Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Slask-Ischgl - przez Czechy czy Slowacje?

Kowal79

Rekomendowane odpowiedzi

Doradzcie koledzy, ktory wariant drogi - przez Czechy czy Słowację - jest szybszy? Zawsze jeździłem przez Czechy, ale spotkałem się również z opiniami, że droga przez Słowację jest lepsza. Jakie są wasze doświadczenia?

Jeżeli wybór pada na CZ, to jeździcie przez Mikulov czy Znojmo?

A korzystając z okazji, wybiera się ktoś z forumowiczów końcem stycznia do Ischgl?

Pewno wyjedziemy okolo 5.00 - 6.00 z Tychow. Czytalem gdzies na forum, ze Austriacy podciagneli juz autostrade pod granice w Mikulovie. Nie wiem ile jest w tym prawdy.

Podciągnęli do Schrick: http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=schrick&sll=48.46245,16.685486&sspn=0.220376,0.617294&ie=UTF8&hq=&hnear=Schrick+Gaweinstal,+Mistelbach,+Dolna+Austria,+Austria&ll=48.507507,16.559143&spn=0.880723,2.469177&z=9

Witam,

ja jeździłem zawsze przez Czechy, przez Mikulov, ale jak drogowcy na 7 zaczęli budowę autostrady to przerzuciłem się na Znojmo. Obie trasy mogę polecić, pod jednym warunkiem, że w Wiedniu jesteś w nocy lub nad ranem, wtedy z przejazdem nie ma problemu i obwodnicą i przez centrum. Osobiście nie lubię odcinak z Podhoric do Znojma, ale to moje odczucia. Te kilkadziesiąt kilometrów można jakoś przeżyć. Znojmo jest bardziej oblegane przez wyjazdy autokarowe, kiedyś była tam strefa wolnocłowa i tak zostało, a na Mikulovie Austriacy mieli wagę do ważenia autobusów, a te jak wiozą narciarzy zawsze są przeładowane przez sprzęt. Większość z nas zaczynała od autokaru a dopiero potem przesiała się do własnych autek i tak nam zostało

Pewno wyjedziemy okolo 5.00 - 6.00 z Tychow. Czytalem gdzies na forum, ze Austriacy podciagneli juz autostrade pod granice w Mikulovie. Nie wiem ile jest w tym prawdy.

Tak - tam się wjeżdża ale jedzie jednym pasem niezbyt szybko aż do Wolkeelsdorfu, tu się zjeżdża z niej, jedzie kawalek obwodnicą do ronda i za rondem wjazd ponowny na już pełnowartościową autostradę do Wiednia, tak było 10 dni temu, nie było jeszcze pełnego łącznika w Wiedniu ale to juz detal bo i tak jest duzo szybciej i łatwiej.

Ale ja i tak wolę przez Znojmo

• Like 1

A czy w samym Wiedniu i jego najblizszej okolicy tez powstaly jakies nowe inwestycje drogowe? Prawde mowiac ostatni raz przez Wieden jechalem dobrych 5 lat temu, potem juz zawsze Znojmo. Ale tak jak zauwyliscie, ten kawalek po czeskiej i austriackiej stronie jest niestrawny. Tak wiec zaczalem myslec o malej zmianie i jezdzie przez Wien :)

Końcem stycznia to ta autostrada do Wiednia to moze już być otwarta cała bo niby planują od 1.02 ale tą pierwszą częsc, którą jechałem mieli otworzyc z nowym rokiem dopiero. Autostrada zaczyna się gdzieś 30 km za Mikulovem i pozwoli na płynny wjazd i przejazd przez Wiedeń co było dotychczas piętą achillesową tej trasy.