kaeres Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Myślę, że tytuł zdradza wszystko. Zatem jak się kupuje sprzęt narciarski 4,5-5 letniemu chłopczykowi ? Butki się przymierza i kask, a nartki można osobno kupować z wiązaniami ? Czy muszę iść do profesjonalnego sklepu i zapłacić więcej czy mogę np. kupić coś z tzw. marketów (narty z wiązaniami już) ? Jak z wielkością nart, jak z wielkością buta, itp. pytanie mnie dręczą. Malec nosi okularki. Są gogle na takie okazje dla malutkich dzieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Cześć! Przeczytaj na początek może tohttp://www.skionline.pl/sprzet/?co=sprzetowe_abc&co2=teksty&id_newsa=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 30 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Dziękuję serdecznie za linka. Przyznam, że już byłem po tej lekturze przed założenie wątku. Zmyliły może pytania o długość nart, a zadałem je abym w jednym miejscu uzyskał pełną odpowiedź. Nadal jednak kilka pytań pozostaje bez odpowiedzi. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 i to poczytaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=9305&page=2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 30 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Dziękuję Ci bardzo. Pomogło mi to w ustaleniu mniej więcej co i jak z długością nart. Sądzę, że przy jego wzroście 114cm i wadze ok. 18kg oraz pierwszym razie wychodzi na to iż nie będą dłuższe niż 80cm. Butki czytałem, że nie powinny być za dużo za duże (ok. 0,5cm większe). Czy są buty tzw. rosnące z dzieckiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 80 cm to będą na pewno za krótkie, 90 powinieneś mu kupić na pewno a będa głosy ze i 1 metr, jak ma 4,5 roku i pierwszy raz 90 cm wystarczą moim zdaniem-ale to będzie góra na sezon, zwłaszcza,ze on mały nie jest, buty jak są trochę za duże to ja koryguje dodatkową wkładką pod wkładkę orginalną, ten problem ma na stałem bo u mnie buty idą w spadku po starszej. Butów rosnących z dzieckiem to nie praktykowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malwinka Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Narty 80cm to na pewno za krótkie. Nawet jeżeli to ma być pierwszy raz. Jak już zacznie jeździć to minimum 100. Wg mnie powinieneś wypożyczyć narty na ten sezon (ew. kupić jakieś używane), a za rok spokojnie kupisz narty 110cm lub dłuższe. Co do butów to najlepiej kupić nowe, może z małym zapasem... Na alledrogo znalazłam takie coś: http://www.allegro.pl/item835112151_buty_narciarskie_rosnace_roces_super_prezent.html Nie wiem co to i czy się sprawdza, czy nie... Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 Ja zawsze kupowałem używki na giełdzie, wybór jest spory, na nowe szkoda kasy bo to na sezon wystarczy, może znajdziesz jakieś dobre między 90 a 1 metr, powinny być ok, buty powinieneś też znaleść - nowe albo lekko używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 30 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2009 moja córa teraz będzie 3 sezon na 130 ma teraz 144 wzrostu przy przesiadce na 130 maiła je trochę dłuższe od siebie , wcześniej jeździła 2 lata na 110 a zaczynała też dwa sezony na 90, tak więc można na początek jakąś mocno taliowaną 100 albo tochę mniej 90 - lepiej uzywane niż nowe buciki też, można cały sprzęciek za ok 300 skompletować a za rok to wymienić za niewielką dopłatą (dlatego warto poszukać czegoś lepszego - łatwiej to wymienić) masz blisko do ustronia i wisły to podjedź i poszukaj w serwisie lu wypożyczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 Witam ponownie. Większa część sprzętu kupiona. Poszedłem za głosem aby brać dłuższe. Tym bardziej, że w sklepie mi tak doradzili przymierzając nartki do syna. Takie 80-92cm były na prawdę do jego klatki piersiowej i wyglądały komicznie. Wybraliśmy 100cm Elany Formula z wiązaniami Elan EL 4,5 Kask WED`ZE 40CA JR + gogle WED`ZE JR S3 screen 100 - idealnie pasują do tego kasku - są również dość głębokie (synek nosi okulary). Mam problemy z bucikami do tego sprzętu ponieważ w sklepach okazały się diabelsko drogie, a jeżeli były w cenach OK to nie było rozmiaru albo koloru. Będę musiał zamówić z internetu. Budżet to okolice 140-150zł (najlepiej z przesyłką już). Co polecacie w kolorze najlepiej czarnym. Sprzedawca w Decathlonie przymierzał mu rozmiar 17,5 butki tylnowłazowe Rossignola - http://allegro.pl/item852224585_buty_narciarskie_rossignol_junior_r18_17_5_nowe.html I były dobre. Czy brać o 0,5 rozmiara większe - do końca sezonu aby starczyło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 Witam ponownie. Większa część sprzętu kupiona. Poszedłem za głosem aby brać dłuższe. Tym bardziej, że w sklepie mi tak doradzili przymierzając nartki do syna. Takie 80-92cm były na prawdę do jego klatki piersiowej i wyglądały komicznie. Wybraliśmy 100cm Elany Formula z wiązaniami Elan EL 4,5 Kask WED`ZE 40CA JR + gogle WED`ZE JR S3 screen 100 - idealnie pasują do tego kasku - są również dość głębokie (synek nosi okulary). Mam problemy z bucikami do tego sprzętu ponieważ w sklepach okazały się diabelsko drogie, a jeżeli były w cenach OK to nie było rozmiaru albo koloru. Będę musiał zamówić z internetu. Budżet to okolice 140-150zł (najlepiej z przesyłką już). Co polecacie w kolorze najlepiej czarnym. Sprzedawca w Decathlonie przymierzał mu rozmiar 17,5 butki tylnowłazowe Rossignola - http://allegro.pl/item852224585_buty_narciarskie_rossignol_junior_r18_17_5_nowe.html I były dobre. Czy brać o 0,5 rozmiara większe - do końca sezonu aby starczyło ? 0,5 rozmiaru to tylko szerokość a nie długość buta będą po prostu trochę szersze więc musial byś kupić o jeden pełny rozmiar więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 14 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 Mam problemy z bucikami do tego sprzętu ponieważ w sklepach okazały się diabelsko drogie, a jeżeli były w cenach OK to nie było rozmiaru albo koloru. Będę musiał zamówić z internetu. Budżet to okolice 140-150zł (najlepiej z przesyłką już). 17,5 cm? - to jest coś ok 28-29 w rozmiarówce dziecięcej z takimi butami w takiej kwocie nie będzie problemu, wystarczy podjechać do wisły albo ustronia, może być trochę większy byle nie był za szeroki, (lepsze byłyby na 2 lub 3 klamry z przodu), możesz wziąść dopasowanego a w trakcie sezonu wymienić na większego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 (edytowane) Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Będę szukał zatem 18,5 - będą o 1cm za duże. Ale jeszcze gruba skarpetka narciarska więc powinno być OK. Aha. Czy pod kask zakładamy dziecku czapkę ? Edytowane 14 Grudzień 2009 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 14 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2009 To zależy od temperatury i kasku (niektóre mają wywietrzniki) ale najlepiej kominiarkę z polaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaeres Napisano 29 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Witam ponownie. Wybraliśmy 100cm Elany Formula z wiązaniami Elan EL 4,5 Kask WED`ZE 40CA JR + gogle WED`ZE JR S3 screen 100 - idealnie pasują do tego kasku - są również dość głębokie (synek nosi okulary). Jaki ustawić DIN dla dziecka (5 lat, 18kg, 114cm, pierwszy raz na nartach). ? Thx from the mountain. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Ustaw 1,5. Obserwuj czy podczas jazdy nie wypinają się same przy gwałtowniejszych ruchach, wtedy podkręć w stronę 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Grudzień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2009 Moja córka - w zeszłym roku 5 lat i podobne parametry - miała ustawione prawie na 1,5 - z tym,ze już jeździła rok wcześniej. Nidy jej sie narta sama nie wypieła - było zawsze ok. Tak wiec 1,5 max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi