Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Przy obecnych uwarunkowaniach Zakopane nie ma możliwości konkurowania ze Słowacją jeśli chodzi o narciarstwo zjazdowe. Nawet góra pieniędzy tego nie zmieni. Nie będzie zgody na jakiekolwiek zmiany na Kasprowym i tyle. A bez choćby minimalnego śnieżenia: widać co było w ostatnim sezonie, którego tak na prawdę nie było. Bez Kasprowego (no i może jeszcze Nosala), to dla narciarza w Z. nie ma nic co by się wyróżniało na tle innych miejsc w Polsce, nie wspominając o Czechach i Słowacji.

Jak wszystko będzie szło dalej w tym kierunku to również Polskie ośrodki zostawią Z. daleko, daleko w tyle. Wystarczy popatrzyć na rozwój Białki, Krynicy, Wierchomli, sudeckiej Czarnej Górny, Bukowiny i wielu wielu innych miejsc. A w Z? Zamknięto Butorowy i Gubałówkę, otwarto Harendę i Szymoszkową: wychodzi na 0.

Z. to jest kurort: można dobrze zjeść, wypić, zabawić się, iść do całkiem niezłego teatru, pooglądać chałupy, kościoły w stylu tatrzańskim i iść w góry. A i jeszcze postać 5 godzin w kolejce do kolejki i potem pooglądać krajobrazy. Ale jeździć na nartach to nie za bardzo...

• Like 1

Z. to jest kurort: można dobrze zjeść, wypić, zabawić się, iść do całkiem niezłego teatru, pooglądać chałupy, kościoły w stylu tatrzańskim i iść w góry. A i jeszcze postać 5 godzin w kolejce do kolejki i potem pooglądać krajobrazy. Ale jeździć na nartach to nie za bardzo...

W sumie pełna prawda.

Tak samo jak nad polskim "morzem" - wszystko można zrobić tylko nie wykąpać się. Więc lepiej za granicę.

Przy obecnych uwarunkowaniach Zakopane nie ma możliwości konkurowania ze Słowacją jeśli chodzi o narciarstwo zjazdowe. Nawet góra pieniędzy tego nie zmieni. Nie będzie zgody na jakiekolwiek zmiany na Kasprowym i tyle. A bez choćby minimalnego śnieżenia: widać co było w ostatnim sezonie, którego tak na prawdę nie było. Bez Kasprowego (no i może jeszcze Nosala), to dla narciarza w Z. nie ma nic co by się wyróżniało na tle innych miejsc w Polsce, nie wspominając o Czechach i Słowacji.

Jak wszystko będzie szło dalej w tym kierunku to również Polskie ośrodki zostawią Z. daleko, daleko w tyle. Wystarczy popatrzyć na rozwój Białki, Krynicy, Wierchomli, sudeckiej Czarnej Górny, Bukowiny i wielu wielu innych miejsc. A w Z? Zamknięto Butorowy i Gubałówkę, otwarto Harendę i Szymoszkową: wychodzi na 0.

Masz w 100% rację. Ale winę za taki stan rzeczy ponoszą ustawodawca i górale.

1. Prawo nie sprzyja inwestycją w górach szczególnie w tatrach, za duży udział ekoterrorystów, zbyt duża blokada pod nazwą TPN.

2. Nawet jak jest możliwość budowy górale nie pozwalają np. poronin i zakopianka.

Jest jeden szczegol w tym wszystkim, kto powiedział że zakopane to musi być kurort narciarski? Ja osobiście nawet jak jestem w okolicy to jadę na narty gdzieś obok napewno nie do zakopanego. To my narciarze wciąż chcemy żeby Z. było zajebistym ośrodkiem z dużą ilością tras. Ale odczywam wrażenie że tylko my... górale tego nie chcą, władze tego nie chcą. Niestety czy będą trasy czy nie zakopane i tak będzie top miastem górskim do którego przez cały rok będą przyjeżdżać turyści.

a mi nie przeszkadza fakt, ze w naszych polskich Tatrach jest tylko jedna narciarska góra i nie chciałbym aby było ich więcej. Jestem także pieszym turystą górskim i łatwiej mi przeboleć fakt, że jeśli chcę pojeździć wysoko w górach na nartach wystarczy pojechać na Słowację niż to że jeśli chciałbym pochodzić po tak ukształtowanych i niezagospodarowanych górach jak Tatry musiałbym jechać do Rumunii.

a mi nie przeszkadza fakt, ze w naszych polskich Tatrach jest tylko jedna narciarska góra i nie chciałbym aby było ich więcej. Jestem także pieszym turystą górskim i łatwiej mi przeboleć fakt, że jeśli chcę pojeździć wysoko w górach na nartach wystarczy pojechać na Słowację niż to że jeśli chciałbym pochodzić po tak ukształtowanych i niezagospodarowanych górach jak Tatry musiałbym jechać do Rumunii.

Ale,że nasze góry są niby niezagospodarowane? Co brzmi jak dziki i puste?

Popatrz na mapę szlakow po słowakich Tatrach i ilość szlaków a ile szlaków jest zamkniętych. A jakoś inwestycji narciarskich mają więcej bo i chociażby w Łomnicy się coś dzieje i w Szczyrbskim. Ale oni nie chcą być tylko kurortem zimowym, tylko kurortem całorocznym także narciarskim.

Panowie!:rolleyes:swoim postem z linkiem chcialem zwrocić uwagę jedynie w kierunku info.,że pozostaje tak samo .Dobrze,że to wywołało dyskusję;),ale nie ma co obrażać się na Zakopane,a tym bardziej ludzi,którzy inaczej widzą rozwój turystyki w swoim rejonie .Tatry to nie Alpy,a nawet ich namiastka,chociaż PKL nadrobić to chce ceną .Swoje uwagi przedstwilem po ostatnim pobydzie na Świętej Górze:rolleyes:Zakopane zostanie miejscem wypadowym do pobliskich ośrodków narciarskich,gdzie będą chcieć przebywać ludzie,którzy narciarstwo w sezonie zimowym traktują jako dodatek do wypoczynku:pDla innych liczy się właśnie ciągłość życia kulturalnego/teatr,muzeum,tradycja.niż walory infrastruktury narciarskiej:rolleyes:I uwierzcie,że na tym świecie żyją jeszcze ludzie,którzy nie znają innych terenów narciarskich i prestiżowych jak Zakopane:cool: Niechęć przed Alpami lub Tatrami słowackimi jest powodowana głównie przez błędne twierdzenie,że jest to wybór tylko dla doświadczonych narciarzy.Tutaj mają kilaka ośrodków narciarskich w pobliżu i termy;),cena nie gra roli:pDlatego chęć jakieś blokady tego miejsca ma się tak,jak tekst-jutro rowerem do pracy . Dla mnie bardziej rzucające się w oczy ,jest brak zachowania tradycji archetoktynicznej,tzn,te super wygladające wille giną wsród nowej architaktury:eek:,czyli brak tego co jest w alpejskich ośrodkach,ba:eek:nawet w Sudetach .Pisanie,że tam nie pojadę-bo drogo lub mnóstwo ludzi-to tak,jak Austriacy o Soelden lub Ischgl .

Edytowane przez dareklewandowski
  • Like 1

Przedstawiciele polskich i europejskich kurortów górskich, a wśród niech reprezentanci m.in. Sant Moris, Davos, Chamonix, Grenoble, Soczi i Garmisch-Partenkirchen, wezmą udział w I Międzynarodowym Forum Górskim, które odbędzie się między 23 a 25 września w Zakopanem.

Jednak coś ciekawego merytorycznie się pojawiło, czyli kwestia prawa szlaku i wspólnych skipassów:

http://www.gazetakrakowska.pl/podhale/zakopane/311949,zakopane-bedzie-jak-alpejski-kurort,id,t.html

ale jak widać - nie dla wszystkich ciekawe:

http://www.gazetakrakowska.pl/podhale/zakopane/310941,obroncy-podhala-krytykuja-forum-gorskie,id,t.html

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=news&strona=2&kat=7&id=&typ=w&id=10279

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/www/index.php?mod=news&strona=2&kat=7&id=&typ=w&id=10284

Widzę, że dla górali z FOP to była okazja, żeby mówić wyłącznie nie i nie, dla mnie interesujące wydaje się to podejście:

"Rozmawiano o rozwoju lokalnej gospodarki, opodatkowaniu wyciągów narciarskich, promocyjnych działaniach kurortów górskich. Gorąco było podczas wystąpienia mecenasa Janusza Długopolskiego, który zapewniał o nieuchronnej konieczności wprowadzenia w życie ustawy Prawo szlaku. (...)

Mecenas Janusz Długopolski przekonywał o wyższości Prawa szlaku od obowiązujących w tej chwili przepisów. - To prawo zgodne z Konstytucją. Jej artykuł 21 daje prawo wywłaszczenia na cele publiczne i ze słusznym odszkodowaniem. Przy czym na każdym etapie szanuje się prawa właściciela. (...) Wyjaśniał, że ze względu na społeczny interes musi być wprowadzone ograniczanie prawa własności. - To nie żaden ewenement, tak działa Prawo wodne, Prawo łowieckie. (...)"

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Kasprowy: nowe oznakowanie tras

Tatrzański Park Narodowy zamierza w tym roku dodatkowo oznakować trasy narciarskie w rejonie Kasprowego Wierchu. Zielono-czarne tyczki mają pokazać przestrzeń przeznaczoną dla narciarstwa, a nie wykorzystywaną przez Polskie Koleje Linowe.

Jak zaznacza Paweł Skawiński, dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, nie jest to poszerzenie tras narciarskich, a jedynie zróżnicowanie na teren ubijany przez ratraki i utrzymywany bez maszyn. Wyjaśnił on, że przestrzeń dla narciarzy, nie do końca wykorzystywania jest przez Polskie Koleje Linowe.

Skawiński dodał, że węższe trasy przygotowywane były ze względu na oszczędności. - W tym roku na zielono-czarnych tyczkach będą oznaczenia, że poza nimi teren nie należy do trasy narciarskiej - podkreślił Skawiński.

Na razie trasy narciarskie w kotłach Gąsienicowym i Goryczkowym są nieczynne. Leży tam za mało śniegu.

Źródła: IAR

• 3 weeks later...
Nowość na Kasprowym:

"Karty czasowe KL Gąsienicowa upoważniają do zjazdu kolejką." :rolleyes:

Wyjazd też powinien być gratis! :cool:

Powoli do przodu... ;)

Jaka nowość ,zawsze tak było jak nie można zjechac na nartach do kuźnic.

no to są trzy możliwości :

1-urok osobisty

2-znajomości z menedżerem/ką WC

3-na tzw. krzywy ryj

:)

ad1) ja sie tam nie znam;)

ad2) nie mam znajomości

ad3) tak nigdy nie robię:)

Byłam na herbacie w tej knajpce, nikt mi tam za kibelek nie kazał płacic;) ale to było w maju zeszłego roku...moze temu