JC Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 (edytowane) Na forum pisaliśmy już o mobilnych modemach zapewniających dostęp do internetu w kraju i w Alpach. Wczoraj zakupiłem ciekawe urządzenie, które ułatwia dostęp do mobilnego internetu w domu jak i w trakcie wyjazdów. Specjalnie nie podaje nazwy, bo nie chodzi mi reklamowanie produktu, tylko o przekazanie sposobu i możliwości korzystania z usług mobilnych. Do rzeczy. Kupiłem Router GSM. Mówiąc w bardziej przyjazny sposób pudełeczko zapewniające połączenie z siecią komórkową i bezprzewodowe rozdzielenie sygnału na kilka komputerów. Dodatkowo istnieje możliwość podłączenia przez USB drukarki dostępnej dla wszystkich w sieci oraz dysku twardego, który może służyć do przechowywania danych, zdjęć, filmów. Można także podłączyć aparat telefoniczny i rozmawiać przez sieć komórkową za pomocą zwykłego aparatu. Urządzenie pracuje w z szybkością HSDPA, czyli odbiera dane z prędkością do 7,2 MB/sek,a wysyła z prędkością do 5.76 MB/s. Oczywiście nie ma w nim Simlocka, więc można używać w każdej sieci. Ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej, jeżeli są problemy z zasięgiem. Zastosowanie: w domu, biurze, na wyjazdach, gdzie więcej osób naraz chce korzystać z dostępu do internetu. Przykład: jedziemy do apartamentu do Austrii w kilka osób. Powiedzmy trzy osoby chcą lub muszą mieć dostęp do sieci. Idziemy do najbliższego sklepu spożywczego Hofer i kupujemy w kasie kartę Yesss za 10 Euro. Wkładamy kartę do routera, kilka klików i już cały apartament odpływa w sieci Edytowane 20 Październik 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 ...kilka klików i już cały apartament odpływa w sieci Tylko czy przeciętny zjadacz nart będzie umiał wykonać te kilka klików?? Taki Figo np. jak się te kilka klików nie zakończy powodzeniem, to laptopa wciepnie pod jadącego pod oknem ratraka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 I zamiast siedzieć wieczorem przy piwie to każdy się wypowiada na skionline Kompletny zanik więzi między ludzkich Routerek taki to fajna rzecz, ale podobny efekt uzyskamy jak wybierzemy laptopa z dostępem do sieci (modem+karta SIM), włączymy na nim udostępnianie połączenia internetowego i zrobimy sobie małą sieć WIFI. Jedyna przykrość to taka, że jak użytkownik wyłączy laptopa, to wszyscy są odcięci Hotele w Austrii się ostatnio wycwaniły i tam gdzie do tej pory było darmowe WIFI to trzeba teraz za to płacić. Na szczęście operatorzy komórkowi wyszli z prepaidami dostępowymi i już nie ma problemu. pzdr P.S. JC - na jakiej sieci bazuje YESS ? misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 Koszt routera? Od tego zacznijmy. Bo obawiam sie, ze moze byc taki, jak wartosc tygodniowego karnetu na Tuxie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 Tylko czy przeciętny zjadacz nart będzie umiał wykonać te kilka klików?? Taki Figo np. jak się te kilka klików nie zakończy powodzeniem, to laptopa wciepnie pod jadącego pod oknem ratraka:D rozumiem ... ja tylko napisałem to jako ciekawostkę A co do klików, to są naprawdę baaaardzo proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 Koszt routera? Od tego zacznijmy. Bo obawiam sie, ze moze byc taki, jak wartosc tygodniowego karnetu na Tuxie mało! Ja kupiłem taki za półtora karnetu, ale są też takie w cenie 4-5 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 (edytowane) Zależy od firmy - Linksys ok 450 PLN, Edimax - ok 260 PLN Czyli w zasadzie można nie kupować modemu do laptopa, a kupić router. Za modem w zeszłym roku w Austrii dałem 60 ojro, teraz są już tańsze. pzdr misal Edytowane 20 Październik 2009 przez misalatomic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 JC - na jakiej sieci bazuje YESS ? misal Wiem, że ja nie JC. Operator wirtualny "YESSS" należy do sieci "ONE" i działa na ich sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 Zależy od firmy - Linksys ok 450 PLN, Edimax - ok 260 PLN Czyli w zasadzie można nie kupować modemu do laptopa, a kupić router. Za modem w zeszłym roku w Austrii dałem 60 ojro, teraz są już tańsze. pzdr misal No nie! Ty piszesz o routerach, do których musisz podłączyć jeszcze modem, a ja opisałem router z wbudowanym modemem! Dlatego podane ceny są nieaktualne W moim wkładasz kastę SIM - nie kartę modemu ... ale komu ja to piszę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 .....Taki Figo np. jak się te kilka klików nie zakończy powodzeniem, to laptopa wciepnie pod jadącego pod oknem ratraka:D i jeszcze rzuci "Kutya ......" pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 JC nie przejmuj się. Następnym razem daj znać czego potrzebujesz. Podałem ceny z rabatem dla narciarzy pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 20 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2009 i jeszcze rzuci "Kutya ......" pzdr misal ...albo:"asta ..rva basameg" PS dla nie wtajemniczonych;) to jest bezkarne używanie wulgaryzmów,bezkarne u nas, bo po węgiersku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi