JC Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Senat uchwalił ustawę wprowadzającą obowiązek jazdy na nartach w kaskach! Przepisy prawdopodobnie zaczną obowiązywać jeszcze w tym sezonie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Dorośli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Dorośli? Będą obowiązkowe do 15 roku życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Senat uchwalił ustawę wprowadzającą obowiązek jazdy na nartach w kaskach! Przepisy prawdopodobnie zaczną obowiązywać jeszcze w tym sezonie! ... świry :eek: już niedługo bedziemy najbezpieczniejszym krajem na swiecie ten kraj nigdy nie przestanie mnie zadziwiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... świry :eek: już niedługo bedziemy najbezpieczniejszym krajem na swiecie ten kraj nigdy nie przestanie mnie zadziwiac Jarek spokojnie;)obowiązek mają niepełnoletni:p-przecież to obowiązuje w krajach alpejskich:p:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Mam 16 i i tak w życiu nie ruszę się bez niego na nartki... Idziesz na narty, bierzesz kask - rutyna. Jestem za! Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 no 16 lat a w innym wątku sie o piwie wypowiada no jak ta młodzież dorasta:D a co do kasków szkoda ze nie do 18stego roku życia swoją drogą zagłębie sie w lekture tej ustawy dlaczego 15 a nie 18..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 no 16 lat a w innym wątku sie o piwie wypowiada no jak ta młodzież dorasta:D a co do kasków szkoda ze nie do 18stego roku życia swoją drogą zagłębie sie w lekture tej ustawy dlaczego 15 a nie 18..... Ale to nieee, ja sie wypowiedziałem zdaniem mojego taty ;P hehe Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 no 16 lat a w innym wątku sie o piwie wypowiada no jak ta młodzież dorasta:D a co do kasków szkoda ze nie do 18stego roku życia swoją drogą zagłębie sie w lekture tej ustawy dlaczego 15 a nie 18..... No bo skoro prokurator nie pilnuje juz po 15 to po cholere jeszcze kask ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 pilnować pilnuje każdego z nas:D ale akurat w tych sprawach to kask jest niepotrzebny :D hehe dlatego moje pytanie.chociaż to i to zabezpieczenie:D:D zdanie taty mowisz:P ok trzymam Cie za słowo nie zawiedź mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Jarek spokojnie;)obowiązek mają niepełnoletni:p-przecież to obowiązuje w krajach alpejskich:p:rolleyes: ... mnie tylko to wkurza, ze Polska ma juz takie idealne prawo, ze jeszcze tylko regulacji w sprawie kaskow zabraklo i tym sie nasi osłowie zajmuja bo wazniejsze sprawy juz sie dawno wyczerpaly, a z drugiej strony to w Polsce prawo i tak nic nie znaczy, zobaczycie jak bedzie wygladalo to w praktyce, tyle na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Przestrzeganie jedna sprawa, konsekwencje druga. Jak sie wprowadzi to pewnie bedzie mialo odpwiednie przelozenie na obwiazywanie ubezpieczenia, na odpowiedzialnosc pelnoletnich za niepelnoletnich, na refundacje badz nie leczenia etc., etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 To ja już zacieram ręce i bukuję więcej towaru :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... mnie tylko to wkurza, ze Polska ma juz takie idealne prawo, ze jeszcze tylko regulacji w sprawie kaskow zabraklo i tym sie nasi osłowie zajmuja bo wazniejsze sprawy juz sie dawno wyczerpaly, a z drugiej strony to w Polsce prawo i tak nic nie znaczy, zobaczycie jak bedzie wygladalo to w praktyce, tyle na ten temat Jarku:)myślę,że to lepsza decyzja parlamentu niż pozostałe;)powinna służyć obywatelom-oczywiście tym najmłodszym,nie jest to tak krępująca jak np.religia w szkole itp...,jeśli prawo przewiduje kask ochronny motocykliście.chyba już teraz na skutery:p,to czemu nie chronić głowy młodych ludzi na stoku,którzy czasmi potrafią rozwijać prędości blisko 60 km/h. Biorąc specyfikę obecnego narciarstwa i statystykę odniesionych urazów:(-ta decyzja wydaje się słuszna.Dziwi mnie fakt jak pozostałych-dlaczego do 15 rż,a nie np.16:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... mnie tylko to wkurza, ze Polska ma juz takie idealne prawo, ze jeszcze tylko regulacji w sprawie kaskow zabraklo i tym sie nasi osłowie zajmuja bo wazniejsze sprawy juz sie dawno wyczerpaly, a z drugiej strony to w Polsce prawo i tak nic nie znaczy, zobaczycie jak bedzie wygladalo to w praktyce, tyle na ten temat jak byś wiedzial prawo a praktyka i egzekwowanie prawa to 2 różne strony medalu a z tym w polsce jest średnio mam na mysli egzekwowani go w niektorych sprawach...ale to i tak nie przebije nowej ustawy która mowi ze gminy nie mogą trzymac pieniędzy na lokatach oprocentowanych....tak to by zarabiały etc a dlczego nie mogą? bo nie :] i bądz tu mądry:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... gasnice tez w bagaznijkach wozimy - tylko ze podobno nie da sie nimi nic zgasic, i swiatla tez swiecimy tylko ze prowadzimy w europie w statystykach wypadkow. Moim zdaniem na przecietnej Polskiej gorce jest 100 innych o wiele bardziej powazniejszych zagrozen ktorymi nikt sie nie interesuje i pewnie nie bedzie interesowal jeszcze przez dlugie lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... gasnice tez w bagaznijkach wozimy - tylko ze podobno nie da sie nimi nic zgasic, . Jeśli jesteś kierowcą,to w tym momencie piszesz głupoty:mad:W Twoim obowiązku jest,żeby gaśnica była sprawna,a możesz ich posiadać więcej.Jak nie kontroluje się sprawności,to później zostaje przykry widok palącej się żony w samochodzie/jak ktoś jest z Elbląga,to pamięta na 7 w tamtym roku wypadek:mad:/Prawo jest słuszne,ale stosowanie się do niego -jak Bugi pisze-to inna sprawa. A prowadzimy w statystykach =bo jakoś nie potrafimy obowiązującego prawa przestrzegać,jakość dróg i liczba samochodów na mieszkańca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Hmmm..... akurat z tego co wiem to gasnica w samochodzie jest "nic nie warta" - 1 kg tego urzadzenia wystarcza na 1, gora dwa psikniecia - zazwyczaj jedno idzie w "niebo" na probe. Generalnie jest nawet "zalecane", ze jak sie auto fajczy to nalezy spierdzielac, a nie szukac gasnicy i jej probowac. Powiem szczerze ze nawet policja majac ta swiadomosc od jakiegos juz czasu "odposcila" gasnicom. Natomiast ze swiatlami Jarku to _ wybacz moim zdaniem - przyklad bardzo niskich lotow. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Jeśli jesteś kierowcą,to w tym momencie piszesz głupoty:mad:W Twoim obowiązku jest,żeby gaśnica była sprawna,a możesz ich posiadać więcej. ... mi nie chodzi o to ze jest niesprawna, tylko ze wymagana wielkosc jest za mala do gaszenia samochodu (tak twierdza strazacy) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Natomiast ze swiatlami Jarku to _ wybacz moim zdaniem - przyklad bardzo niskich lotow. Pzdr. ... nie dyskutuje czy swiatla sa potrzebne czy nie, chodzi mi o to ze przepisow mamy cala fure a wypadkowosc chyba conajmniej dwukrotnie wieksza niz na zachodzie :eek: w takich Niemczech to chyba ani gasnic a ni swiatel nie wymagaja a wypadkow 2x mniej, za to policja pilnuje nie tylko predkosci ale jezdzenia na zderzaku i wiele innych niebezpiecznych zachowan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... mi nie chodzi o to ze jest niesprawna, tylko ze wymagana wielkosc jest za mala do gaszenia samochodu (tak twierdza strazacy) A to już inaczej rozumujesz-czyli prawidłowo,tak samo jest z apteczką:p/wyposażenie,które obowiązuje;)-jest dobre,ale w przypadku niewielkich urazów w domu,a nie na drodze;):p/-dlatego ja mam znacznie większą i muszę powiedzieć,że się przydaje z skutkiem pozytywnym:rolleyes:Ale dla Was lepiej poznać podstawowe czynności resuscytacyjne,już nie mówię,że kierowców obowiązują i są wymagane obecnie na egzaminie na prawo jazdy. Wracjąc do gaśnic-to w podanym przez mnie przypadku/:p/przylecieli świadkowie i ilość gaśnic była w liczbie ok.10,ale żadna nie miała już atestu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 ... mi nie chodzi o to ze jest niesprawna, tylko ze wymagana wielkosc jest za mala do gaszenia samochodu (tak twierdza strazacy) Panowie w temacie off topa-gaśnica nie jest w samochodzie po to by cokolwiek ugasić, tylko jej brak JEST PODSTAWĄ DO UKARANIA i głównie o to w tym cyrku chodzi. A ustawę o kaskach faktycznie mogła sobie szanowna niższa izba odpuścić.Kto ma w nim jezdzić to juz to robi od dawna i żadne ustawy za 350pln(nie wiem czy tyle) dniówki niczego nie poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 Tak to My kierowcy widzimy;),wszystko zupełnie inaczej wygląda jak jej potrzeba:mad:Uwierz mi,że widok latającego męża ,który był kierowcą i jego niemoc była ....:mad:Pewnie nawet jakby miał sprawną tą gaśnicę-życia żony by nie uratował,ale trauma do końca zostaje:mad:Przecież nikt z Nas nie jeździ przepisową prędkością,każdy nagina prawo,ale jak coś się stanie-to jest płacz:mad:,.....Jesteśmy ryzykantami,którzy myślą,że ich to nie dotyczy/Wszyscy-ja też:p/:rolleyes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 A tak wracjąc do kaaaasków hehehe Trzymaj, trzymaj drogi Bugajsonie! Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 3 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2009 hmm Polska to rzeczywiście baardzo dziwna kraina:eek: z jednej strony (p)osłowie "zatroszczyli" się o małoletnich narciarzy i nakazali im jeździć w kaskach a z drugiej -Sejm ma w du.... małoletnich rowerzystów , których pewnie jest kilkadziesiąt razy więcej i którzy dalej mogą śmigać po asfaltach bez tego gustownego nakrycia głowy:confused: Ps mój syn na nartach i rowerze jeździ zawsze w kasku - nie potrzebowałem do tego ustawy , wystarcza mi zwykła rodzicielska troska o jego zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi