Picu Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Będę kompletował sprzęt do ręcznego serwisowania nart. Chcę mieć pewność że wszystko co trzeba mam, dlatego jakby mi ktoś wypisał niezbędne elementy, byłbym wdzięczny P.S. Spokojna głowa, będę się w tym względzie szkolił i testował najpierw na własnym sprzęcie kupionym za grosze na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 picu uzywaj wyszukiwarki byl taki temat sam go chyba zalożyłem jarek tam napisał wszystko co trzeba mieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Poczytaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=7838&page=4 mnie to wystarczyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Dobra dzięki idę się wczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Ja polecam tak: Pazur Kątownik Prawidło I kilka diamentowych pilników dł. 70mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 a ja mam tylko pilnik , kątownik i mi to wystarcza do mojej jazdy amatorskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Już o to pytałem kiedyś Jest taki temat : Ostrzałki do ręcznego ostrzenia nart: czy warto zaoszczędzić, albo coś w ten deseń. Sprawdź, z jarkiem doszlismy do wniosku, że najlepiej wydać więcej i się pocieszyć. Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 A takie pytanie jeszcze z innej beki: Czy hartowanie krawędzi jest naprawdę potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 A takie pytanie jeszcze z innej beki: Czy hartowanie krawędzi jest naprawdę potrzebne? hartowanie poprawia wlasności mechaniczne narty, na ściskanie rozciąganie jest bardziej sprzezysta ale hartowanie to jest 1 etap obrobki stali etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 15 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2009 A takie pytanie jeszcze z innej beki: Czy hartowanie krawędzi jest naprawdę potrzebne? Wyjaśnij co rozumiesz przez "hartowanie krawędzi" kolega bugajson Ci ładnie to wytłumaczył hartowanie to obróbka cieplna stali, dlatego jak sobie to wyobrażasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2009 No czytałem trochę poradników w których mówiono że warto się zaopatrzyć w kamień do hartowania krawędzi narty, ja doskonale wiem co to znaczy hartowanie w normalnym wypadku. I kolejne pytanie z innej beki: http://www.allegro.pl/item850188774_nowa_ostrzalka_maplus_na_lozyskach_warszawa.html warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 15 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2009 I kolejne pytanie z innej beki: http://www.allegro.pl/item850188774_nowa_ostrzalka_maplus_na_lozyskach_warszawa.html warto? Jeśli jeździsz na ołówkach to tak. Do nart taliowanych lepiej jest jak są dwa ruchome ostrza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 16 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2009 Porada w sprawie narzędzi serwisowych Narta, narcie nie równa jedne mają 11 m promień skrętu inne 18 m itd. dlatego przed wyborem ostrzałki trzeba sobie zadać i odpowiedzieć na kilka pytań: 1. jakie narty będę ostrzył (taliowanie i promień skrętu) ? 2. jakie krawędzie będziesz ostrzył ? 3. na jakie kąty krawędzi będziesz ostrzył ? 4. ile nart ma obsłużyć taka ostrzałka ? Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór ostrzałki, jeżeli ostrzysz tylko jedną krawędź to wystarczy Ci ostrzałka jednokrawędziowa, jeżeli dwie krawędzie to dwukrawędziowa, jeżeli na stały znany Ci kąt, to wystarczy jednokątowa, jeżeli na różne kąty to regulowana, na rynku jest wiele firm, które posiadają w swoim asortymencie od kilku do kilkunastu modeli ostrzałek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 17 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2009 Właśnie znalazłem tylko taką ostrzałkę, która jest przeznaczona dla nart o promieniu większym niż 14m a ja mam slalomkę która ma 12.5 m promienia. Jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi