Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nowe narty GS FIS - refleksje

jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc pewnie pamieta burzliwa ;) dyskusje z poprzedniego sezonu na temat nowych gigantek FIS. Ciekawi mnie jakie jest teraz wasze zdanie po uplywie czasu.

Chodzi mi o wymog >23m i >27m. Czy ktos jezdzil juz na tych nartach i jak sie sprawuja oraz jak waszym zdaniem wplynelo to na Puchar Siwata.

hmmm. Ja jeździłem na pożyczonej GS-ce heada z zeszłego sezonu. Co prawda nie na bramkach acz skrętem gigantowym na lodzie więc powiedzmy, że było to cos podobnego. Narty są sztywniejsze i z tym promieniem skrętu męczyłem się po 5-6 skrętach zeby je odpowiednio dogiąć. Jak widac chłopaki i dziewczyny z WC sobie na nich radzą a skoro mają na tyle mocne nogi to uwazam, że to dobrze;) Kwestia wytrenowania/przygotowania do sezonu i baaaardzo mocnych nóg, bo tak jak mówię, mimo moich trenningów po 6 skrętach nogi mi się paliły. Ja jednak zostanę przy mojej starej giganteczce, wentualnie dokupię jeszcze GS11.

Ski 4 life!

Jeździłem na tego rocznym Headzie...

Kosmos!! :eek: piekielnie twarde i ciężkie, choć to też przez moje słabe nogi (słabe jak na te narty). Ogólnie nie miło mi sie jeździło na bramkach nawet nie chciałem próbować :D. Mam kolege który był w tym samym czasie na tuxie, trenował na swoich nowych Fischerach WC GS (z dziurą) on z kolei mowił że tego promienia tak bardzo nie czuć i sobie chwalił wiec to wszystko zależy od osobnika na nartach a teraz to wydaje mi sie że od jego siły bo przy porównywalnej technice silniejszy na nowych nartach bedzie zdecydowanie szybszy...

W PŚ no cóż wydaje mi sie ze te kontuzje nie biorą sie z nikąd ( mowie o tych gigantowych - HOSP czy też Grange) nie mowie tutaj o tym ze to bez pośrednio przez narty. Ale w wypadku Niki czy aby napewno ? Nowe narty wydaje mi sie ze wymagaja nowego stylu jazdy a ten jest wydaje mi sie dla organizmow nawet pucharowiczów dość morderczy.

... zawiedliscie mnie :rolleyes: liczylem na bardziej burzliwa dyskusje a tu taki spokoj ;)

Ja mam damskiego rossignola z promieniem 26m ale jeszcze jej nie ujezdzalem. Z tego co widzialem na treningach na lodowcach nie widac zeby jakies byly problemy z powodu promienia. Wracam do tezy z przed roku (ktora wywolala burze:p a nawet inwektywy pod moim adresem) ze narta ktora dla zwyklego narciarza jest zbyt trudna dla zawodnika juz taka trudna nie jest. :cool:

Narty jak narty.

Albo ty je, albo one Ciebie sponiewierają.:)

Moze az tak drastycznie nie jest :D ... chyba raczej chodzi o koniecznosc wejscia w zeslizg (ewentualnie ominiecie bramki) bo narta nie chce pojechac zadanym promieniem bo jest zbyt twarda lub ma zbyt duzy promien (albo i jedno i drugie) ...

..... narta ktora dla zwyklego narciarza jest zbyt trudna dla zawodnika juz taka trudna nie jest. :cool:

Jarek , chyba sobie sam odpowiedziałeś:)

do nart komórkowych (SL , GS ) to już trzeba mieć i technikę i dużo , dużo zdrowia ,żeby przyjemność z jazdy była pełna.Dodatkowo do jazdy na "fisowskiej" gigantce to trzeba mieć też odpowiedni stok i przestrzeń a w Polsce o to chyba najtrudniej