pawko Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Witam, planuje zakup kasku ale nie mam pojęcia jakie kryteria powinien on spełniać, na co zwracać uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Po 1 jaki przedział cenowy? Miękkie czy twarde uszy ? z możliwością mocowania szczęki czy nie... Więcej info! Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Ma być wygodny i atestowany, a reszta to rzecz gustu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Ma być wygodny, nie cisnąć ani nie uwierać w żadnym miejscu, jak go założysz na głowę to ma nie być luźny. Robisz tak - zakładasz bez zapinania paska i nie ciśnie a jednocześnie nie lata - sprawdzasz potrząsając głową w różnych kierunkach (oczywiście nie tak by go od razu zrzucić), jeśli nie leci z głowy, nie spada na kark albo oczy znaczy, że jest ok- powinien się delikatnie trzymać. Spróbuj go jeszcze ubrać później na cieńką kominiarkę czy czapkę podkaskową, bo gdy jest bardzo zimno to możesz chcieć sie docieplić. Jak go dopniesz paskiem i dojdą gogle to będzie się trzymał naprawdę dobrze. Kask powinien być atestowany. To sprawy najważniejsze, reszta to już mniej ważne kwestie twojego wyboru - twarde/miękie uszy, rodzaj zapięcia, dodatkowe pokrętło z tyłu poprawiające trzymanie, krztałt itd - to już kwestia pieniędzy i dopłaty do każdego detalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Przede wszystkim żeby był bezpieczny i spełniał swoje zadanie musi być bardzo dobrze dopasowany, czy miękkie uczy czy twarde to musisz zobaczyć w jakim Ci wygodniej, polecam kask taki żeby miał dobrą wentylację i ie oszczędzaj na kasku bo automatycznie oszczędzasz na swojej głowie a ona jest bezcenna;) Zobacz ten post, ja mam taki kask jaki jest podany w linku, polecam go: http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=83865&postcount=11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 ... ja w miekkie uszy nie wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 No ja tez jakos do nich sceptycznie jestem zastawiony... A moze nawet nie scepycznie, poprostu wole miec twarde uszy i szczenę Takie małe przyzwyczajenie Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawko Napisano 27 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 (edytowane) dzięki za wypowiedzi na pewno się przydadzą... co do miękkich uszu czy twardych- nie wiem bo jak mierzyłem nie zwracałem na to uwagi :0 oprócz twardości czy miękkości i tego że nie wieje to co one jeszcze dają ? Edytowane 27 Listopad 2009 przez pawko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawko Napisano 27 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Zapomniałem jeszcze dodać, że gogli nie posiadam bo wole jeździć w okularkach więc kask będzie mi się gorzej trzymać ? i czy okularki nie będą uwierać w takim kasku ? sorry za banalne pytania ale jestem zielony w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Ja jeżdze czasem w okularkach i kasku - jedne uwierają, jedne nie - zależy od okularków i kasku, trzeba dopasować- na dobrze dopasowany kask brak gogli będzie miał niewielki wpływ jeśli chodzi o trzymanie; twarde uszy to po prosu większ twarda część kasku - lepiej chroniona większa częśc głowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 (edytowane) W kasku i okularkach to chyba w życiu nie widzialam narciarza, ale jak będziesz szedł przymierzać kask to radzę Ci wziąć ze sobą te okularki i przymierzać z nimi. Ja na początku jezdzilam w okularach (optycznych), kasku i goglach i prawdę powiedziawszy szybko z tego zrezygnowałam - mimo że miałam cieniutkie oprawki (takie cienkie druciki) to zostawiały one bolesne ślady w okolicy uszu. Teraz jeżdżę tylko i wyłącznie w soczewkach. Ale to chyba sprawa dopasowania kasku, okularów i głowy Podobnie jak Jarek, w miękkie uszy nie wierzę. Mam fireballa z twardymi uszami, które trochę zachodzą na żuchwę i dzieki temu czuję się nieco bezpieczniej. I choć nie mam porównania upadku na uszy/żuchwę w miękkim i twardym kasku to jak się oba rodzaje kasków porówna tak na oko to wydaje się że ten twardy jest solidniejszy i jako całość tworzy niezłą skorupę i ochronę dla bocznych partii głowy. Edytowane 27 Listopad 2009 przez Dumpling Zębowa Wróżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawko Napisano 27 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 czyli okulary tylko do czapki ? więc kask pozostaje mi kupić na następny sezon jak sobie sprawię niechciane gogle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Wiesz Pawko , troche dziwna ta Twoja wypowiedz... Ja bym kolejnosc zmienił... Najpierw kask potem gogle. Uwierz mi,że on bardziej sie przyda, a skoro nie jestes w tym temacie długo to Twoje umiejętności nie będą kolidowały z brakiem gogli. Mam na myśli to ze oczy Ci nie załzawią bo raczej prędkość do tego nie doprowadzi ... A mogą załzawić jeśli coś sobie zrobisz w głowę... I to nie tylko Tobie, ale nie życzę! Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Głównie chodzi o atest,reszta to estetyka i zwiększone potrzeby/miękkie uszy,zakryte..,z szczeną itp.../:pTrzeba pamiętać,że nie wybiera się większego,żeby czapka wlazła czy kominiarka,jak już to z regulacją.Ostatnio synowi właśnie chciałem kupić w Austrii z regulacją i kurna był problem:eek:Schodziłem kilka sklepów-od intersportu zaczynając a kończąć na malutkim:rolleyes: i dopiero Alpina była odpowiednia:) /w tym malutkim sklepiku;)/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Ma być przedewszystkim wygodny, dopasowany do głowy - tak jak pisali koledzy wcześniej - estetyka też gra niebagatelną rolę ale jest rzeczą wtórną. A co ma być pierwsze gogle czy kask - powiem KASK - a okularki - nie powinny przeszkadzać przy miękich uszach - sam jestem okularnikiem i nie mam żadnego dyskomfortu w tym względzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Ja w miekkie uszy nie wierzyłem do czasu... aż zobaczyłem Teda Ligety w jego Giro! Stwierdziłęm że spróbuje i ? teraz mam dwa sportowy Sh+ z garda który leży w domu a na narty zawsze biore R.E.D'a który jest poprostu wygodniejszy A pawko Tobie radze zbadać rynek są tego naprawde nie zliczone ilości szt. i modeli ja osobiscie nie polecam ani nie odradza miękkich uszu, musi byc wygodny nie przesadzaj z ceną lepiej kupić kask w przystępnej cenie i dokupić gogle przynajmniej ja jestem takiego zdania bo dla mnie np cena za sportowe topowe kaski Uvexa to jakiś żart... Z firm polecam Dainese'a, R.E.D'a, Carrere 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Kask z Alpiny, który mam na avatarze polecam, w nim tu akurat córka ale rozmiary są też "dorosłe", ma z tyłu pokrętło regulujące, zapinkę pod szyję na wsuwkę nie na bagnet (jak w Uvexach), miękie uszy, jest fajnie zrobiony i kosztuje 180 zł - do kupienia w Makro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Kask z Alpiny, QUOTE] Polecam,chyba faktycznie cena adekwatna do produktu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi