puzon125 Napisano 28 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2009 Witam Wszystkich mam zamiar kupić buty w najbliższym czasie wiec pisze do Was wszystkich o pomoc, tylko nie chodzi mi o to, np: jaka firmę wybrać, tylko od czego muszę zacząć, o co zapytać, na co zwrócić uwagę i tak dalej... znalazłem jakieś 2 tygodnie temu na forum bardzo jasno wyjaśnione (dla początkujących) na co trzeba zwrócić uwagę i jak to wszystko ma wyglądać ale nie zapisałem sobie tego a teraz nie mogę tego znaleźć szukam i szukam i nic więc proszę WAS wszystkich i może nawet tego użytkownika który to napisał o POMOC!!! Z ciągłym oczekiwaniem na sezon POZDRAWIAM wszystkich:) i zapraszam do pisania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 28 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2009 porad na temat doboru butów na forum jest od groma np. ta : Cześć, Moja stała rada w takim przypadku to kupić sobie wygodne buty. Jest to pewien wydatek, ale na pewno się opłaci. Poprzymierzać w sklepie, zobaczyć jak się w nich czujemy, czy nie cisną. Nie szaleć z twardością buta. Wcz Wczoraj byłem w Skiteamie i słyszałem jak sprzedawca polecał flex 90 człowiekowi ważącemu 95 kg który dopiero zaczynał. Nie chciałem się wtrącać do rozmowy ale chyba trochę za twarde. misal mam nadzieję ,że Misal się nie obrazi ,że się nim podparłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 28 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2009 (edytowane) Nie obrazi się Jeszcze chwila, a będą mnie cytować jak klasyka megaloman misal ------------------------------------------- Postarać się znaleźć sklep w którym można będzie kupić buty, wziąć do domu, posiedzieć w nich 2 wieczory przed TV, potuptać sąsiadom na dole, a jak coś będzie nie tak to oddać. To i tak nie jest gwarancją sukcesu. W zeszłym roku kupiłem sobie nowe Atomic'i (bodajże M100 - nie chce mi się iść 3 piętra w dół do narciarni, żeby sprawdzić) W sklepie spędziłem 3 godziny, w domu też w nich posiedziałem, ale jak pojechałem na otwarcie sezonu i zacząłem jeździć to tragedia. W Neustift znalazłem serwis zajmujący się butami. Wzięli mnie i te buty na warsztat, skasowali drobne 150 ojro i teraz mam najwygodniejsze buty na świecie pzdr misal Edytowane 28 Październik 2009 przez misalatomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 28 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2009 Nie obrazi się Jeszcze chwila, a będą mnie cytować jak klasyka megaloman misal ------------------------------------------- W Neustift znalazłem serwis zajmujący się butami. Wzięli mnie i te buty na warsztat, skasowali drobne 150 ojro i teraz mam najwygodniejsze buty na świecie pzdr misal oj chłopaki tam trzepią niezłą kasę na dopasowywaniu kamaszy do nóżek , ale podobno warto jak ktoś ma problemy z butami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 , o co zapytać, na co zwrócić uwagę i tak dalej... Przed zakupem nowych butów należy zadać sobie kilka kluczowych pytań: •Zbyt miękkie, zbyt ciasne? •Po jakich stokach najczęściej szusuję? •Czy jeżdżę agresywnie, czy raczej się "zwożę" na nartach? Buty narciarskie to uchwyt nart,im są one wyższe i bardziej sztywne,tym bardziej narty reagują nawet na nieznaczne ruchy nóg.Buty należy wybierać z rozwagą,jazda w bardzo sztywnych butach wymaga wiele siły i umiejętności.Szczególnie należy zwrócić uwagę na to,by nie kupować butów ,które są zbyt sztywne w przedniej części.Lepiej Ci się będzie jeździło w bucie,który w przedniej części jest raczej za miękki niż zbyt twardy:rolleyes:I wygoda przede wszystkim i dopasowany rozmiar:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puzon125 Napisano 29 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 Dzięki za te rady a możecie mi coś jeszcze polecić np: jaka firmę lub coś w tym rodzaju?? Nie mam orientacji w firmach i zupełnie nie wiem co jest lepsze a co gorsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 Dzięki za te rady a możecie mi coś jeszcze polecić np: jaka firmę lub coś w tym rodzaju?? Nie mam orientacji w firmach i zupełnie nie wiem co jest lepsze a co gorsze. Pozdrawiam To nie jest dobry pomysł na porady wirtualne,skup się lepiej jak się dobiera buty i czego się po nich spodziewamy:rolleyes:Obecnie,każda firma na rynku ma coś godnego do polecenia.Łatwiej jest doradzać przy wyborze pomiędzy modelami butów,niż polecać jakiś but z tak dużej palety.Nie kupuj na początek w internecie,zgłoś się do dobrego sklepu i tam zadaj kilka pytań.podaj Swoje oczekiwania.Sprzedawca znajdzie kilka par butów podd Twój typ,a Ty zabawisz się w "modelkę",przymierzaj długo i staraj się przebywać w butach jak najdłużej się da;)Jeśli zaczynasz to but o sztywności 60-80 flex starczy:rolleyes: Pozdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 Ja pamiętam że zanim kupiłem buty to pierwszy mój sezon spędziłem na wypożyczalniach i wtedy już miałem orientację co to znaczy but wygodny i niewygodny. Myślę że to może nie jest higieniczne ale napewno badzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 Ja pamiętam że zanim kupiłem buty to pierwszy mój sezon spędziłem na wypożyczalniach i wtedy już miałem orientację co to znaczy but wygodny i niewygodny. . To nie chodzi tylko o higienę,ale o ułożenie buta do danej stopy.Trudno mówić,że but pasuje ,jak jest rozbity...:eek:Nie polecam!!!.Lepiej wydać kasę na but nowy-wyłącznie dla mnie:cool:,nawet jeśli się pomylę,to już będę wiedział czego szukać za 2 sezony:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozpa Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 i warto też wiedzieć cosik o swoich stopach dł/szer/ wys. podbicia. czy kostka wystająca czy nie i nie mylić rozmiaru buta narciarskiego z rozmiarówką do chodzenia do pracy! mierzyć na przymiarach w sklepie a jesli w kupujesz marketowe to: noga 26,5 to but 26,5 rzadko jest tak, że kupujesz pierwsze buty i są OK. narciarstwo to niestety kosztowny sport i jesli masz żyłkę sportową to bedziesz poszukiwał, a to kosztuje więc nie przykładaj najwyższej wagi do pierwszych butów czy nart, czytaj forum i nie kupuj wg koloru, konkretnej marki itp. nawet czołowi zawodnicy zmieniają co jakiś czas dostawców sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2009 (edytowane) =jozpa;80973 . narciarstwo to niestety kosztowny sport i jesli masz żyłkę sportową to bedziesz poszukiwał, sprzętu. Jozpa fajnie opisał,ale nie tylko trzeba mieć żyłkę sportową,aby poszukiwać dobrego sprzętu-to jest wyzwanie dla każdego narciarza.A,że narciarstwo nie jest tanim sportem:rolleyes: to wiemy Wszyscy,dlatego tak ważne jest wydawanie kasy z głową Edytowane 31 Październik 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi