Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Hermann Maier

Rekomendowane odpowiedzi

Herman się żegna

4500 gości na pożegnaniu Hermanna Maiera

Hermann Maier /PAP/EPAPoniedziałek, 7 grudnia (22:35)

4500 gości zgromadziło się w poniedziałkowy wieczór w austriackiej miejscowości Flachau, aby uczestniczyć w ceremonii rozstania się z czynnym uprawianiem sportu przez jednego z najsłynniejszych alpejczyków tego kraju Hermanna Maiera.

37-letni Maier po trzynastu bogatych w sukcesy latach w październiku postanowił wziąć rozbrat z nartami. "Nie jestem smutny ani melancholijny z tego powodu. Ani przez moment nie zamierzałem zmieniać decyzji" - powiedział swoim gościom "Herminator".

W kuluarach uroczystości mówiło się wiele o tym, że Maier dostał propozycję pracy w Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS), gdzie będzie odpowiadał za bezpieczeństwo imprez organizowanych pod jej patronatem. Wśód gości przybyłych do Flachau byli m.in. Michael Walchhofer, Gregor Schlierenzauer, Annemarie Moser-Proell oraz Karl Schranz

A to dziwne. W "kazdym" filmie czy tez spocie o nim jest ten kawalem z rozdarciem pokazywany :)

Później już skojarzylam o co chodziło ale takie zwierzęce zachowania szybko widocznie wyrzucam z pamięci:rolleyes:

Co do artykułu to moim wrogiem swojego czasu był Stefan Eberharter, ale nie nękały go wypadki motocyklowe i jakieś spektakularne upadki a nawet jakby to chyba aż tak bym się z tego nie cieszyła jak autor tego tekstu.

Całkiem fajnie napisany ten tekst ale... Bode nie ma techniki?

Chyba nie do końca!!!;):pOczywiście już wyrosłem z idoli;).ale Bode trochę pozamiatał:pA techniką popisują się narciarze,którzy jakoś nie mogą się przebić do czołówki PŚ;):P

Ale co? Chcesz powiedzieć że wg Ciebie Bode nie ma techniki a inni mają?

Moim zdaniem technikę to mają wszyscy zawodnicy ale Bode dodatkowo cechuje się swoim własnym stylem (freestylem:D) i czuciem nart, czego inni zawodnicy nie mają. Może na pierwszy rzut oka to jak jeździ (czasami wręcz walczy o życie na stoku) nie wygląda na techniczny przejazd ale jestem zdania że ktoś kto nie ma techniki nie dostałby się do czołówki PŚ.

Ale Darek, chcesz powiedzieć że wg Ciebie Bode nie ma techniki?

Moim zdaniem technikę to mają wszyscy zawodnicy ale Bode dodatkowo cechuje się swoim własnym stylem (freestylem:D) i czuciem nart, czego inni zawodnicy nie mają. Może na pierwszy rzut oka to jak jeździ (czasami wręcz walczy o życie na stoku) nie wygląda na techniczny przejazd ale jestem zdania że ktoś kto nie ma techniki nie dostałby się do czołówki PŚ.

Kasiu!!:)ma swój"styl"jazdy po zwycięstwo,a technikę jazdy posiada-wystarczy zobaczyć pare filmów na yt.. z jego jazdą rekreacyjną;)Ale patrząc dziś na kadrę męską USA-wszyscy w większym lub mniejszy stopniu przypominają BM:pA dla rekreacyjnego narciarza czasmi wydaje się bardziej płynna jazda narciarza,który ma ok.3 sek lub więcej do najlepszych;):poczywiście straty!

Chyba zaczynamy się zagalopowywać:)

Zaczynamy oceniać mistrzów:D:D:D

Kochamy narty i góry, potrafimy nawet nieźle jeździć itd.

Ci ludzie spędzają na nartach 10-12 godzin dziennie 350 dni w roku,

więc nasze oceny chyba nie są zbyt "fachowe":)

W zasadzie mamy problemy z oceną własnych umiejętności:D:D:D

Więc może dajmy spokój.

Pozdrowienia

Chyba zaczynamy się zagalopowywać:)

Zaczynamy oceniać mistrzów:D:D:D

Kochamy narty i góry, potrafimy nawet nieźle jeździć itd.

Ci ludzie spędzają na nartach 10-12 godzin dziennie 350 dni w roku,

więc nasze oceny chyba nie są zbyt "fachowe":)

W zasadzie mamy problemy z oceną własnych umiejętności:D:D:D

Więc może dajmy spokój.

Pozdrowienia

Spokojnie,my tylko mówimy o estetyce jazdy;):P

• Like 1

Spokojnie,my tylko mówimy o estetyce jazdy;):P

No właśnie, więc wracając do dyskusji... :)

Żeby była jasność, ja kibicuję zawodnikom technicznie jeżdżącym bo jestem estetką i lubię patrzeć na coś ładnego, idealnego.

Fanką Bodego nigdy nie byłam ale jakby Go zabrakło w PŚ to by było monotonnie i z czasem nudno:D Te Jego hiciory: jazda po bandzie, jazda na jednej narcie czy zakręt na ręce:rolleyes: W sumie to zawsze z niecierpliwoscią czekam na Jego przejazd. Ale idoli mam innych.

• Like 2

Dla mnie przejazd techniczny to przejazd bez błędów technicznych (z minimalną ich ilością, albo drobnymi błędami), czyli czysty przejazd a nie walka o życie. A technikę ma każdy z nich tylko czasami przejazdy wymykają sie spod kontroli a w przypadku Bodego to na ogół się wymykają, co nie znaczy że koleś nie ma opanowanej techniki.

Idol jest jeden:) i moim zdaniem jest najprzystojniejszy z zawodników:)

Edytowane przez Dumpling Zębowa Wróżka
  • Like 1

Sorry za opóźnienie, ale czasami muszę pracować:D

Dla mnie sprawa jest prosta:

Technika jazdy, dla narciarza wyczynowego to narzędzie do uzyskania celu jakim jest zwycięstwo w zawodach (którą szlifuje latami).

Inną rzeczą jest styl, czyli "estetyka" tej techniki. Może się ten styl podobać lub nie (jak mawiał mój nieżyjący przyjaciel "z gustem Piotr się nie dyskutuje").

Dlatego pozwoliłem sobie na polemikę z tobą w tym temacie.

Moim zdaniem Miler jest jednym z najwybitniejszych i najskuteczniejszych alpejczyków ostatnich lat i tyle.

Pozdrowienia

Moim zdaniem Miler jest jednym z najwybitniejszych i najskuteczniejszych alpejczyków ostatnich lat i tyle.

To nie chodzi o HM.,bo jemu faktycznie trudno zarzucić brak techniki czy efektywności w zjeżdzie:rolleyes:Ale sam piszesz,że dla Ciebie technika to efekt,a estsetyka ?./względność:p/Patrząc ze strony normalnego narciarza/rekreacyjnego./ten efekt już nie jest konieczny,bo on nie musi uzyskiwać lepszych czasów,a tylko poprawiać wizualną technikę jazdy/a ona nie jest dla niego najkorzystniejsza,w przypadku zawodowców robiących różne wyczyny w celu osiągnięcia wyniku:rolleyes:/.Dlatego ja doznaję lepsze odczucia przy jeździe slalomisty czy SG,kiedy faktycznie narciarz potrafi prowadzić nartę pełnym skrętem ciętym:p,ale na końcu okazuje się,że ma 4 sek straty:cool:Ale jego jazda mi imponuje,spokojna,rytmiczna..itd..:rolleyes:

Dla mnie najlepszą technikę ma ten co wygrywa.:)

Jeszcze raz napiszę, w narciarstwie zjazdowym liczy się tylko czas. Czy ktoś zjedzie tyłem, bokiem, trzy razy się przewróci, jeśli przejedzie najszybciej, to znaczy, że zrobił to najlepiej. A jego sposób na jazdę czyli technika, jest najlepszy.

Edytowane przez peszkod
  • Like 1

Tu się pozwolę nie zgodzić;)

Nie ma faktycznie walki z czasem, ale jest walka z trudnością trasy.

Przeciętny narciarz nie zjeżdża z czarnej ściany.

Tu jest potrzebna ta technika i pewność o której mówimy, a nie pięknie wycyzelowane skręty.

Pozdrowienia

Oczywiście,że na trasach o warunkach trudnych liczy się efektywność,ale trudno tam prezentować tylko jedynie słuszną technikę narciarską;):P