Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomozcie dobrac sprzet

luk106

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!! ;)

To moj pierwszy post na forum wiec z gory prosze o wyrozumialosc. Jestem na etapie wyboru sprzetu narciarskeigo do zakupu i chcialbym Was prosic o pomoc zeby nie wyrzucic uciulanych $$$ w bloto ;) Zaznaczam, ze slabo znam sie na sprzecie i nie chce zostac nabity w butelke przez cwanego "doradce" w sklepie.

Kilka slow o sobie: mam 28 lat, 179 cm wzrostu i 70 kg wagi, jezdze od ok 4 sezonow (tylko w Polsce) i swoje umiejetnosci oceniam na 6 w skali forum.

Do tej pory jezdzilem na sprzetach z wypozyczalni. Byly to przerozne narty i buty, zwykle nie najlepszej klasy. Zawsze taliowane. W koncu zdecydowalem sie na zakup wlasnego sprzetu. Jesli chodzi o styl jazdy to preferuje bardziej skrety (o roznym promieniu) niz szalencze zjazdowe predkosci :).Moj budzet to ok 1500 zł. Poki co interesuje mnie nowy sprzet. Mysle, ze dobrze by bylo gdyby narty mialy drewniany rdzen i dlugosc 165 - 170 cm.

Postudiowalem troche allegro i w moim zainteresowaniu pozostaja buty :

http://www.allegro.pl/item833690694_super_fischer_mx_pro_95_green_nowe_08_09.html

http://www.allegro.pl/item836185550_2009_super_buty_atomic_b_tech_flex_70_sportplanet.html

Natomiast jesli chodzi o narty to w zasiegu cenowym sa:

Blizzard G-FORCE G1 IQ

Salomon Aeromax SR

rossignol viper

VOLKL TIGER MOTION

HEAD C 260i

Blizzard X08

BLIZZARD STRATOS

BLIZZARD X-CARVE IQ

Jestem otwarty na inne Wasze propozycje.

Z gory dziekuje za pomoc ;)

Pozdrawiam!!!

Łukasz

VOLKL TIGER MOTION i ATOMIC B TECH FLEX 70(albo 80)

większy fleks w/g mnie nie potrzebny jesteś lekki, ale buty trzeba przymierzyć w sklepie a dopiero potem brać na aledrogo

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2081&id_modelu=2628

narta rekreacyjna

Salomon Aeromax SR

http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2816&id_modelu=3805# OK

Edytowane przez magelan

co do butów nie podajemy konkretnych marek bo każda noga inna musisz uzboić się w czas i skarpetę i pochodzić po sklepach szukająć butów o flexie ok 80- te pierwsze co pokazałe wg mnie będą dla ciebie za twarde, lecz musisz przymierzyć i sam poczuć wg mnie tak będzie:) to tak wiec krotko buty w zakresie flex 70-85.

narty hmm no nie chce nic mowic ale po 4 sezonach już 6 w skali forum no ok :)

poszukaj fischera progresora 7+

może też być

ten blizard x-carve bo ten 1 jakos mi nie pasuje

cały czas mnie gryzie te 6 w skali forum aż tak dobrze umiesz po tych 4 sezonach jeździć zeby być na poziome średniozaawansowanym?? ja raczej bym szukal nart na których możesz lepiej doszkolić technikę tym bardziej ze cały czas na jakiś szrotach z wypożyczalni pomykałes.

Kupić dobra narte jest łatwo ale zrobić z niej pożytek to 2

swoja drogą do 1500zł będzie cięzko wszystko nowe kupić więc ja raczej bym polecał Ci kupić nowe buty a narty z tamtego sezonu

Kupić dobra narte jest łatwo ale zrobić z niej pożytek to 2

swoja drogą do 1500zł będzie cięzko wszystko nowe kupić więc ja raczej bym polecał Ci kupić nowe buty a narty z tamtego sezonu

Popieram...

Ski 4 life.

Podjedz do Oświęcimia i na trasie na Rajsko ok 300m za ostatnim rondem w prawo sprzedają używki można coś znaleźć i zawsze można ocenić jakość organoleptycznie :):):)W centrum Rajska też jest handlarz, i na drodze na Kęty przed Grojcem też

Edytowane przez magelan

narty hmm no nie chce nic mowic ale po 4 sezonach już 6 w skali forum no ok :)

bugajson nie chce sie chwalic ani siebie przeceniac... po prostu dopasowalem sie do opisanej na forum skali i tak mi wyszlo... mam za soba oboz zaliczeniowy z AWF pod okiem dobrego instruktora... moze to jego zasluga??? ;)

co do zakupu nart uzywanych to sam o tym na poczatku myslalem.... chodzi jednak o to, ze nie znam sie na tyle na nartach by ocenic stan jej zuzycia i mozliwosci jej ewentualnego uzytkowania... dodam, ze nie zamierzam za szybko sprzetu zmieniac... fundusze ;/

Ja bym radził wybrać but coś koło 70 -80 flex tak byś mógł :D wytrzymać 2 tyg bez odpinania, może być kilku letni ale fabrycznie nowy, firma obojętna (jak masz wąska stopę to LANGE w sam raz, jak szeroka może Salomon). Jak już będziesz miał buty dopiero zajmij się przemyśleniami jaka narta. Skoro to mają być w miarę dobre dechy to patrz po allmontain wyższe modele.

a co sadzicie o tej ofercie???

http://www.allegro.pl/item834720879_fischer_progressor_8_rf_sp_sezon_2009_okazja.html

myslicie, ze mozna zaryzykowac i kupic uzywane narty na allegro bez ich wczesniejszego obejrzenia????

Raceman wlasnie takiego jak piszesz sprzetu szukam... moze byc kilkuletni byle nie uzywany ;)

Raceman wlasnie takiego jak piszesz sprzetu szukam... moze byc kilkuletni byle nie uzywany ;)

kolego takie rzeczy to tylko w erze :) dobrze ze nie dodales ze jeszcze ma byc za darmo :eek: nie no ale tak serio raczej nikła szansa zeby znaleść cos z poprzednich sezonow nie noszące śladu użytkowania, raczej musissz przełknąc tą pigułke i kupić te uzywane jednak:( bo wręcz wydaje sie niemożliwym znaleść cos nie używanego z sezonu do tyłu a co dopiero 2-3,

ja Ci polecam tak czy siak fischerowskiego progresora:P jeżeli naprawde 6 w skali to progresor 8+ powinieneś być naprawde zadowolony

Jeśli 1500 PLN chcesz przeznaczyć tylko na narty-to szukaj Fischera Progresora 8+170cm,jeśli za tą cenę chcesz skompletować cały sprzęt,to lepiej się zdecydować w tym roku na dobre buty,a narty wypożyczać:rolleyes:

całkowicie sie zgadzam i popieram, jednak chyba lepiej będzie jeżeli kupisz swoje buty w sytuacji gdy nie masz większej kasy to powinien byc priorytet

Z tego co przegladam i czytam forum to widze, ze blizzardy i heady sa malo popularne... czy naprawde sa takie slabe??? czy nikt nie jezdzi na nartach tych marek??? mozna znalezc dechy tych marek w przystepnych cenach ale przy wyborze nie chcialbym sugerowac sie jedynie opisami katalogowymi. Wolalbym uslyszec co maja do powiedzenia osoby, ktore jezdzily na tym sprzecie;)

Pozdrawiam wszystkich ;)

p.s. nowy fisher progressor 8+ chyba nie jest dostepny w cenie do 1500zł, a i uzywanych bardzo niewiele ;/

Jeżdżę na Headach iSC, uważam, że to bardzo dobre narty. Z tym, że nie mam dużego doświadczenia w testowaniu różnych desek, poza tym, przy moich parametrach (raczej niewielka postura - 155 wzrostu, waga też nie ciężka) jestem skazana na dobór desek spoza głównego nurtu dla normalnie wyrośniętych. W każdym razie poprzednio jeździłam na juniorskich Fischerach SL-kach, i Heady wydają mi się dużo fajniejsze, może dlatego, że miałam wrażenie, że tamte były stanowczo za miękkie. Ale to oczywiście subiektywne wrażenia laika sprzętowego. Z tego, co pamiętam, na forum pojawiało się dużo pozytywnych opinii o Headach.