigdy na Kasprowym nie byłeś z nartami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 1 minutę temu, Jeeb napisał: bez sensu jakiekolwiek inwestycje - z tego co piszesz wynika że nigdy na Kasprowym nie byłeś z nartami Co za durny wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus81 Napisano 14 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2018 14 godzin temu, WojtekM napisał: Proponuję iść dalej szlakiem Parków Narodowych! Uregulujmy Biebrzę i ujście Warty, wyrąbmy wszystkie drzewa w Białowieży, wpuśćmy motorówki do Drawieńskiego PN. Niech XXI wiek zagości w każdym zakątku naszej ojczyzny! Czy ja pisałem o wysadzeniu gór ? Napisałem jedynie, aby wymienić starą kolejkę na nową. Usprawnić poruszanie pomiędzy dwoma stronami góry oraz zrobić naśnieżanie po jednej stronie tej góry. Czy to równa się z wysadzeniem w powietrze Tatr ? Nie. To tylko przywrócenie naszej świętej góry narciarzom. A przyrody od tego nie ubędzie..ale jak zwykle ekoterroryści od razu podnoszą larum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 2 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2019 Polskie Koleje Linowe zapraszają narciarzy na Kasprowy Wierch. O 1 stycznia można jeździć na nartach na trasie w Dolinie Gąsienicowej. Narciarskie skipassy na Kasprowy Wierch, podobnie jak bilety turystyczne, można kupować przez internet, bez potrzeby stania w kolejce. Więcej przeczytacie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 Odświeżam troszkę temat🤭, jest ktoś , był lub będzie w najbliższym czasie bo pogoda się ładna klaruje😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 To jest genialny pomysł aby w ten weekend pojechać na Kasprowy. Temperatura jeśli będzie na plusie to bardzo niewiele, słonecznie i bezwietrznie. Jednym słowem bajka. Z widokami po horyzont. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_Ski95 Napisano 13 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2019 Witam, mam pytanie odnośnie Kasprowego a dokładniej czy są na szczycie jakieś szatnie na zmianę obuwia z turystycznego na narciarskie? Czy trzeba kiwać w butach narciarskich od parkingu w Kuźnicy pod kolejkę? P.s jeśli chodzi o parking to też nie wygląda to wesoło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baartos Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Oj kolega chyba pierwszy raz tam jedzie i od razu niewesolo:D:D:D Za rondem wsiadasz w busa i podjezdzasz pod kolejke i butow nie musisz miec na zmiane,multum ludzi tak robi...i jaki tu widzisz problem:D:? A czy sa szafki na na gorze to nie pamietam juz:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 8 godzin temu, Kamil_Ski95 napisał: Witam, mam pytanie odnośnie Kasprowego a dokładniej czy są na szczycie jakieś szatnie na zmianę obuwia z turystycznego na narciarskie? Czy trzeba kiwać w butach narciarskich od parkingu w Kuźnicy pod kolejkę? P.s jeśli chodzi o parking to też nie wygląda to wesoło.. Nie ma, wyprawę na Kasprowy nalezy solidnie zaplanować, najlepiej w miare wcześnie stawić się z wcześniej kupionym skipassem nie licząc na zakup w kasie i lepiej nie kombinuj z podjazdem pod Kuźnice, bo często tam stoi Straz Miejsca i lepi seryjnie mandaty za wjazd pod zakaz ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yard4 Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Nie byłem na nartach ale pamiętam, że u góry była przechowalnia. 10 zł powyżej 2 godzin. Nie wiem czy tak jest obecnie. Powiedźcie proszę ile kosztuje bilet BUS z ronda do Kuźnic? Jaka jest cena parkingu na B.Czecha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 31 minut temu, yard4 napisał: Powiedźcie proszę ile kosztuje bilet BUS z ronda do Kuźnic? Jaka jest cena parkingu na B.Czecha? Z jesieni 2018. Bus 3 pln. Parking na Czecha jest miejskim parkingiem i jesienią mówili, że będą parkomaty. Cennik tu https://www.zakopane.info/wiadomosci,coraz-wiecej-parkomatow-w-zakopanem,wia5-3266-723.html albo zadzwoń do UM i zapytaj. Pozdrawiam mirekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Kamil_Ski95 napisał: chodzi o parking to też nie wygląda to wesoło.. najbliższe parkingi to ten na Karłowicza http://parkingzakopane.pl/ i na Przewodników Tatrzańskich http://www.parking-kasprowy.pl/ organizują także transport pod stację kolejki masz nr. tel. na stronie - najprościej zadzwoń i zapytaj o koszty Edytowane 14 Luty 2019 przez Jeeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 (edytowane) Miałem ochotę się przejechać na Kasprowy w ten weekend, ale właśnie spojrzałem i na Booking'u od piątku do soboty został JEDEN nocleg (bez żadnych filtrów). Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Będzie niezły armagedon w ten weekend... Pozostaje mi wybrać się gdzieś indziej, a Kasprowy zostawić klasycznie na wiosnę, gdy już tłumy się przewalą. Edytowane 14 Luty 2019 przez laryzbyszko 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankowiec Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 Cześć. Zwabiony dzisiejszą prognozą pogody. Udałem się w kierunku Zakopanego na Kasprowy Wierch. Pogoda można powiedzieć że "wypaliła". Czasami tylko nachodziła chmura. Na górze wiatr też nie dawał zbytnio w kość. Warunki na trasie super(Gąsienicowa). Od rana sztruks do tego mało narciarzy. W kotle Goryczkowym trochę gorzej bo góra trasy mocno wywiana natomiast dolna część sztruks. Jazda poza trasą również udana. Dosypało ok. 30 cm świeżego śniegu. Miejscami trochę przewiane więc jazda super ale czujna:). Kilku narciarzy zaliczyło piękne fikołki ( na szczęście nikomu nic się nie stało). Zjazd do Kuźnic bez problemu. Spokojnie można zjechać nawet do ronda. pzdr. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mifilim Napisano 14 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2019 8 godzin temu, laryzbyszko napisał: Miałem ochotę się przejechać na Kasprowy w ten weekend, ale właśnie spojrzałem i na Booking'u od piątku do soboty został JEDEN nocleg (bez żadnych filtrów). Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. Będzie niezły armagedon w ten weekend... Pozostaje mi wybrać się gdzieś indziej, a Kasprowy zostawić klasycznie na wiosnę, gdy już tłumy się przewalą. a to świat się kończy na bookingu? PS i po co przepłacać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baartos Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 Dokładnie...wystarczy wjechać do Zakopca i przed pierwszym rondem albo w okolicach dworca stoją miejscowi z ofertami noclegów 😂😂no ale jak ktoś.musi mieć...bookinga...to sorry😂😂😂😂😂😂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 15 Luty 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2019 26 minut temu, Baartos napisał: Dokładnie...wystarczy wjechać do Zakopca i przed pierwszym rondem albo w okolicach dworca stoją miejscowi z ofertami noclegów 😂😂no ale jak ktoś.musi mieć...bookinga...to sorry😂😂😂😂😂😂 Zależy kto czego oczekuje ;). Ja lubię wiedzieć gdzie jadę. Mam 3 "swoje" kwatery, które znam i do których zawszę dzwonię, żeby sprawdzić czy mają wolne miejsca, ale niestety w ten weekend wszystko porezerwowane. Poza tym polecam sprawdzać Booking jako dobry, statystyczny benchmark tłoku w danej miejscówce, w danym czasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi