Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Ciekawy artukuł o Bukowinie

Slavko

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z Was zajrzało dzisiaj na interię ale na wszelki wypadek podam linka

http://polskalokalna.pl/news/tatry-nowa-pokusa-dla-turystow-powstanie-raj,1403588

Tak się składa, że osobiście w zeszłym roku nocowałem kilka dni na Rusińskim Wierchu i byłem jednym z pierwszych użytkowników nowej trasy na tym stoku. Co prawda, udostępniona trasa miała wtedy ok. 600 metrów długości ale jest tam miejsce na kilka tras conajmniej dwukrotnie dłuższych. Wtedy działał tylko jeden orczyk ale słupy do kolei krzesełkowej już stały. A połączenie Bukowiny z Białką?... Ciekawe.

• Like 5

byłoby za pięknie....

Przewoźnicy regularnie kursujący po drogach gminy Bukowina Tatrzańska sprzeciwiają się działalności właścicieli wyciągów, którzy za darmo wożą narciarzy - pisze "Dziennik Polski".

- Mamy kłopot ze skibusami, okazało się bowiem, że funkcjonują one na zasadach nieregulowanych przez prawo przewozowe, mówi Sylwester Pytel, wójt Bukowiny Tatrzańskiej.

To w jego gminie, w Białce Tatrzańskiej, pomiędzy jej poszczególnymi wyciągami, kursuje najwięcej finansowanych przez ośrodki narciarskie, darmowych dla narciarzy, pojazdów. Wzbudziło to protesty regularnych przewoźników, którzy skierowali skargi do gminy i Inspekcji Transportu Drogowego.

- Z jednej strony prawo przewozowe ma chronić uczciwą konkurencję, z drugiej jednak musimy popierać właścicieli wyciągów, ułatwiać życie narciarzom; dzięki skibusom łatwiej dotrą pod stok, a gdy goście nie używają swoich aut zmniejsza się ruch na drogach i parkingach - komentuje wójt.

za PAP

Tak, jakby drugi raz ktoś chciał koło wymyśleć...

Ja bym wysłał pięciu górali do Austrii na sezonową praktykę, potem niech kupią licencję na używanie sprawdzonych metodyk a nie wymyślają coś na siłę, co może się okazać w dodatku sprzeczne z prawem.

Darmowe skibusy są problemem :D :D :D

A swoją drogą niezłe hasło reklamowe dla takiej Bukowiny - "Zarządzanie infrastrukturą opieramy na doświadczeniach Zillertal Areny " :)

A swoją drogą niezłe hasło reklamowe dla takiej Bukowiny - "Zarządzanie infrastrukturą opieramy na doświadczeniach Zillertal Areny " :)

ja tam potrafię wybiec dalej w przyszłość i widzę już nawet kolejne hasło w Bukowinie w 2011, oczywiście tuż po zlikwidowaniu darmowych skibusów w Austri ;)

"Uczyliśmy się od najlepszych, teraz oni uczą się od Nas"

:P

Ten wójt Sylwester Pytel da radę... Nie znam człowieka osobiście, ale widzę, że jego działania to nie gadka, szmatka. Nawiasem mówiąc młody to człowiek, z herami prawie do pasa, który nieźle tą gminę rozbujał z pomocą ziomków.

Ja już mu jestem wdzięczny, bo Oddział Zamknięty zaprosił na stok narciarski w Tatrach, a to już dla mnie parę grzybów w barszczu naraz.:)

Piękne są to tereny,urokliwe.

Jak jeszcze są czy też będą mądrze zarządzane to chwała gospodarzom.

Gdyby tak udało się im dogadać i połączyć w jeden "skipas" wszystkie tamtejsze "prawdziwe" wyciągi ( Białka,Jurgów,Czarna Góra,Rusin-ski,Bukowina) i jeszcze połączyć to darmowymi skibusami :rolleyes:

Wielu ludziskom pyski by się śmiały :D:D:D

Piękne są to tereny,urokliwe.

Jak jeszcze są czy też będą mądrze zarządzane to chwała gospodarzom.

Gdyby tak udało się im dogadać i połączyć w jeden "skipas" wszystkie tamtejsze "prawdziwe" wyciągi ( Białka,Jurgów,Czarna Góra,Rusin-ski,Bukowina) i jeszcze połączyć to darmowymi skibusami :rolleyes:

Wielu ludziskom pyski by się śmiały :D:D:D

No taki jest cel:rolleyes::)

Znając działania tamtejszego wójta, z uśmiechem na buzi zaprosi ITD ale już teraz, by kontrolowali prawidłowe napełnienie i prędkości tamtejszych przewoźników i można być pewien, że zmiękną. Ech.. chłopaki widzą wschodzący biznes, a jako że sami nie potrafią z niego korzystać, to się na siłę odgrażają. Smutne, bo polskie :)