Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Idzie zima (przynajmniej na aledrogo)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja juz narciarskie zakupy mam z glowy - zrobilem je na przelomie wrzesnia/pazdziernika.

Co tak późno, my z Figo robiliśmy w lipcu:D, a jakież było zdziwienie M. Szafrańskiego jak tam wpadliśmy z nartami i wiązaniami i że to musimy mieć już teraz....:D

Ceny sprzętu z tgo roku na wejście sa duzo wyzsze niż w zeszłym, powyzej 2000 zł na półkach leży bardzo dużo nart i to często nie tylko te topowe, narty droższe o 300-400 zł, buty o 200zł w odpowiadających modelach. Jest naprawdę dużo drożej i ten kto kupił w zeszłym roku na wyprzedażach ten sie moze cieszyc. Sprzetu zeszłorocznego w sklepach bardzo mało, w dużej częsci sprzedał sie na pniu bo różnica w cenie jest kosmiczna, przykład slalomka Atomica zeszły rok 1300 zł - tegoroczna 100% drozej, buty Rossiego 800zł - nowe 1200, przykłady można mnożyć. Ciekawe jak to wpłynie na popyt i jak duże będa przeceny. Czas pokaże

Ceny sprzętu z tgo roku na wejście sa duzo wyzsze niż w zeszłym...Jest naprawdę dużo drożej...

Wzrost cen niczym nie podparty, mam wrażenie że ruchu np. w Intersporcie nie mają i jak zima się szybko nie zrobi to i ludzie nie uderzą na zakupy, a jak się zrobi zbyt późno to też nie ruszą, to są właśnie takie zależności. Więc jest nadzieja że w tym roku udławią się tym sprzętem przy tych cenach:rolleyes:

Wzrost cen niczym nie podparty, mam wrażenie że ruchu np. w Intersporcie nie mają i jak zima się szybko nie zrobi to i ludzie nie uderzą na zakupy, a jak się zrobi zbyt późno to też nie ruszą, to są właśnie takie zależności. Więc jest nadzieja że w tym roku udławią się tym sprzętem przy tych cenach:rolleyes:

i bedą rzgać na wiosne :D w dobrych cenach :D

Obawiam sie, że to trochę ma związek z kursem euro, nie wiem dokładnie kiedy sie sprzęt na nowy sezon zamawia ale chyba przed listopadem a w zeszłym roku euro wzrosło powyżej 4 zł właśnie w ołowie listopada i spaścnie chce. Wniosek prosty - w przeliczeniu na złotowki w zeszłym roku sprzęt importerów kosztowal dużo tanie. Ale zwykłego zjadacza chleba to wali i moze nie kupić tego stanu rzeczy. W mojej branży aby utrzymać sprzedaż importu należy zejść trochę z marży - bo w czarnej d... brzydko pachnie.

Obawiam sie, że to trochę ma związek z kursem euro...

To jest ich wymówka, tylko sprzęt który leży na półce sklepowej jest droższy o co najmniej 30% w porównaniu z zeszłym rokiem, czyli mniej więcej tyle ile droższe jest euro( 3,3 + 30%=4,3) przy czym cena jaką płaci importer w euro ma niewiele wspólnego z tą ceną sklepową.

Wniosek jest jeden, na propagandzie kursu euro wszyscy dowalili marże:mad:

3,30 to euro kosztowało chwilę i to w lipcu/sierpniu. Ale powiedzmy koło 3,50 mozna tu przyjąć za pewnik, od niecałego pół roku można spokojnie euro kupować było w granicach 4,10-4,13 i to bez wysilania się, wielokrotnie tak spadało, różnica to tylko 18%. Wniosek jest taki: po to buduje sie galerie i centra handlowe, żeby w nich ludzie mogli za 100 Euro kupić sobie okulary słoneczne, które produkuje jakiś "Chińczyk" za 2 dolary

Ceny są masakryczne... Ja kupilem kije WC GS fischera we wrześniu za 100 zł nowe!. Nie dość że facet pomylił cene z długością (120) to jeszcze spuścił mi ją do 100 :P Mistrzostwo świata... Wszystkie zakupy staram się rozbic przed listopadem. Małe szanse na znalezienie czegos bo to koniec sezonu letniego i dopiero zaczynaja myslec o zimie ale jak dobrze się poszuka można naprawdę super rzeczy wychaczyc. A druga strona medalu jest taka ze uwielbiam miec wszystko pod ręką mniejwiecej 4 msc przed rozpoczeciem sezonu... Taki fetysz;)

Ski 4 life!

To w sumie nie do końca tak z tymi wzrostami. Owszem są rzeczy które podrożały jak np Burton o 30% (na szczęście to snowboardowe rzeczy), jednak będąc kierownikiem sklepu mam wgląd w ceny i one się AŻ tak bardzo nie pozmieniały w przypadku sprzętu narciarskiego. Ceny np Blizzarda uległy nieznacznej zmianie w przypadku np kasków, które bądź co bądź w zeszłym sezonie sprzedały się wszędzie do 0 - cena wzrosła o 20 zł, jednak przy tym zmienił się design itp więc może by to tego wina. Narty, hmm tu podobnie, nie ma dużych różnic, a jakoś wykonania o niebo lepsza. Atomic, tu gorzej tyle że oni zawsze byli drodzy, w tej kolekcji bazują na Dubledeckach, mogą na tym popłynąć bo nie każdy chce wydać na narty 2500+, jednak w zeszłym sezonie D2 kosztowały katalogowo jak się nie mylę 3699zł więc różnic dużych nie ma.

Osobiście mam nadzieję że w końcu posypie albo drastycznie się ochłodzi bo obroty (w całej branży handlu zimówką) spadły wzg zeszłego roku, klientów prawie brak a sprzedają się pierdoły.. kaski, rękawice, gogle...

Ja mam podobne wrażenia co Machu, wcale nie wydaje mi się ceny aż tak bardzo poszybowały w góre. Może to efekt tej tygodniowej zimy która do nas zawitała, jednak teraz ceny się ustabilizoawały i wszystko wróciło na swoje miejsce. Szkoda tylko że śniegu nie widać