Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Chcę sobie kupić kask narciarski

pawko

Rekomendowane odpowiedzi

Ma być wygodny, nie cisnąć ani nie uwierać w żadnym miejscu, jak go założysz na głowę to ma nie być luźny. Robisz tak - zakładasz bez zapinania paska i nie ciśnie a jednocześnie nie lata - sprawdzasz potrząsając głową w różnych kierunkach (oczywiście nie tak by go od razu zrzucić), jeśli nie leci z głowy, nie spada na kark albo oczy znaczy, że jest ok- powinien się delikatnie trzymać. Spróbuj go jeszcze ubrać później na cieńką kominiarkę czy czapkę podkaskową, bo gdy jest bardzo zimno to możesz chcieć sie docieplić. Jak go dopniesz paskiem i dojdą gogle to będzie się trzymał naprawdę dobrze. Kask powinien być atestowany. To sprawy najważniejsze, reszta to już mniej ważne kwestie twojego wyboru - twarde/miękie uszy, rodzaj zapięcia, dodatkowe pokrętło z tyłu poprawiające trzymanie, krztałt itd - to już kwestia pieniędzy i dopłaty do każdego detalu.

• Like 1

Przede wszystkim żeby był bezpieczny i spełniał swoje zadanie musi być bardzo dobrze dopasowany, czy miękkie uczy czy twarde to musisz zobaczyć w jakim Ci wygodniej, polecam kask taki żeby miał dobrą wentylację i ie oszczędzaj na kasku bo automatycznie oszczędzasz na swojej głowie a ona jest bezcenna;)

Zobacz ten post, ja mam taki kask jaki jest podany w linku, polecam go:

http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=83865&postcount=11

• Like 1

dzięki za wypowiedzi :) na pewno się przydadzą... co do miękkich uszu czy twardych- nie wiem bo jak mierzyłem nie zwracałem na to uwagi :0 oprócz twardości czy miękkości i tego że nie wieje to co one jeszcze dają ?:)

Edytowane przez pawko

Ja jeżdze czasem w okularkach i kasku - jedne uwierają, jedne nie - zależy od okularków i kasku, trzeba dopasować- na dobrze dopasowany kask brak gogli będzie miał niewielki wpływ jeśli chodzi o trzymanie; twarde uszy to po prosu większ twarda część kasku - lepiej chroniona większa częśc głowy.

• Like 1

W kasku i okularkach to chyba w życiu nie widzialam narciarza, ale jak będziesz szedł przymierzać kask to radzę Ci wziąć ze sobą te okularki i przymierzać z nimi. Ja na początku jezdzilam w okularach (optycznych), kasku i goglach i prawdę powiedziawszy szybko z tego zrezygnowałam - mimo że miałam cieniutkie oprawki (takie cienkie druciki) to zostawiały one bolesne ślady w okolicy uszu. Teraz jeżdżę tylko i wyłącznie w soczewkach. Ale to chyba sprawa dopasowania kasku, okularów i głowy :D

Podobnie jak Jarek, w miękkie uszy nie wierzę. Mam fireballa z twardymi uszami, które trochę zachodzą na żuchwę i dzieki temu czuję się nieco bezpieczniej. I choć nie mam porównania upadku na uszy/żuchwę w miękkim i twardym kasku to jak się oba rodzaje kasków porówna tak na oko to wydaje się że ten twardy jest solidniejszy i jako całość tworzy niezłą skorupę i ochronę dla bocznych partii głowy.

Edytowane przez Dumpling Zębowa Wróżka

Wiesz Pawko , troche dziwna ta Twoja wypowiedz... Ja bym kolejnosc zmienił... Najpierw kask potem gogle. Uwierz mi,że on bardziej sie przyda, a skoro nie jestes w tym temacie długo to Twoje umiejętności nie będą kolidowały z brakiem gogli. Mam na myśli to ze oczy Ci nie załzawią bo raczej prędkość do tego nie doprowadzi ... A mogą załzawić jeśli coś sobie zrobisz w głowę... I to nie tylko Tobie, ale nie życzę! :)

Ski 4 life

Głównie chodzi o atest,reszta to estetyka i zwiększone potrzeby/miękkie uszy,zakryte..,z szczeną itp.../:pTrzeba pamiętać,że nie wybiera się większego,żeby czapka wlazła czy kominiarka,jak już to z regulacją.Ostatnio synowi właśnie chciałem kupić w Austrii z regulacją i kurna był problem:eek:Schodziłem kilka sklepów-od intersportu zaczynając a kończąć na malutkim:rolleyes: i dopiero Alpina była odpowiednia:) /w tym malutkim sklepiku;)/

• Like 1

Ma być przedewszystkim wygodny, dopasowany do głowy - tak jak pisali koledzy wcześniej - estetyka też gra niebagatelną rolę ale jest rzeczą wtórną.

A co ma być pierwsze gogle czy kask - powiem KASK - a okularki - nie powinny przeszkadzać przy miękich uszach - sam jestem okularnikiem i nie mam żadnego dyskomfortu w tym względzie.

• Like 1

Ja w miekkie uszy nie wierzyłem do czasu... :D aż zobaczyłem Teda Ligety w jego Giro! Stwierdziłęm że spróbuje ;) i ? teraz mam dwa sportowy Sh+ z garda który leży w domu a na narty zawsze biore R.E.D'a który jest poprostu wygodniejszy ;)

A pawko Tobie radze zbadać rynek są tego naprawde nie zliczone ilości szt. i modeli :rolleyes: ja osobiscie nie polecam ani nie odradza miękkich uszu, musi byc wygodny nie przesadzaj z ceną lepiej kupić kask w przystępnej cenie i dokupić gogle przynajmniej ja jestem takiego zdania bo dla mnie np cena za sportowe topowe kaski Uvexa to jakiś żart...

Z firm polecam Dainese'a, R.E.D'a, Carrere ;)

• Like 1