mihumor Napisano 10 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2009 W związku z tym, że troche osób wybiera sie w grudniu w Alpy proponuję w tym wątku wrzucać rożne informacje na temat grudniowych warunków oraz aktualności organizacyjno-meteorologicznych w różnych rejonach. Ja od wczoraj zaczynam dzionek od przeglądnięcia kamerek i meteo i tym będę pewnie żył przez najbliższe 3 tygodnie. Wciąż sie waham między Katschbergiem a Nasfeld, na razie prowadzi www.katschi.*at ale jeszcze roznie może być bo tam śniegu 20-2 cm a w Nasfeld 35-10cm czyli jak na razie wartosci niezadawalające. Ale będzie lepiej:) Teraz rozglądam sie za "pokojami" i od razu pytanie, gdzie najlepiej na Katschi szukać, na przełęczy odpuszczam bo nic nie znajduję, pasuje mi St.Margarethen bo mozna bez ruszania auta - ale tam nie mogę regularnego mieszkania znaleśc tylko pokoje ze śniadaniem a to mi troche nie pasi. Może jest jakaś lepsza strona do szukania od www.*katschi.*at ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 10 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2009 Ja od wczoraj zaczynam dzionek od przeglądnięcia kamerek i meteo i tym będę pewnie żył przez najbliższe 3 tygodnie. No to ciekawe na ile to uważnie robisz, co się dzisiaj zmieniło i gdzie? ...pasuje mi St.Margarethen bo mozna bez ruszania auta... Trzeba by rozgryźć ski busy żeby rano móc się wydostać z St. M. do Katschberg ski busem a nie liftami na Ainecka, a to dla tego że zanim wydostaniemy się wyciągami na Ainecka z St. M. to będzie 9:40, czyli prawie 10 a na nartach nie przejechane ani metra:mad:. Gdyby być przed 9 na przełęczy Katschberg, to na Ainecku można być kilka minut po 9. Może jest jakaś lepsza strona do szukania od www.katschi.at ? Generalnie szukanie mieszkania w tym regionie nie należy do przyjemności, żeby nie powiedzieć że to porażka. Spróbuj jeszcze tu: http://www.katschberg.at/de/ http://www.stmargarethen.at/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 10 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2009 Właśnie pogrzebałem konkretnie w tej drugiej stronie i coś tam znalazlem - trzeba pomailować. Jednak faktem jest, że oferta w necie nie zabija bogactwem, kilka chat i mieszkań rozwalonych po okolicy to mało, niestety. Ale cóż, szukajcie a znajdziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 11 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 (edytowane) Mam na razie 2 odpowiedzi z St Margarethen, cena za tydzien 2 os apartament 300 i 355 E, droższy ten zaraz pod wyciągami. Prognoza na 3 dni nie wspomina niestety o żadnych opadach a co gorsza ma sie trochę ocieplić. http://www.wunderground.com/global/stations/11149.html Edytowane 11 Listopad 2009 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 Mam na razie 2 odpowiedzi z St Margarethen, cena za tydzien 2 os apartament 300 i 355 E, droższy ten zaraz pod wyciągami. Prognoza na 3 dni nie wspomina niestety o żadnych opadach a co gorsza ma sie trochę ocieplić. A bo masz taką jakąś dziwną prognozę zobacz tutaj na sypać niemal co dziennie, a tak w ogóle to gdzie tam do grudnia:rolleyes:, do tego czasu to może być tak że pozamykają wszystko z powodu nadmiaru śniegu:rolleyes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 11 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 No to umówmy się, że ta "twoja" prognoza jest jedynie sluszna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 11 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 No to umówmy się, że ta "twoja" prognoza jest jedynie sluszna:D Przepraszam Cię bardzo, To nie moja prognoza, ale z niej korzystam i generalnie się sprawdza, wiesz to austriacka prognoza, czyli musi być ganz ordnung Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 11 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 planowałem wyjazd na 28.11 ale zastanawiam się nad przesunięciem terminu właśnie na 05.12. a zainteresowałem się ośrodkami: -Obertauern (start 19.11) dziś 35-55cm -Katschberg (28.11) -Matrei&Kals (o ile dobrze czytam na stronie start 12.12????) -Nassfeld (28.11) -Flachau (28.11, ale tam jeździłem w lutym) Mountain station 50 cm Halfway station 20 cm Valley station 0 cm w Obertauern jest już naprawde ładnie-biało;) , jednak ceny kwater tam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2009 w Obertauern jest już naprawde ładnie-biało;) , jednak ceny kwater tam:( Ale....kto bogatemu zabroni???:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 Ale....kto bogatemu zabroni???:D ja...biedna myszka jestem-na takim wyjeździe tylko sucharki i to w namiocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 U nas leje/pada a w Alpach lampa i snieg padać nie chce. http://www.katschberg.at/de/service/wetter/ SB - co z tą prognozą, teraz daje lokalną i nie nie wykazują - pewnie chcą oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 SB - co z tą prognozą, teraz daje lokalną i nie nie wykazują - pewnie chcą oszukać No coś się wczoraj nie przyjrzałeś tej prognozie, bo z tego co pamiętam to opady miały być za 2 dni:). Nie pękaj, mróz jest, a skoro oni tam armat na razie nie włączają to znaczy że nie ma takiej potrzeby na razie i oni wiedzą co robią, a ja im wierzę, zresztą sam fakt, nasz Prezes tam jedzie 5.12. a to oznacza że będzie extrema:eek:, ja nawet nie wiem czy chcesz żeby tam tyle śniegu spadło, co spadnie:D. A jak nie to z St.Margarethen do Turracher Hohe jest kawałek(z 60;)) to sobie podjedziesz, oni tam są już gotowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 12 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 W TH to będę w styczniu wiec szkoda by sie było dublować. Ale skoro Prezes tam będzie to znaczy, że śnieg musi być + tydzień lampy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 Najwięcej kwater znajdziecie w wyszukiwarce na www.lungau.at Właśnie wróciliśmy z Kaprun i śniegu tam na górze sporawo,granica śniegu leżącego na górkach pomału obniża się,choć w dolinach jeszcze jesień panuje. My wybieramy się 27.11 na tradycyjną 4-dniówkę do Obertauern (tu o śnieg jestem spokojny),Dachsteinu ( tu raczej też nie powinno być z tym problemu) oraz Flachau (tutaj to już raczej loteria,ale jestem dobrej myśli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alfredoo Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 ... Ale skoro Prezes tam będzie to znaczy, że śnieg musi być + tydzień lampy:D Jest gdzies w necie kalendarz narciarskich wystapien Prezesa? Na pogode nie narzekam ale sloneczne ranki w 40cm puchu uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 15 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2009 Niestety prognoza z opadami śniegu jakoś się nie sprawdziła, na dzis opady wyparowały, coś tam tylko lekkim deszczem straszą a do tego zrobiło się zdecydowanie cieplej. Jedyny pozytywny prognostyk jest taki, że wczoraj zaczęło mnie bolec kolano a to może oznaczać jedno - wkrótce pojadę na narty:D Jakąś taką dziwną korelację mam od kilku lat, po pierwszym dniu na nartach ból kolana mija:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 16 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2009 mihumor boli Cię jeszcze...??? straszna lipa z opadami:( , ja już sam nie wiem co zaplanować Flachau na dole zielono, Katschberg lipa:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 16 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2009 (edytowane) No właśnie przestało:D. Na Katchi w kamerkach widać wyraźnie, że śnieg topnieje http://www.katschberg.at/de/service/webcams/ lepiej Nasfeld sie prezentuje http://www.nassfeld.at/de/aktuelles/livecams.shtml a z braku laku to zawsze można Moltka przyatakować - tak sobie myślę. Ja mam mniejszy wybór bo sezonówkę karyncką chcę 6.12 rano zakupić. Ale nie ma co pękać bo jak mawiał Lejzorek Rojtszwaniec -" jak zwalniają to znaczy, że będą zatrudniać" co ja sobie tłumaczę jak sie ociepliło to się ochłodzi - głowa do góry, jeszcze sporo czasu a wystarczy dzień opadów i może być pięknie. Edytowane 16 Listopad 2009 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 16 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2009 Niestety prognoza z opadami śniegu jakoś się nie sprawdziła, na dzis opady wyparowały, coś tam tylko lekkim deszczem straszą a do tego zrobiło się zdecydowanie cieplej. Jedyny pozytywny prognostyk jest taki, że wczoraj zaczęło mnie bolec kolano a to może oznaczać jedno - wkrótce pojadę na narty:D Jakąś taką dziwną korelację mam od kilku lat, po pierwszym dniu na nartach ból kolana mija:) Też od kilku dni boli mnie kolano i ...albo samo przyszło samo przejdzie;) ... albo nartowanie musi pomóc:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 20 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2009 W Alpach ma od poniedzialku coś popadac, w prognozie to śnieg prawie codziennie, tylko nie wiadomo ile. Poki co bardzo duzo sniegu stopniało i zrobiło sie zielono na trasach. Zobaczy sie jak popada ale jakoś coraz bardziej spoglądam w stronę Moltka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 20 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2009 W Alpach ma od poniedzialku coś popadac, w prognozie to śnieg prawie codziennie, tylko nie wiadomo ile. Poki co bardzo duzo sniegu stopniało i zrobiło sie zielono na trasach. Zobaczy sie jak popada ale jakoś coraz bardziej spoglądam w stronę Moltka. ja miałem lecieć 28.11:mad: już wiem że będzie to 05.12. i opcja Moltka tez mi się przewinęła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 21 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2009 (edytowane) pogoda nie rozpieszcza. z uwagi między innymi na to, musiałem nieco zweryfikować swoje plany. w rozkładzie jazdy na dzień dzisiejszy mam wyjazd w tygodniu 12-19 grudnia (4 dni jeżdżenia) i biorę pod uwagę tereny okołolodowcowe wraz z samymi lodowcami jako backup w austrii. mój wybór padł na poniższe lokalizacje 1.Moltek 2.Stubai 3.Kitzsteinhorn co z nich polecacie? a może coś innego na taki niezbyt długi wyjazd? ps. byłbym wdzięczny za także za sprawdzone namiary na miejsca noclegowe, niekoniecznie high class;) Edytowane 21 Listopad 2009 przez ravick97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinsky Napisano 21 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2009 w Obertauern jest już naprawde ładnie-biało;) , jednak ceny kwater tam:( Pare euro za to mozna na ski passie przyoszczedzic. w niskim sezonie 166E - dobra cena moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2009 w rozkładzie jazdy na dzień dzisiejszy mam wyjazd w tygodniu 12-19 grudnia (4 dni jeżdżenia) i biorę pod uwagę tereny okołolodowcowe wraz z samymi lodowcami jako backup w austrii. mój wybór padł na poniższe lokalizacje 1.Moltek 2.Stubai 3.Kitzsteinhorn co z nich polecacie? a może coś innego na taki niezbyt długi wyjazd? Jedź tutaj, gwarantuję Ci że uszami klaskał będziesz, a jak by nie te uszy to gęba by Ci się śmiała w koło głowy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 21 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2009 Jeśli ma być z lodowcem w tle to usunąłbym z listy pozycje nr3 i na jej miejsce wpisał Hintertux. Ja mam wciąż nadzieję, że coś popada i obędzie sie bez lodowca choć i z to płakać nie bedę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi