Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lodowiec Stubai

Misal

Rekomendowane odpowiedzi

No i nie udało się spotkać z Berrym i Marczello. Dzisiaj rano był komunikat, że wieje i nic nie chodzi, a nastepny komunikat będzie o 8:00. No to jeszcze drzemka, o 8 czytam, że chodzi ale nie wiadomo jak długo będzie chodzić. Sprawdzam w necie - dużo nie chodzi. Szybkie śniadanko, w brykę i na Mutterberg. Tam tłumy jak na Górze w Sobotę Wielkanocną. Ustawiam się grzecznie w kolejkę i już po 40 minutach słyszę, że wszystko wyłączają. Berry i Marczello nie oglądali rano komunikatów i byli juz na górze. Na dole nie wpuszczają do gondoli, iść z buta mi się nie chce. Dzwonię do reprezentantów skionline.pl na górze i słyszę, że jedna kanapa (Murmellbahn) chodzi, reszta stoi. Chcą pojeździć dopóki ta kanapa jeszcze "in betrieb". Na dole wszystko na czerwono.

closed.jpg

I zagadka :D

Who is who :confused:

berry&misal.jpg

Zbieram się i jadę do hotelu a potem Innsbruck - jarmark świąteczny i wizyta u Swarovskiego. O tym napiszę wieczorem.

pzdr spod samiuśkich Stubaier Alpen

misal

Założyłem album:

http://www.skionline.pl/forum/album.php?u=3749

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Edytowane przez Misal
  • Like 1

No i nie udało się spotkać z Berrym i Marczello. Dzisiaj rano był komunikat, że wieje i nic nie chodzi, a nastepny komunikat będzie o 8:00. No to jeszcze drzemka, o 8 czytam, że chodzi ale nie wiadomo jak długo będzie chodzić. Sprawdzam w necie - dużo nie chodzi. Szybkie śniadanko, w brykę i na Mutterberg. Tam tłumy jak na Górze w Sobotę Wielkanocną. Ustawiam się grzecznie w kolejkę i już po 40 minutach słyszę, że wszystko wyłączają. Berry i Marczello nie oglądali rano komunikatów i byli juz na górze. Na dole nie wpuszczają do gondoli, iść z buta mi się nie chce. Dzwonię do reprezentantów skionline.pl na górze i słyszę, że jedna kanapa (Murmellbahn) chodzi, reszta stoi. Chcą pojeździć dopóki ta kanapa jeszcze "in betrieb". Na dole wszystko na czerwono.

Zbieram się i jadę do hotelu a potem Innsbruck - jarmark świąteczny i wizyta u Swarovskiego. O tym napiszę wieczorem.

Współczuje:eek:u nas też wiało i zamknęli nam kolejkę na KW;)Ale chociaż zapoznasz się z tradycją Tyrolu Północnego;)

Pozdr:)-jutro będzie lepiej:rolleyes:

• Like 1

Dzisiaj rano się budzę, wyglądam przez okno i:

DSC05140.JPG

Temperatura na zewnątrz -2 st.C

Biegusiem śniadanko, w brykę i rura do góry. Na górze 70 cm świeżego śniegu, pokrywa całkowita 150 cm.

Pogoda cudowna, mgła, sypie, nic nie widać.

W pewnym momencie na prostej trasie trąca mnie słońbordzista. Rzucam wiązankę Kwiatów Polskich, ten sk....rwiel odpowiada w tym samym dorzeczu i jeszcze mi wymyśla, że powinienem uważać jak skręcam, bo zajechałem mu drogę. Godnie reprezentuje naszą nację :eek:

Przerwa na luncha (Arthurs Tip :cool:) i dalej do 16

Czasami błogosławię swój rozmiar, bo mam większe szanse na przeżycie przy spotkaniu z takim kretynem. W sobotę jednemu z kolegów słońbordzista bark połamał.

Od razu dodam, że nie mam nic przeciwko "poganiaczom słoni" ale nie mam pomysłu jak tępić takie zachowania na stoku.

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Edytowane przez Misal
  • Like 1

No to szkoda,ze tak wieje;-((

A jak było na jarmarku świątecznym - opiłes sie gluweina?;-) i jak wizyta u Swarovskiego, warto tam sie wybrac, jakby nie było pogody?

Grzańca się nie opiłem - byłem w Innsbrucku zmotoryzowanym :(

U Swarovskiego byłem po raz trzeci (2001, 2006, 2009)

Za każdym razem czymś mnie zaskakuje.

W tym roku był to Teatr Mechaniczny (zdjęcia nie oddają istoty tego zjawiska, kamery nie miałem :( ).

Podobał mi się także drobny bibelot na kominek za 18 kojro. Kominek mam, 18 ojro mam, brakuje mi jeszcze "k" :)

Myślę, że jak wieje i nic nie jeździ (a byłem na tyle zdeterminowany, że obejrzałem warunki od Ischgl po Hintertux aby gdzieś pojechać) to warto zajrzeć do Wetten. Można też zajrzeć tam jadąc w tamtą stronę. Muzeum czynne jest do 18.

pzdr spod samiuśkich zasypanych Stubaier Alpen

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

P.S.

Uzupełniłem album:

P.S. II

W ramach promocji Tatr w Alpach sprezentowałem dzisiaj szefowi Intersportu w Stubai'u album o Tatrach i kalendarz (też o Tatrach oczywiście). Było zbiorowe oglądanie przez całą załogę i zachwyty typu "Sehr schoen klaines Alpen"

Sami nie wiemy co posiadamy :)

pzdr

• Like 2

A mnie kiedyś uczono na lekcjach geografii,że jedynie Sudety odpowiadają typowemu alpejskiemu ekosystemowi;):P,a Tatry mają inną przeszłość i budowę:P-ale w tych czasach było różnie:p i nie chodzi tu o przynależność ziem;)Jedno jest pewne,że dobrze zrobine zdjęcie Tatr i pokazanie laikowi i wmówienie,że to Alpy-zadziała;):D

A mnie kiedyś uczono na lekcjach geografii,że jedynie Sudety odpowiadają typowemu alpejskiemu ekosystemowi;):P,a Tatry mają inną przeszłość i budowę:P-ale w tych czasach było różnie:p i nie chodzi tu o przynależność ziem;)Jedno jest pewne,że dobrze zrobine zdjęcie Tatr i pokazanie laikowi i wmówienie,że to Alpy-zadziała;):D

Pała z geografii!!!:eek: Karpaty i Alpy właśnie są podobne. Powstały w tym samym czasie i uznawane są za góry młode. A z kolei Sudety to góry stare powstały wcześniej niż Alpy czy Karpaty. Podobnie stare jak Sudety są góry Świętokrzyskie pochodzą z tego samego okresu.:)

Pała z geografii!!!:eek: Karpaty i Alpy właśnie są podobne. Powstały w tym samym czasie i uznawane są za góry młode. A z kolei Sudety to góry stare powstały wcześniej niż Alpy czy Karpaty. Podobnie stare jak Sudety są góry Świętokrzyskie pochodzą z tego samego okresu.:)

Tak uczyli,ale sprawdzę jutro;):pA to może chodzi o ekosystem,a nie geologię,ale inaczej są zbudowane Alpy w Szwajcarii,gdzie na wierzch wychodzą stare skamieniałości,a w alpach austriackich odwrotnie-nowe

Edytowane przez dareklewandowski

Tak uściślając to Karpaty są najmłodszym łańcuchem górskim w Europie, systemy górskie tego wypiętrzenia powstały poprzez nacisk płyty Afrykańskiej na tzw Laurazje i zgniatanie Oceanu Tetydy, którego resztką jest może Śródziemne. Góry tzw Orogenezy Alpejskiej wypiętrzały się na południu najszybciej a na północy póżniej, wszystkie one też rozciągają się podobnie do siebie (Pireneje, Apeniny, Alpy,Dynarydy, Karpany i inne np Riła,Piryn i wiele mniejszych). To tak ogolnie z tego co pamiętam. Natomiast Góry Świuętokrzyskie są starsze niż Sudety, niemniej te mają bardzo skąplikowaną budowę geologiczna i składają się z pasm o różnej genezie i wypiętrzanych w róznych okresach - z tego co mnie uczono, najstarszym pasmem w Polsce są Gory Sowie, starsze od Świętokrzyskich, reszta w Sudetach już młodsza. Wiek Gór można określić po częsci tez po rzeźbie, Góry stare są mocno zwietrzałe i mają bardziej połogi, zerodowany charakter - przeważnie tak jest, na to nakłada sie oczywiscie rodzaj skał z ktorych sa zbudowane i rodzaj wietrzenia w danym klimacie. Ale na wiek nie ma mocnych, z latami to nawet góry sobie ie radzą - a co dopiero ludzie.

Dzisiaj rano o 6:45 wyglądam przez okno i:

Temperatura na zewnątrz -4 st.C

Domyślcie się co było dalej :D

Relacja w albumie:

misal

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Michał dostaniesz BANA! :mad:

Ja można się tak nad nami znęcać ... ???

Dać mu bana? Co Wy na to? :D

PS

Na jakich nartach jeździsz? Tylko nie pisz, że na ... slalomkach :eek:

Domyślcie się co było dalej :D

ramka2.bmp

ramka4.bmp

...wróciłeś do łóżka się wyspać bo o tej porze to jeszcze tlenu na ulice nie wypuszczają, mam rację? :D

A na poważnie to fajnie że zimowa pogoda zawitała do Ciebie:)

PS

Na jakich nartach jeździsz? Tylko nie pisz, że na ... slalomkach :eek:

Już nie piszę ze Stubai'u. Zawsze to 15 minut nartowania dziennie więcej :rolleyes:

Co do nart to odyp jest tutaj:

http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=79165

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

20091202.jpg

Domyślcie się co było dalej

Relacja w albumie:

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Dzięki za zdjątka! :) Nareszcie śnieg!!! :D

Zjechałem! :D

Jak pośle zbyt mało zdjęć,to jak najbardziej... :rolleyes: