Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Przewóz nart

BUBU999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jako że to jest mój pierwszy post na tym forum.

Mam takie problem, jedziemy ze znajomymi na narty (około 20 osób), w polskie góry. Jedziemy busem (przedłużony Sprinter) i mamy problem jak przewieść narty. Bierzemy przyczepę żeby zmieścić wszystkie bagaże. Myślałem nad jakimś stelażem w przyczepie bo chyba ułożenie na podłodze i na to bagaże to zły pomysł.

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie, albo jakieś pomysły?

Proszę o pomoc

Piotrek

Witam również!:)

Pokrowce, to nie są drogie rzeczy.

Albo bardziej partyzancki sposób, to kupić rolkę folii strech i pozawijać narty, tylko trzeba pamiętać żeby zabrać z sobą 2 rolkę na powrót:).

Do Sprintka wejdzie 20 os?:eek:

Na stojąco chyba:confused:

Standardowo wchodzi 17 osób a do przedłużanych nawet 26.

Jak ma "szafę" za sobą to bagaże wejdą. Ale narty...?

Do przyczepy żaden problem się załadować.

Bierzemy przyczepę żeby zmieścić wszystkie bagaże. Myślałem nad jakimś stelażem w przyczepie bo chyba ułożenie na podłodze i na to bagaże to zły pomysł.

Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie, albo jakieś pomysły?

Proszę o pomoc

Piotrek

jeśli tylko równo się narty ułoży wszystko będzie ok :) warto pomyśleć o tym żeby kije dać na górę na bagaże :) tak bedzie bezpieczniej dla kijów :D

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Tak, to jest ta średnia wersja Sprintera, nie najdłuższa. I wchodzą 23+1.

Na bagaże to jestem bez szans położyć narty, to wyjdą co najmniej 2 warstwy w przyczepie i nie ułożę ich wtedy równo itd.

Pokrowce chyba nie chronią przed uderzeniami, nie przenoszą siły, więc nie wiem co one by tu dały, tylko by utrudniły pakowanie. A co do foli to oczywiście że będzie (mam z zeszłego roku).

Niestety nie ma szafy (rozumiem że to taki bagażnik przyczepiany z tyłu?), gdyby miał to by nie było problemu, bo zmieścilibyśmy się.

A pod bagaże, nie wiem, bo gdyby to była jedna warstwa to spoko, ale tam wyjdą co najmniej 2, a nie uda sie ich ułożyć tak równo żeby leżały na sobie, będą trochę przesunięte względem tych niże, czyli siły będą nierówno przechodzić, a to już chyba może nartom zaszkodzić podczas podróży z Warszawy do Krynicy.

A kije to jasne że idą na bagaże, albo pod siedzenia (ten jest tak zabudowany że tylna klapa mu się otwiera, ostatni rząd siedzeń jest trochę wyżej i pod nimi jest miejsce na trochę bagażu, może tam się zmieszczą) i nimi to się nie martwię.

A może można gdzieś wypożyczyć taką przyczepę do przewozy nart co?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Tak, to jest ta średnia wersja Sprintera, nie najdłuższa. I wchodzą 23+1.

Na bagaże to jestem bez szans położyć narty, to wyjdą co najmniej 2 warstwy w przyczepie i nie ułożę ich wtedy równo itd.

Pokrowce chyba nie chronią przed uderzeniami, nie przenoszą siły, więc nie wiem co one by tu dały, tylko by utrudniły pakowanie. A co do foli to oczywiście że będzie (mam z zeszłego roku).

Niestety nie ma szafy (rozumiem że to taki bagażnik przyczepiany z tyłu?), gdyby miał to by nie było problemu, bo zmieścilibyśmy się.

A pod bagaże, nie wiem, bo gdyby to była jedna warstwa to spoko, ale tam wyjdą co najmniej 2, a nie uda sie ich ułożyć tak równo żeby leżały na sobie, będą trochę przesunięte względem tych niże, czyli siły będą nierówno przechodzić, a to już chyba może nartom zaszkodzić podczas podróży z Warszawy do Krynicy.

A kije to jasne że idą na bagaże, albo pod siedzenia (ten jest tak zabudowany że tylna klapa mu się otwiera, ostatni rząd siedzeń jest trochę wyżej i pod nimi jest miejsce na trochę bagażu, może tam się zmieszczą) i nimi to się nie martwię.

A może można gdzieś wypożyczyć taką przyczepę do przewozy nart co?

Mielismy kiedys przyczepke doczepiona do Sprintera (chyba najdluzszy model) na wyjezdzie do Kaprun, narty byly na dole (kazdy po dwie pary) i bagaze na to. Nie bylo zadnych problemow. :D