Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pierwszy wyjazd na narty - łańcuchy???

somnambulik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uczestników tego zacnego forum!

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość w przypadku powielenia tematu - nie znalazłem jednak odpowiedzi na me pytanie.

Wybieram się pierwszy raz na narty tam:

http://www.skionline.pl/hotele/?co=hotel&id_hotelu=15499

Będę jechał hondą CRV

Czy pomimo napędu na 4 koła mam się zaopatrzyć w łańcuchy?

Jeśli tak czy wszystko jedno jakie?

Dzięki za info!

Pozdrawiam

Mariusz

Cześć,

Na temat łańcuchów to już trochę było:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=6113

Ja osobiście nie ruszam się w góry bez tego wynalazku. Zdarzyło mi się już jechać po autobahnie w Austrii i w Niemczech po 15 cm świeżego śniegu

pzdr

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Edytowane przez Misal
  • Like 1

Wybieram się pierwszy raz na narty tam:

http://www.skionline.pl/hotele/?co=hotel&id_hotelu=15499

Będę jechał hondą CRV

Czy pomimo napędu na 4 koła mam się zaopatrzyć w łańcuchy?

Jeśli tak czy wszystko jedno jakie?

Dzięki za info!

Pozdrawiam

Mariusz

Przeczytaj to

Jeśli chodzi o to jakie, to oczywiście że wszystko jedno byle to był rozmiar na koła Twojego samochodu.

• Like 1

Koledzy mają rację:)

Austria - zimówki są obowiązkowe (od 1 listopada do 15 kwietnia). Łańcuchów przeciwślizgowych wymagają na kołach napędowych. Dozwolona prędkość - 40 km/h. Opon okolcowanych można używać od 10 października do końca maja. Dozwolona prędkość z gumami okolcowanymi: autostrady - 100 km/h, poza terenem zabudowanym - 80 km/h. Z tyłu auta trzeba mieć tabliczkę pt. "opony okolcowane".

Włochy - opony okolcowane dozwolone od 15 listopada do 15 marca. W rejonie Val d'Aoste wymagane zimówki lub łańcuchy w bagażniku (od 15 października do 15 kwietnia). Obowiązkowa kamizelka odblaskowa. Światła włączone w terenie niezabudowanym, w tym na autostradach przez cały rok przez 24 godziny.

Czyli w szczególnych przypadkach,gdzie będą znaki nakazujące założenie łańcuchów przy odpowiednich warunkach-możesz mieć problem;)A przecież może się zdarzyć-tak jak tu/chociaż było to latohttp://turystyka.wp.pl/kat,1,wid,8991613,artykul.html:)

• Like 1

Poza faktem obowiązku z okreslonych sytuacjach - patrz na post SB - to należy wziąć pod uwagę napęd na tzw. 4 koła , który w przypadku CRV nie jest permanentny. Tam masz sprzegło lepkościowe typu Haldex, co oznacza że włącza drugą oś przy odpowiednim uślizgu kół. A to oznacza, że im więcej uślizgu tym bardziej włączony jest napęd. Ma to jednak swoją wadę, ponieważ im wiecej pracy Haldexu, tym bardziej skrzynia się nagrzewa, co w pewnym momencie powoduje smród a nastepnie wyłączenie napędu w celu jego ochrony. Może zatem być tak, że pomimo napędu dołączanego do tylnej osi po kilometrze jazdy w grząskim sniegu pod górę i tak auto samo odmówi posłuszeństwa. Nawet policjanta nie trzeba aby być zatrzymanym.

• Like 2

Witaj zawsze warto mieć ten sprzęt w bagażniku (są/mogą być miejsca gdzie jest wręcz obowiązek jazdy w łańcuchach) - spasowany oczywiście do rozmiaru koła i przećwiczone zakładanie na sucho - żeby nie doktoryzować isę dopiero na podjeździe w śniegu.

• Like 1

To o czym piszesz to bardzo dobre rozwiazanie - łatwo sie zakłada i zdejmuje, nie ubrudzisz się tak jak przy łańcuchach natomiast wydatek jest większy i więcej to miejsca zajmuje. Prawdopodobieństwo,że bedziesz to na nartach w Val Di Fassa używał jest minimalne wiec jeśli ci kasy nie szkoda to może lepiej zwykłe łańcuchy. Tak dla sprostowania - to w twojej Hondzie nie jest zastosowany system zwany Haldexem (czyli pompa olejowa zwiększająca i zmniejszajaca cisnienie oleju w przekładni co powodukje dołączanie napedu) ale powiedzmy sprzęgło elektro-magnetyczne, to dosyc słaby system i przeniesienie napedu bywa niewystarczające aczkolwiek takie auta na sniegu też sobie dają radę, oczywiscie nie idzie tu o przekopywanie się przez wielkie zaspy bo i wtedy łańcuchy nic nie pomogą ale o podjazdy pod strome ale śliskie i oblodzone wzniesienia gdzie traci sie łatwo przyczepnosć. Sytuacja jest więc z grubsza taka - łańcuchy założysz jak nie będą puszczać bez nich, w innychg wypadkach podjedziesz bez (naped) - albo walnie tak, że nikt nie przejedzie poza spychaczem:D

Na tablicach ostrzegawczych w Austrii pisze:łańcuchy LUB napęd 4x4.Ja co prawda używam

Audi z Torsenem,ale nigdy nie przyszło mi do głowy,by do tego auta kupować łańcuchy.

Kolce mam ,ale w Polsce do zabaw.Do normalnego dojazdu w Alpy auto z Haldexem na zimówkach zupełnie wystarczy.

• Like 1

Na tablicach ostrzegawczych w Austrii pisze:łańcuchy LUB napęd 4x4.Ja co prawda używam

Audi z Torsenem,ale nigdy nie przyszło mi do głowy,by do tego auta kupować łańcuchy.

Kolce mam ,ale w Polsce do zabaw.Do normalnego dojazdu w Alpy auto z Haldexem na zimówkach zupełnie wystarczy.

Oczywiście,że tak ale są też odcinki gdzie łańcuchy moga być wymagane dla wszystkich aut (brak wyłączenia na oznakowaniu dla aut 4x4) - ale w tamtej okolicy takich nie ma - no chyba, że będziesz dojeżdrzał jak ja kiedyś czyli przez Cortinę i dwie przełęcze ponad 2000 w tym Passo Pordoii - krajobrazowo polecam, żołądkowo i czasowo niekoniecznie:D

• Like 1

przez Cortinę i dwie przełęcze ponad 2000 w tym Passo Pordoii - krajobrazowo polecam, żołądkowo i czasowo niekoniecznie:D

:D Jechałem tak, samochodem z napędem na przednią oś i choć zima była ekstremalna, udało mi się przeskoczyć bez zakładania łańcuchów, ale tak się akurat złożyło że nikt nie zmusił mnie do zatrzymania przy jeździe pod górkę.