Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lodowiec Stubai

Misal

Rekomendowane odpowiedzi

Darek już sygnalizował problem:

.....

Gondolka Schaufeljoch była nieczynna, ponoć coś z podporami....

Zbliża się mój wyjazd, więc sięgnąłem po informacje do źródła :cool:

I dostałem odyp prosto z Eisgrat'u:

-------------------------------------------------------------------------

Dear Mister Misal

in reference to your today´s enquiry we regret to inform you that the Schaufeljochbahn will remain closed for the next few weeks due to a technical problem.

We hope this negativ reply doesn´t cause too much inconvenience but you still will be able to reach the upper part by useing the t-bar Eisjoch or the chairlift Eisjochbahn.

We look forward to welcoming you here soon!

Kind regards

WINTERSPORT TIROL AG & CO

STUBAIER BERGBAHNEN KG

Rita Nimmrichter

Abt. Kassa

-------------------------------------------------------------------------

W skrócie: nie chodzi i nie będzie chodzić jeszcze kilka tygodni z powodu problemów technicznych.

Im też niestety udaje się coś sp!@#$#%^&&*( :mad:

Przypomniał mi się sezon (początek lat 80-tych ubiegłego wieku) jak nie chodziło krzesło na Goryczkowej z powodu awarii :P

To jedno z tych traumatycznych przeżyć związanych z Górą ;)

pzdr

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

• Like 1

Przypomniał mi się sezon (początek lat 80-tych ubiegłego wieku) jak nie chodziło krzesło na Goryczkowej z powodu awarii :P

To jedno z tych traumatycznych przeżyć związanych z Górą ;)

Gdzie tak daleko sięgasz, nie dalej jak 2 lata temu w Korbielowie cały sezon nie chodziło krzesło nówka 30 letnia - rok wcześniej tam postawione:D

Edytowane przez SB

No jasne :)

Ja jeżdżę od 28.11 - tak jak mam w podpisie :D

Gdzie mieszkasz w Stubai'u ?

Pod Stubaiem mieszkam z kilkoma osobami, złotą rybką :D :D, kotem i psem w miejscowości Milders...

Wczoraj wróciłem ze Stubaju, śniegu pod dostatkiem, można dojechać do stacji pośredniej bez problemu i to różnymi nartostradami. Schaufeljochbahn nie chodzi, ale po co go wybudowali, to chyba nawet Austriacy nie wiedzą. Jak chodzi, to i tak mało kto z niego korzysta.

... Schaufeljochbahn nie chodzi, ale po co go wybudowali, to chyba nawet Austriacy nie wiedzą. Jak chodzi, to i tak mało kto z niego korzysta.

Chyba wiedzą po co :rolleyes:

W lecie jest to dojazd do Jochdole i na platformę widokową. W zimie nie jest prawdą, że mało kto korzysta z tej gondoli. Tłumów w niej nie ma, bo jak Eisgrat wwozi 1500 osób na godzinę a Schaufeljochbahn 2400 to skąd ma się brać tłum. Dużo osób jeździ tylko górnym odcinkiem trasy nr 1, a może nie koniecznie lubi jeździć orczykiem.

Jest po także wygodniejszy przejazd na trasy kończące się na wyciągu Pfaffengrat. Jest to więc fragment skikaruzeli okrążającej cały teren.

Z dawnych lat (1996-1997) kiedy Stubai nie był tak popularny w Polsce, jedynymi wyciągami krzesełkowymi były Rotadl, Wildspitz i Gamsgarten (którym przez 13 lat udało mi się tylko raz wjechać). Na Eisjoch wyjeżdżało się orczykiem i była to masakra :eek:

Cieszy mnie każda inwestycja na tym terenie. Gondola Schaufeljochbahn była nawet na plakatach Intersportu 3 lata temu.

pzdr

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

• Like 1

Widzę,że koniecznie muszę znów pojechać na Stubai.Bo choć byłem tam to oczywiście nie zaliczyłem wszystkich terenów narciarskich.

Orientację mam raczej dobrą.

Ale gdybym chciał się włączyć do dyskusji z misalem to ta dyskusja byłaby mniej więcej taka jak ze ślepym o kolorach.:rolleyes:

Mniej więcej wiem o czym misal pisze ale ja lubię wiedzieć więcej a nie mniej :P

Wyjazd na Stubai konieczny :D

Chyba wiedzą po co :rolleyes:

Napisał Misal :

"W lecie jest to dojazd do Jochdole i na platformę widokową. W zimie nie jest prawdą, że mało kto korzysta z tej gondoli. Tłumów w niej nie ma, bo jak Eisgrat wwozi 1500 osób na godzinę a Schaufeljochbahn 2400 to skąd ma się brać tłum."

Właśnie chodzi o to co napisałeś; przepustowość Schaufeljichbahn jest trzy razy za duża w porównaniu z potrzebami. Przerost formy nad treścią. A żeby wjeżdżać ośmioosobową gondolką do orczyka to chyba też przesada.

Cztery razy byłem na Stubaiu i ani razu nie widziałem większego zainteresowania tym wyciągiem. Zmiana planów w związku z wyłączeniem tego wyciągu to gruba przesada.

PZDR.

Edytowane przez s.s.
korekta

[quote=s.s.;83854

Właśnie chodzi o to co napisałeś; przepustowość Schaufeljichbahn jest trzy razy za duża w porównaniu z potrzebami. Przerost formy nad treścią. A żeby wjeżdżać ośmioosobową gondolką do orczyka to chyba też przesada.

Cztery razy byłem na Stubaiu i ani razu nie widziałem większego zainteresowania tym wyciągiem. Zmiana planów w związku z wyłączeniem tego wyciągu to gruba przesada.

PZDR.

Chodzi o wyciąg przy 5 i 5a;),ja zauważyłem zainteresowanie,poza tym jest tam snowpark,można wrócić na 1 lub 1a,albo wybrać wariant 6 ;)Przy niekorzystnej pogodzie gondolka ma wzięcie:p,zawsze przyjemniej niż na krzesłach:cool:

Alek,

Spójrzmy trochę dalej niż na czubek własnego nosa. Wyobraź sobie, że na Eisgrat wjeżdżasz Gletscherbusem (jak na Tuxie czy w Ischgl). Na trasie 5 i 5a jest fajne, 4 osobowe krzesło. I wtedy się okazuje, że Schaufeljochbahn jest w sam raz. Spróbuję zrobić zdjęcie mapki tras w Stubai'u z 1996 roku i zobaczysz jak bardzo się zmienił ten teren w ciągu 13 lat.

stubai1996.jpg

( wisi to na ścianie za szkłem, stąd taka jakość :mad: )

Na Fernau wciągają Ciebie 2 orczyki, na Eisjoch to samo. Ulubiona trasa to 1 lub 7 z 4 osobowym krzesłem zwalniającym, ale bez kopuły (jeździ do tej pory).

Masz przejazd z Fernau w kierunku orczyka na 5, ale z powrotem już nie.

Tak więc nie piszmy, że Austriacy coś robią bez sensu. Mają oni wizję rozwoju terenu i konsekwentnie ją realizują.

pzdr

misal

ramka0.bmp

ramka2.bmp

ramka4.bmp

Edytowane przez Misal

Ja nie zmieniam planów ze względu na gondolę, ale z uwagi na panujące temperatury ;)

http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=83587&postcount=6

Chyba nie jest tak źle,że tylko mnie rozbawił Twój post:D:cool:,nie trzeba zmieniać planów wyjazdowych;)Lodowiec wytrzymał taką temperaturę/powyżej 2000 st.C/ i pogoda byla cudowna:rolleyes:przez ostatni okres:cool:Zachęcam do odwiedzienia tego miejsca,tym bardziej ,że Michal tam będzie!!!:rolleyes:O jak tam chcialłbym wrócić:cool:,chociaż "kocham" Tuxa:)

Ja nie zmieniam planów ze względu na gondolę, ale z uwagi na panujące temperatury ;)

http://www.skionline.pl/forum/showpost.php?p=83587&postcount=6

pzdr

misal

Chyba nie musisz zmieniać planów,bo z tego co widzę,jeździć się da! :) Do tego widziałem(chyba wczoraj)zapowiedzi lekkiego ochłodzenia w przyszłym tygodniu,więc może nawet coś jeszcze dosypie. :rolleyes: