mihumor Napisano 25 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Moja obównicza Odyseja trwa nadal. Zeszłoroczne Zenithy 100 okazały sie nieteges bo gniotły więc sobie je odpuściłem i zrobiłem małą przerwę. Udałem si więc przymieszyć jeszcze raz tegoroczne Zenithy 100 i 110 i przy okazji trafiły mi się do rąk a w zasadzie na nogi dwa inne ciekawe buty. Pierwszy to Head Vector 100 - ten but jest przewygodny i bardzo porządnie zrobiony, niepokoi mnie tylko regulacja flexu 90-100 (niby nie taka prosta bo żeby but przestawić na 90 to trzeba go rozebrać i jakieś śruby wykręcić) co może świadczyć o tym,że but nie jest tak twardy jak być powinien czyi te 100- i też tak go sie troche czuje ale może to pochoda jego wygody i przyjazności. Nigdy nie mialem do czynienia z butami tej firmy. Drugi to Salomon Impact o flexie 90 - bardzo fajny but, wygodny i wydaje się być bardziej sztywny niż te różne 100-110 jakie mierzyłem - ale to może być złudzenie apteczne bo na wyczucie w sklepie to może być niespecjalnie zgodne z prawdą. W każdym razie oba te buty spodobały sie moim stopą i teras mam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 No cóż... ja mam buty z flexem nieokreślonym czyli 125-150 a to juz jest troche twardziej niż ty chcesz. Polecam radicale r10 i w górę albo cos z gamy head'a. Buty świetne pod względem wygody i jakości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 jeśli szukasz 28-28,5 to widziałem fischery soma f8000 za 650 i langi fluidy za tą samą cenę buty nowe nie uzywane tylko trochę daleko od krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 26 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2009 jeśli szukasz 28-28,5 to widziałem fischery soma f8000 za 650 i langi fluidy za tą samą cenę buty nowe nie uzywane tylko trochę daleko od krakowa A gdzie, że tak zapytam z ciekawości? Cena fajna, nie powiem, Fishery mi nawet leżały na nodze a Langi używałem przez 10 lat więc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart.onski Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 Nie doradze ci jakie buty dla ciebi sa njaleprze dla ciebi. Podzele sie natomiast sposobem w jaki wybieramy buty [ mowie tu o moich kumplach mniej lub bardziej zaangazowanych w powazniejsze narciarstwo. Jest to dosc popularna metoda stosowane prawe we wszystkich sklepach w moim otoczeniu. No wiec tak po zdefiniowaniu jakiego typu buty se potrzebuje wstepna ocena przebiega w nastepujacy sposob. Wyciaga sie wkladke [kapec] potem wkalda sie noge w skarpecie narciarskiej do buta. przesowajac stope do przodu, luz za pieta nie powinien byc wiekszy niz poweidzmy dwa palce. potem sprawdza sie gdzie uciska skorupa [ przewaznie nasada palcow, palce podbicie itp. Jesli ucisk jest znaczny to nie wiele da sie zrobic i w sumie najlepiej wybrac inny but. Jesli ucisk jako taki sobie to mozna termicznie wypchnac skorupe w miejcu ucisku. ale to potem. teraz wkada sie kapec i mierzy sie jescze raz tym razem dosikajac klamry i odczekujac dluzszy czas. Na koniec wyjmujesz noge sciagasz skarpete i ogladaz mijesca ucisku odcisniete na stopie.. Nastepnie poddaje sie but operacji wypychania skorupy w miejscach ucisku. [ sa miejsca gdzie to robia w cenie butow To wszystko wydaje sie juz historia no bo juz w zeszlym sezonie byly na rynku buty z termomodyfikowalna skorupa. Rozmawialem z ludzmi ktorzy zakupili takowe. Ponoc rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 27 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2009 A gdzie, że tak zapytam z ciekawości? Cena fajna, nie powiem, Fishery mi nawet leżały na nodze a Langi używałem przez 10 lat więc..... w ustroniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 28 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2009 Dziś mierzyłem jeszcze Dallbello Proton 11 i Axion 10 - fajne, pięknie zrobione buty, kupiłbym chętnie ale niestety za niskie podbicie jak dla mnie, czyli podobnie jak Tecnica Dragon i Salomon Impact, zapinam dolne klamry, jest ok - dopinam górne i wtedy dolne puszczają a jak dociągam na następny ząbek to już gniecie w podbicie, niby da sie to wyregulować mikrośrubami ale jak sobie pomyślę o takiej walce z mikrośrubami przy każdej jeździe, albo jak byty sie leko zluzują przy jeździe to wymiękam. Wychodzi na to,że na moją stopę pasują: Head Vector, Rossi Zenith i Radical, Fishec Rc4 Comp. To buty na nieco wyższe podbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prof.Woland Napisano 29 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2009 Tez sie przymierzam do zmiany butow i do tej pory faworytami byly Rosoły Sensor 110 ale pozniej w Intersporcie przymierzylem Head Vector 100 i nie widze na razie dla nich konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 2 Grudzień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2009 Zdecydowałem się jednak na Salomona Impacta 90, organoleptycznie wydaje się twardszy niż wszystkie setki jakie mierzyłem. Generalnie Impact tegoroczny mi trochę nie pasił ale znalazłem przypadkiem zeszłorocznego i ten pasuje chyba pięknie. To ten bucik: http://www.rei.com/product/772229 Wziołem go do domu by pomierzyć bo czasu w sklepie nie było - idę więc sie pokatować bo wartoby w nich było w niedzielę pośmigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi