Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Na narty z internetem

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum pisaliśmy już o mobilnych modemach zapewniających dostęp do internetu w kraju i w Alpach.

Wczoraj zakupiłem ciekawe urządzenie, które ułatwia dostęp do mobilnego internetu w domu jak i w trakcie wyjazdów. Specjalnie nie podaje nazwy, bo nie chodzi mi reklamowanie produktu, tylko o przekazanie sposobu i możliwości korzystania z usług mobilnych.

Do rzeczy. Kupiłem Router GSM. Mówiąc w bardziej przyjazny sposób pudełeczko zapewniające połączenie z siecią komórkową i bezprzewodowe rozdzielenie sygnału na kilka komputerów.

Dodatkowo istnieje możliwość podłączenia przez USB drukarki dostępnej dla wszystkich w sieci oraz dysku twardego, który może służyć do przechowywania danych, zdjęć, filmów.

Można także podłączyć aparat telefoniczny i rozmawiać przez sieć komórkową za pomocą zwykłego aparatu.

Urządzenie pracuje w z szybkością HSDPA, czyli odbiera dane z prędkością do 7,2 MB/sek,a wysyła z prędkością do 5.76 MB/s.

Oczywiście nie ma w nim Simlocka, więc można używać w każdej sieci.

Ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej, jeżeli są problemy z zasięgiem.

Zastosowanie: w domu, biurze, na wyjazdach, gdzie więcej osób naraz chce korzystać z dostępu do internetu.

Przykład: jedziemy do apartamentu do Austrii w kilka osób. Powiedzmy trzy osoby chcą lub muszą mieć dostęp do sieci. Idziemy do najbliższego sklepu spożywczego :) Hofer i kupujemy w kasie kartę Yesss za 10 Euro. Wkładamy kartę do routera, kilka klików i już cały apartament odpływa w sieci :)

Edytowane przez JC

I zamiast siedzieć wieczorem przy piwie to każdy się wypowiada na skionline :D

Kompletny zanik więzi między ludzkich :(

Routerek taki to fajna rzecz, ale podobny efekt uzyskamy jak wybierzemy laptopa z dostępem do sieci (modem+karta SIM), włączymy na nim udostępnianie połączenia internetowego i zrobimy sobie małą sieć WIFI. Jedyna przykrość to taka, że jak użytkownik wyłączy laptopa, to wszyscy są odcięci :D

Hotele w Austrii się ostatnio wycwaniły i tam gdzie do tej pory było darmowe WIFI to trzeba teraz za to płacić. Na szczęście operatorzy komórkowi wyszli z prepaidami dostępowymi i już nie ma problemu.

pzdr

P.S.

JC - na jakiej sieci bazuje YESS ?

misal

Tylko czy przeciętny zjadacz nart będzie umiał wykonać te kilka klików??:rolleyes:

Taki Figo np. jak się te kilka klików nie zakończy powodzeniem, to laptopa wciepnie pod jadącego pod oknem ratraka:D

:D rozumiem ... ja tylko napisałem to jako ciekawostkę ;)

A co do klików, to są naprawdę baaaardzo proste :)

Zależy od firmy - Linksys ok 450 PLN, Edimax - ok 260 PLN

Czyli w zasadzie można nie kupować modemu do laptopa, a kupić router. Za modem w zeszłym roku w Austrii dałem 60 ojro, teraz są już tańsze.

pzdr

misal

No nie! Ty piszesz o routerach, do których musisz podłączyć jeszcze modem, a ja opisałem router z wbudowanym modemem! Dlatego podane ceny są nieaktualne :)

W moim wkładasz kastę SIM - nie kartę modemu ... ale komu ja to piszę ... :)