1973marcin Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 ceny nart na alegro ostatnio sie jakoś dziwnie pozmieniały niestety na niekorzyść kupującego dynastar z listopada i ten sam dynastar z października a wcześniej była tendencja spadkowa we wrześniu te narty kosztowały 299 i myślałem że może dla żony by to kupić a tu taki zonk :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Normalne zjawisko. Zobaczysz co bedzie jak snieg spadnie albo przymrozi. Ja juz narciarskie zakupy mam z glowy - zrobilem je na przelomie wrzesnia/pazdziernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Ja juz narciarskie zakupy mam z glowy - zrobilem je na przelomie wrzesnia/pazdziernika. Co tak późno, my z Figo robiliśmy w lipcu:D, a jakież było zdziwienie M. Szafrańskiego jak tam wpadliśmy z nartami i wiązaniami i że to musimy mieć już teraz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Co tak późno, my z Figo robiliśmy w lipcu:D, a jakież było zdziwienie M. Szafrańskiego jak tam wpadliśmy z nartami i wiązaniami i że to musimy mieć już teraz.... hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek2323 Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 to jest normalne zjawisko zbliża się sezon to sprzęt droższy pod koniec znów stanieje , to tak jak np z rowerami przez lato droższe a na zimę tanieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Co tak późno, my z Figo robiliśmy w lipcu:D, a jakież było zdziwienie M. Szafrańskiego jak tam wpadliśmy z nartami i wiązaniami i że to musimy mieć już teraz.... Hehe, dla siebie kupuje wczesniej. Ale zona nie mogla sie zdecydowac to i zeszlo do pazdziernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Nie tylko na aledrogo jest widoczny wzrost cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Ceny sprzętu z tgo roku na wejście sa duzo wyzsze niż w zeszłym, powyzej 2000 zł na półkach leży bardzo dużo nart i to często nie tylko te topowe, narty droższe o 300-400 zł, buty o 200zł w odpowiadających modelach. Jest naprawdę dużo drożej i ten kto kupił w zeszłym roku na wyprzedażach ten sie moze cieszyc. Sprzetu zeszłorocznego w sklepach bardzo mało, w dużej częsci sprzedał sie na pniu bo różnica w cenie jest kosmiczna, przykład slalomka Atomica zeszły rok 1300 zł - tegoroczna 100% drozej, buty Rossiego 800zł - nowe 1200, przykłady można mnożyć. Ciekawe jak to wpłynie na popyt i jak duże będa przeceny. Czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Ceny sprzętu z tgo roku na wejście sa duzo wyzsze niż w zeszłym...Jest naprawdę dużo drożej... Wzrost cen niczym nie podparty, mam wrażenie że ruchu np. w Intersporcie nie mają i jak zima się szybko nie zrobi to i ludzie nie uderzą na zakupy, a jak się zrobi zbyt późno to też nie ruszą, to są właśnie takie zależności. Więc jest nadzieja że w tym roku udławią się tym sprzętem przy tych cenach:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 19 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Wzrost cen niczym nie podparty, mam wrażenie że ruchu np. w Intersporcie nie mają i jak zima się szybko nie zrobi to i ludzie nie uderzą na zakupy, a jak się zrobi zbyt późno to też nie ruszą, to są właśnie takie zależności. Więc jest nadzieja że w tym roku udławią się tym sprzętem przy tych cenach:rolleyes: i bedą rzgać na wiosne w dobrych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Oj udlawia sie, udlawia. Ceny sa kosmiczne. Do tego niech jeszcze zima cienkawa sie trafi to juz sa w czarnej d.....e:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Obawiam sie, że to trochę ma związek z kursem euro, nie wiem dokładnie kiedy sie sprzęt na nowy sezon zamawia ale chyba przed listopadem a w zeszłym roku euro wzrosło powyżej 4 zł właśnie w ołowie listopada i spaścnie chce. Wniosek prosty - w przeliczeniu na złotowki w zeszłym roku sprzęt importerów kosztowal dużo tanie. Ale zwykłego zjadacza chleba to wali i moze nie kupić tego stanu rzeczy. W mojej branży aby utrzymać sprzedaż importu należy zejść trochę z marży - bo w czarnej d... brzydko pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 Obawiam sie, że to trochę ma związek z kursem euro... To jest ich wymówka, tylko sprzęt który leży na półce sklepowej jest droższy o co najmniej 30% w porównaniu z zeszłym rokiem, czyli mniej więcej tyle ile droższe jest euro( 3,3 + 30%=4,3) przy czym cena jaką płaci importer w euro ma niewiele wspólnego z tą ceną sklepową. Wniosek jest jeden, na propagandzie kursu euro wszyscy dowalili marże:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 19 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2009 3,30 to euro kosztowało chwilę i to w lipcu/sierpniu. Ale powiedzmy koło 3,50 mozna tu przyjąć za pewnik, od niecałego pół roku można spokojnie euro kupować było w granicach 4,10-4,13 i to bez wysilania się, wielokrotnie tak spadało, różnica to tylko 18%. Wniosek jest taki: po to buduje sie galerie i centra handlowe, żeby w nich ludzie mogli za 100 Euro kupić sobie okulary słoneczne, które produkuje jakiś "Chińczyk" za 2 dolary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Ceny są masakryczne... Ja kupilem kije WC GS fischera we wrześniu za 100 zł nowe!. Nie dość że facet pomylił cene z długością (120) to jeszcze spuścił mi ją do 100 Mistrzostwo świata... Wszystkie zakupy staram się rozbic przed listopadem. Małe szanse na znalezienie czegos bo to koniec sezonu letniego i dopiero zaczynaja myslec o zimie ale jak dobrze się poszuka można naprawdę super rzeczy wychaczyc. A druga strona medalu jest taka ze uwielbiam miec wszystko pod ręką mniejwiecej 4 msc przed rozpoczeciem sezonu... Taki fetysz;) Ski 4 life! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1970 Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 Bardzo ciekawe teorie co do wzrostu cen sprzętu narciarskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 26 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 To w sumie nie do końca tak z tymi wzrostami. Owszem są rzeczy które podrożały jak np Burton o 30% (na szczęście to snowboardowe rzeczy), jednak będąc kierownikiem sklepu mam wgląd w ceny i one się AŻ tak bardzo nie pozmieniały w przypadku sprzętu narciarskiego. Ceny np Blizzarda uległy nieznacznej zmianie w przypadku np kasków, które bądź co bądź w zeszłym sezonie sprzedały się wszędzie do 0 - cena wzrosła o 20 zł, jednak przy tym zmienił się design itp więc może by to tego wina. Narty, hmm tu podobnie, nie ma dużych różnic, a jakoś wykonania o niebo lepsza. Atomic, tu gorzej tyle że oni zawsze byli drodzy, w tej kolekcji bazują na Dubledeckach, mogą na tym popłynąć bo nie każdy chce wydać na narty 2500+, jednak w zeszłym sezonie D2 kosztowały katalogowo jak się nie mylę 3699zł więc różnic dużych nie ma. Osobiście mam nadzieję że w końcu posypie albo drastycznie się ochłodzi bo obroty (w całej branży handlu zimówką) spadły wzg zeszłego roku, klientów prawie brak a sprzedają się pierdoły.. kaski, rękawice, gogle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frjjn Napisano 29 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2009 Ja mam podobne wrażenia co Machu, wcale nie wydaje mi się ceny aż tak bardzo poszybowały w góre. Może to efekt tej tygodniowej zimy która do nas zawitała, jednak teraz ceny się ustabilizoawały i wszystko wróciło na swoje miejsce. Szkoda tylko że śniegu nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi