leszekjag Napisano 8 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2009 Witam po długiej 1.5 rocznej przerwie. Przed dwoma sezonami chciałem kupić nowe narty - po dyskusji na forum i testach u pana Rajby w Szczyrku wybór padł na RX8 ( zastanawiałem jeszcze się wtedy nad red heat albo wing10 salomona). Niestety nie zdążyłem kupić w skibilku bo zerwałem więzadła w kolanie. Mineło 17 mięsięcy od przeszczepu więzadła (ACL) i ciągnie spróbować na stok. Poradżcie co wybrać - buty zostaną stare (flex 80) , co do nart to myślałem że może jakieś "niskie" heaty ( np.pureheaty) albo vision żeby znowu czegoś nie urwać, wchodzę na stronę Fischera a tam :eek:jakaś czarna magia dla mnie- RX nie ma , jakieś nowe virony. Pomocy! Chce Fischery m.in. ze wzg na wiązania full diagonal żeby tym razem się wypieły, ale poradżce jaki model i jaka długość - podobno po rekonstrukcji ACl najlepiej takie z promieniem 14-20m i raczej dłuższe niż krótsze. Dziękuję za ponownie poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 12 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 (edytowane) Naprawdę nikt nie umie mi pomóc czy może źle sformułowałem pytanie? Edytowane 12 Listopad 2009 przez leszekjag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 Naprawdę nikt nie umie mi pomóć czy może źle sformułowałem pytanie? Cierpliwości. Na pewno ktoś Ci doradzi. Ja nie czuję się na siłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary bywalec Napisano 12 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 Podobnie jak ja. Jedynie dodam tylko że sporo wiązań teraz wypina się na wszelkie sposoby, jest tylko kwestia ustawienia siły wypięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszekjag Napisano 12 Listopad 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2009 Będe może monotematyczny z tymi wiązaniami ale czy np. w tych wiązaniach http://www.skionline.pl/sprzet/?co=kolekcje_wiazania&id_grupy=2743&id_modelu=922 system FULL FLEX działa tak samo jak w wiązania Fischera system Full Diagonal? Jakie inne wiązania mają taki zakres kierunków wypięcia? P.S. Wiązania na których urwałem więzadło i nie wypięła mi się narta mimo ustawień na Din 5 (przy skorupie buta 325 mm , 174 cm wzrostu i 70 kg wagi) na pewno nie miały wypięcia we wszystkich kierunkach. Dlatego mój chory umysł sobie wymyślił że muszę mieć takie wiązania co się wypinają we wszystkich kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zjeżdżacz Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Córka w lutym zerwała wiązadła, rekonstrukcja w sierpniu, na razie jeszcze rehabilitacja + siłownia i w/g lekarza i rehabilitanta może na ferie jechać nie zmienia sprzętu. zawsze jest problem czy na małej prędkości przy pechowej wywrotce wypną czy znowu bedą wypinać przy szybkiej jeździe. Moim zdaniem musisz ocenić rzetelnie swoje umiejętności i porządnie wyregulować wiązanie, jakie to sprawa wtórna, myślę, że teraz wszystkie trzymają poziom. Jeśli jednak chcesz solidnej porady co dowiązań zapytałbym gościa nie ze sklepu ale z dobrego serwisu, mają sporo wiedzy po szkoleniach no i nasłuchają się sporo od ludzi, jakie były przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomi33 Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Moja żona uszkodziła kolano w Zawoi na Mosornym przy prędkości prawie równej "zeru".Nie wystąpiły odpowiednie siły żeby wiązanie puściło a puściło kolano.Dla mnie kwestia odpowiedniego wyregulowania wiązań do umiejętności i osiąganych prędkości na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Witam, ja miałem rekonstrukcje acl + naderwanie pobocznych i jeżdżę na fischer rx8. Uprawiam na co dzień inne sporty i na razie nie narzekam. Po operacji jestem mniej więcej tyle co Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bode Napisano 25 Listopad 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2009 Witam Nie myślałeś o Rossignolach ? mają game miękkich nartek wsam raz na jazde po takich urazach... Co do fischera sie nie wypowiem bo nie jeździłem więc niemam zbyt klarownej opinii co do nich a nie lubie wypowiadać się na temat nart na których nie stałem...] Ski 4 life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi