luk106 Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Witam wszystkich!!! To moj pierwszy post na forum wiec z gory prosze o wyrozumialosc. Jestem na etapie wyboru sprzetu narciarskeigo do zakupu i chcialbym Was prosic o pomoc zeby nie wyrzucic uciulanych $$$ w bloto Zaznaczam, ze slabo znam sie na sprzecie i nie chce zostac nabity w butelke przez cwanego "doradce" w sklepie. Kilka slow o sobie: mam 28 lat, 179 cm wzrostu i 70 kg wagi, jezdze od ok 4 sezonow (tylko w Polsce) i swoje umiejetnosci oceniam na 6 w skali forum. Do tej pory jezdzilem na sprzetach z wypozyczalni. Byly to przerozne narty i buty, zwykle nie najlepszej klasy. Zawsze taliowane. W koncu zdecydowalem sie na zakup wlasnego sprzetu. Jesli chodzi o styl jazdy to preferuje bardziej skrety (o roznym promieniu) niz szalencze zjazdowe predkosci .Moj budzet to ok 1500 zł. Poki co interesuje mnie nowy sprzet. Mysle, ze dobrze by bylo gdyby narty mialy drewniany rdzen i dlugosc 165 - 170 cm. Postudiowalem troche allegro i w moim zainteresowaniu pozostaja buty : http://www.allegro.pl/item833690694_super_fischer_mx_pro_95_green_nowe_08_09.html http://www.allegro.pl/item836185550_2009_super_buty_atomic_b_tech_flex_70_sportplanet.html Natomiast jesli chodzi o narty to w zasiegu cenowym sa: Blizzard G-FORCE G1 IQ Salomon Aeromax SR rossignol viper VOLKL TIGER MOTION HEAD C 260i Blizzard X08 BLIZZARD STRATOS BLIZZARD X-CARVE IQ Jestem otwarty na inne Wasze propozycje. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam!!! Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 1500 za narty czy za komplet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 niestety komplet ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 (edytowane) VOLKL TIGER MOTION i ATOMIC B TECH FLEX 70(albo 80) większy fleks w/g mnie nie potrzebny jesteś lekki, ale buty trzeba przymierzyć w sklepie a dopiero potem brać na aledrogo http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2081&id_modelu=2628 narta rekreacyjna Salomon Aeromax SR http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=2816&id_modelu=3805# OK Edytowane 9 Grudzień 2009 przez magelan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 co do butów nie podajemy konkretnych marek bo każda noga inna musisz uzboić się w czas i skarpetę i pochodzić po sklepach szukająć butów o flexie ok 80- te pierwsze co pokazałe wg mnie będą dla ciebie za twarde, lecz musisz przymierzyć i sam poczuć wg mnie tak będzie:) to tak wiec krotko buty w zakresie flex 70-85. narty hmm no nie chce nic mowic ale po 4 sezonach już 6 w skali forum no ok poszukaj fischera progresora 7+ może też być ten blizard x-carve bo ten 1 jakos mi nie pasuje cały czas mnie gryzie te 6 w skali forum aż tak dobrze umiesz po tych 4 sezonach jeździć zeby być na poziome średniozaawansowanym?? ja raczej bym szukal nart na których możesz lepiej doszkolić technikę tym bardziej ze cały czas na jakiś szrotach z wypożyczalni pomykałes. Kupić dobra narte jest łatwo ale zrobić z niej pożytek to 2 swoja drogą do 1500zł będzie cięzko wszystko nowe kupić więc ja raczej bym polecał Ci kupić nowe buty a narty z tamtego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Kupić dobra narte jest łatwo ale zrobić z niej pożytek to 2 swoja drogą do 1500zł będzie cięzko wszystko nowe kupić więc ja raczej bym polecał Ci kupić nowe buty a narty z tamtego sezonu Popieram... Ski 4 life. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 (edytowane) Podjedz do Oświęcimia i na trasie na Rajsko ok 300m za ostatnim rondem w prawo sprzedają używki można coś znaleźć i zawsze można ocenić jakość organoleptycznie :):)W centrum Rajska też jest handlarz, i na drodze na Kęty przed Grojcem też Edytowane 9 Grudzień 2009 przez magelan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 narty hmm no nie chce nic mowic ale po 4 sezonach już 6 w skali forum no ok bugajson nie chce sie chwalic ani siebie przeceniac... po prostu dopasowalem sie do opisanej na forum skali i tak mi wyszlo... mam za soba oboz zaliczeniowy z AWF pod okiem dobrego instruktora... moze to jego zasluga??? co do zakupu nart uzywanych to sam o tym na poczatku myslalem.... chodzi jednak o to, ze nie znam sie na tyle na nartach by ocenic stan jej zuzycia i mozliwosci jej ewentualnego uzytkowania... dodam, ze nie zamierzam za szybko sprzetu zmieniac... fundusze ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Ja bym radził wybrać but coś koło 70 -80 flex tak byś mógł wytrzymać 2 tyg bez odpinania, może być kilku letni ale fabrycznie nowy, firma obojętna (jak masz wąska stopę to LANGE w sam raz, jak szeroka może Salomon). Jak już będziesz miał buty dopiero zajmij się przemyśleniami jaka narta. Skoro to mają być w miarę dobre dechy to patrz po allmontain wyższe modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 a co sadzicie o tej ofercie??? http://www.allegro.pl/item834720879_fischer_progressor_8_rf_sp_sezon_2009_okazja.html myslicie, ze mozna zaryzykowac i kupic uzywane narty na allegro bez ich wczesniejszego obejrzenia???? Raceman wlasnie takiego jak piszesz sprzetu szukam... moze byc kilkuletni byle nie uzywany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Sprzedający chciał chyba zrobic trick z bocznym fotografowanim krawędzi ale mu się nie udało Krawędzi sporo nie zjechane chyba za bardzo... Kto wie. Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Raceman wlasnie takiego jak piszesz sprzetu szukam... moze byc kilkuletni byle nie uzywany kolego takie rzeczy to tylko w erze dobrze ze nie dodales ze jeszcze ma byc za darmo :eek: nie no ale tak serio raczej nikła szansa zeby znaleść cos z poprzednich sezonow nie noszące śladu użytkowania, raczej musissz przełknąc tą pigułke i kupić te uzywane jednak:( bo wręcz wydaje sie niemożliwym znaleść cos nie używanego z sezonu do tyłu a co dopiero 2-3, ja Ci polecam tak czy siak fischerowskiego progresora:P jeżeli naprawde 6 w skali to progresor 8+ powinieneś być naprawde zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Sprzedający chciał chyba zrobic trick z bocznym fotografowanim krawędzi ale mu się nie udało Krawędzi sporo nie zjechane chyba za bardzo... Kto wie. Ski 4 life Tak na dość niską wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paaatyyyk Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Te buty atomica b-tech sam używam i jak najbardziej mogę Ci je polecić. Jak dla mnie są super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 a do mojego wzrostu/wagi 179cm/70kg lepiej 165 czy 170 cm ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 9 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2009 Kolejne narty z wiązaniami rental prawdopodobnie z wypożyczalni. Stan i jakość bardzo dyskusyjna. Cena to nie wszystko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2009 moze ktos jeszcze zechce wypowiedziec sie w temacie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 11 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2009 Jeśli 1500 PLN chcesz przeznaczyć tylko na narty-to szukaj Fischera Progresora 8+170cm,jeśli za tą cenę chcesz skompletować cały sprzęt,to lepiej się zdecydować w tym roku na dobre buty,a narty wypożyczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 11 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2009 Jeśli 1500 PLN chcesz przeznaczyć tylko na narty-to szukaj Fischera Progresora 8+170cm,jeśli za tą cenę chcesz skompletować cały sprzęt,to lepiej się zdecydować w tym roku na dobre buty,a narty wypożyczać całkowicie sie zgadzam i popieram, jednak chyba lepiej będzie jeżeli kupisz swoje buty w sytuacji gdy nie masz większej kasy to powinien byc priorytet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szunaj Napisano 11 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2009 Witaj Jak będziesz w okolicy Bielska bialej to podjedź na ul.Żywiecką koło kominków Waligóry - maja tam buty Tecnica starsze modele / fabrycznie nowe/ o interesującej Cię twardości a i narty nowe i używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 powiedzcie mi co sadzicie o tej narcie??? i jak ona sie ma do polecanego przez Was progressora 8+ ??? http://www.allegro.pl/item840695102_head_c_260_i_system_170cm_nowe_mega_cena.html przystepna cena jak za nowe narty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_narty&id_grupy=1680&id_modelu=2331 Z opisu to OK tylko 06/07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk106 Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Z tego co przegladam i czytam forum to widze, ze blizzardy i heady sa malo popularne... czy naprawde sa takie slabe??? czy nikt nie jezdzi na nartach tych marek??? mozna znalezc dechy tych marek w przystepnych cenach ale przy wyborze nie chcialbym sugerowac sie jedynie opisami katalogowymi. Wolalbym uslyszec co maja do powiedzenia osoby, ktore jezdzily na tym sprzecie;) Pozdrawiam wszystkich p.s. nowy fisher progressor 8+ chyba nie jest dostepny w cenie do 1500zł, a i uzywanych bardzo niewiele ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Hmmm... Swego czasu próbowałem linię IQON blizzarda i od modelu 7400 były to bardzo fajne narty. I takie te polecałem. O innych nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 13 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2009 Jeżdżę na Headach iSC, uważam, że to bardzo dobre narty. Z tym, że nie mam dużego doświadczenia w testowaniu różnych desek, poza tym, przy moich parametrach (raczej niewielka postura - 155 wzrostu, waga też nie ciężka) jestem skazana na dobór desek spoza głównego nurtu dla normalnie wyrośniętych. W każdym razie poprzednio jeździłam na juniorskich Fischerach SL-kach, i Heady wydają mi się dużo fajniejsze, może dlatego, że miałam wrażenie, że tamte były stanowczo za miękkie. Ale to oczywiście subiektywne wrażenia laika sprzętowego. Z tego, co pamiętam, na forum pojawiało się dużo pozytywnych opinii o Headach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi