salwer Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Szukam właśnie nowych butów, niestety moje Performy Salomona zrobiły się strasznie kapciowate i za miękkie dla mnie (a mam je chyba od 2002r.) - mogę właściwie wyjąć stopę z w pełni zapiętego buta:) Czy macie jakieś sposoby na sprawdzenie w warunkach "sklepowych" czy but jest wart uwagi? Oczywiście poza typowym "uwieraniem" co deklasyfikuje dany model już na samym początku. Zrobiłem do tej pory jedną wycieczkę do InterSportu, zainteresowały mnie Rossignole Zenith Sensor3 i Radicale. Jeśli chodzi o twardość to celuję w okolice 100 (+/-10). Słyszałem kiedyś o butach Dalbello - jeden znajomy w nich jeździ i jest bardzo zadowolony. Jak z trwałością tej marki? Z drugiej strony przymierzałem Atomic'i M 100 w których jeździ ojciec i też wydały się wygodne. Powiedzmy że kwestie estetyczne nie grają u mnie znaczącej roli i spokojnie mogę jeździć w pomarańczowych butach na biało-czerwono-czarnych nartach i jeszcze kwestia długości. Jeśli długość mojej stopy w skarpetce narciarskiej to 27,5 cm (wg tej śmiesznej miarki sklepowej), to but 28cm będzie dobry czy lepiej kupić 28,5 (na mrozie się kurczy?) ? Z góry dziękuję za rady Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 (edytowane) Dla niektórych pomarańczowe buty to szczyt szczęścia, prawda Sławek i Robert? A poważnie to temat kupna/dopasowania butów to temat-rzeka:rolleyes: Jak sobie wpiszesz w wyszukiwarke na forum słowo "buty" to wyskoczy Ci tyyyle wątków że na bank znajdziesz coś dla siebie:) Podaję Ci przykładowe linki: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=68830&highlight=buty#post68830 http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=49814&highlight=buty#post49814 może Ci się przydadzą. Ja swoją generalną zasadę właśnie tam napisałam A temat doboru butów na tym forum to drażliwy temat ze wzgledu właśnie na ilość wątków dotyczących tego zagadnienia:D Odnośnie konkretnych modeli które napisałes to może ktoś kompetentny Ci doradzi bo ja kompetentna nie jestm Edytowane 4 Październik 2009 przez Dumpling Zębowa Wróżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 jeżeli chodzi o dalbello to bdb jeździłem przez 6 lat w butach tych firm i nie moge złego słowa na nie powiedzieć jezeli chodzi o ich wygode to jak dla mnie jak narazie były to najwygodniejsze buty:) nie ma czegoś takiego że ci sie wydawało że wygodne:) musisz zalozyć pochodzić posiedzieć i wtedy zdecydować najlepiej przeznacz na to z 2 tygodnie przymieżając i notując o butach co i jak bo noga do nogi nie podobna:) btw uzywaj szukajki bo tak jak mowi wrózka tematow było multum btw do wrózki ja też mam pomarańczowe buty:P bo pomarańczowy jest the best co do konkretnych butów to pozotaje ci tylko mierzyć i mierzyć bo tutaj można o nich mowić i mowic a jak będą niewygodne to i tak dupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Cześć z butami to jest tak dla jednego będzie wygodny dalbello a dla innego będzie to but niewygodny, musisz po prostu mierzyć aż któreś Ci spasują więc życzę wytrwałości i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Można też iść na żywioł tak jak ja przy zakupie tych butów których aktualnie używam. Złamałem wszystkie możliwe zasady którymi trzeba się kierować przy zakupie butów, kupiłem przez internet, nie widząc ich nigdy wcześniej, a co za tym idzie nie mierząc:cool:. No i są git!, oprócz tego że nie pomarańczowe:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Zrobilem identycznie i tez nie sa pomaranczowe Tyle ze wczesniej mierzylem przez 3 dni prawie ze analogoczny model i jedyne czego mi brakowalo do szczescia to porzerzenia z 27 na 27,5. Sprawdzilo sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 dogadaj się ze sprzedającym... zabierasz buty do domu,dopinasz je na jakieś 3-4 godziny ,jeśli butki są ok zostają ,jeśli nie oddajesz i zabierasz inne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Najlepiej pomarańczowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Najlepiej pomarańczowe! Oczywiście dla bezpieczeństwa,będziesz bardziej widoczny na stoku;) Szukaj wygodnych-może zostań przy salomonach,to są wygodne i dobre buty-oczywiście nowe:rolleyes:Myślę,że zakup bez mierzenia jest ogromnie ryzykowny,lepiej w sklepie pomierzyć kilka par/najlepiej przez kilka godzin;)/ Wróżka tutaj bardzo mądrze doradziła-czyli poczytaj tu i "tam",a później szukanie po sklepach:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 dogadaj się ze sprzedającym... zabierasz buty do domu,dopinasz je na jakieś 3-4 godziny ,jeśli butki są ok zostają ,jeśli nie oddajesz i zabierasz inne! Intersport dawał w zeszłym roku opcję - kupuję - w ciągu 2 tygodni mogę zwrócić nieużywane. pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Oczywiście dla bezpieczeństwa,będziesz bardziej widoczny na stoku;) Jezdzac w krotkich gaciach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Zrobilem identycznie i tez nie sa pomaranczowe Tyle ze wczesniej mierzylem przez 3 dni prawie ze analogoczny model i jedyne czego mi brakowalo do szczescia to porzerzenia z 27 na 27,5. Sprawdzilo sie Soku nowe pantofle kupiłes?? czy mowisz o tamtych co rok temu tak mieżyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2009 Te z zeszlego roku, co jak w nocy tupalem i pompowalem to tesciowa pietro nizej myslala ze Zly po nia idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Te z zeszlego roku, co jak w nocy tupalem i pompowalem to tesciowa pietro nizej myslala ze Zly po nia idzie Trza było jeszcze latarkę na sznurku przez okno puścić niżej i miałbyś mamuśkę z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Można też iść na żywioł tak jak ja przy zakupie tych butów których aktualnie używam. Złamałem wszystkie możliwe zasady którymi trzeba się kierować przy zakupie butów, kupiłem przez internet, nie widząc ich nigdy wcześniej, a co za tym idzie nie mierząc:cool:. No i są git!, oprócz tego że nie pomarańczowe:( Zrobiłem podobnie I mam super buty - tylko nie pomarańczowe Cena wystarczyła mi, żeby je kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salwer Napisano 5 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Siedziałem dzisiaj z godzinę w sklepie, byłem zaraz po otwarciu więc było pusto i sprzedawca mógł się mną zająć. I tak: Salomony - uwierają przy podbiciu Lange (chyba z 3 czy 4 modele przymierzyłem) - są za wąskie w stopie Rossignol Zenith Sensor3 - prawie dobre, ale trochę uwierają przy podbiciu i w kostce (i cena mnie zszokowała, 1300pln) Rossignol Radical 100 - właściwie są dobre, mierzyłem, siedziałem w nich długo, wyginałem we wszystkie strony. Nawet wpinałem w pseudo-narty - kawałek dechy z przykręconym wiązaniem:) Prawie byłem skłonny je kupić ale sklep w którym byłem (na 17 Stycznia )daje możliwość zwrotu w ciągu jedynie 3 dni od zakupu. Więc poczekam do piątku i wtedy w weekend je jeszcze w domu pokatuję, albo w jakimś InterSporcie znajdę z dłuższym czasem możliwego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarekfay Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 mam czerwone buty, kupiłem w tradycyjnym sklepie i czuje się dyskryminowany:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan B-13 Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Nie czuj się. Niech żyje i rozkwita kupactwo tradycyjnosklepowe! Internetowym zakupom butów nasze zdecydowane,robotnicze NIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarekfay Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Od razu mi lepiej:p dzięki za wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 5 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 Siedziałem dzisiaj z godzinę w sklepie, byłem zaraz po otwarciu więc było pusto i sprzedawca mógł się mną zająć. I tak: Salomony - uwierają przy podbiciu Lange (chyba z 3 czy 4 modele przymierzyłem) - są za wąskie w stopie Rossignol Zenith Sensor3 - prawie dobre, ale trochę uwierają przy podbiciu i w kostce (i cena mnie zszokowała, 1300pln) Rossignol Radical 100 - właściwie są dobre, mierzyłem, siedziałem w nich długo, wyginałem we wszystkie strony. Nawet wpinałem w pseudo-narty - kawałek dechy z przykręconym wiązaniem:) Prawie byłem skłonny je kupić ale sklep w którym byłem (na 17 Stycznia )daje możliwość zwrotu w ciągu jedynie 3 dni od zakupu. Więc poczekam do piątku i wtedy w weekend je jeszcze w domu pokatuję, albo w jakimś InterSporcie znajdę z dłuższym czasem możliwego zwrotu. Odwiedz sklep w Sadybie - Quiksilver-Rossignol. Tam bedziesz mial duuuuzy wybor dobrych butow; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salwer Napisano 5 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2009 A cenowo jak? Bo do BestMalla mam 10 minut na piechotę więc w wolnej chwili mogę uderzyć ale Quiksilver mi się zawsze kojarzył z mega wysokimi cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 13 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2009 Podepnę się do tego wątku, mam do was pytanie czy ma ktos moze jakies tansze zrodlo do zakupu butow narciarskich nordica speedmachine 14 bo 1849 to zbyt duza cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salwer Napisano 13 Październik 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2009 a co to za jakieś hiper mega buty że prawie 2k zł kosztują? Dodam od siebie że kupiłem Rossignole Radical 100 - wygodne, twardość odpowiednia (na pewno są miększe przy temperaturze otoczenia ~25C niż przy -10C ). Co do sklepu Rossignola w Sadybie Best Mall to się zawiodłem. Niestety wedle moich przypuszczeń jest to sklep dla bananowej dzieciarni która może sobie tam kupić wylansowane ciuchy quiksilvera w których się pokaże na stoku, natomiast dla osoby szukającej czegoś konkretnego nic tam nie ma(trzy pary butów na krzyż), nie wspominając o mało kompetentnej i uprzejmej obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 no właśnie też nie wiem co w nich jest że są aż tak drogie twardość 120-130 ładny design, dobre wykonanie a patrzę po nich ponieważ mam nordica speedmachine8 i są bardzo wygodne ale 1849 pln nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 no właśnie też nie wiem co w nich jest że są aż tak drogie twardość 120-130 ładny design, dobre wykonanie a patrzę po nich ponieważ mam nordica speedmachine8 i są bardzo wygodne ale 1849 pln nie dam Może w cenie dodają karnet sezonowy na Tyrol gratis:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi