Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty sentymentalne

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Raceman - dobrze kombinujesz. Te 9 w Atomicu do dzisiejszego 9 to jednak było dużo twardziej. Ja tez sie w tych dechach zakochałem, porzyczyłem kiedyś na kilka zjazdów te narty i też zapałałem do nich miłością, po sezonie kupiłem sobie już SL9.12 czyli następcę, te mi długo służyły a sprzedałem je dopiero znajomemu w tym roku za 300 zł (były w świetnym stanie- zadbane i eleganckie). To od tych dech polubiłem Atomica, który długo był u mnie nr 1. Ale to już tylko sentymenty na dziś.

Jak dla mnie to są kultowe dechy, jak je kiedyś zobaczyłem (giełda narciarska w Katowicach) to się w nich zakochałem. Jacek czy dobrze myślę pierwsza liczba to twardość a druga to promień skrętu? Mysio były tez 9.10 o radiusie 10m...

Nie tak do końca! Z tymi cyferkami to było tak, że 9 oznaczało nie tyle twardość narty, co poziom zaawansowania technologicznego i nie oddawało to wprost sztywności narty. Można to było sprawdzić na późniejszych modelach, które wg wielu opinii były bardziej miękkie mimo oznaczenia 10.

A nie było tak jednak, że Atomic tą swoiją skalę "przybliżonej twardości" systematycznie obniżał. Widziałem to po Sl 9, na których jeździłem i próbowałem też późniejszych (jak i pierwszego modelu). Narty, który miałem czyli pierwszy rocznik tej o fakturze piłki golfowej to były bardzo cięężkie dechy, rok później już były wyraźnie lżejsze i nieco miększe, teraz Sl 10 wydają m9i sie być miększe od tych 9 tek zdecydowanie. Czy nie jest tak, że "cywilizowali tą nartę" tworząc produkt bardziej popularny - a jak to już bywa i zacytuje za Andrzejem Stasiukiem "to co jest popularne jest do dupy". Zresztą ta skala twardości i tak jest mocno umowna i ciężko porównywać Metron 10- z Sl 10 itp. Podoba mi sie twoje stwierdzenie - skala zaawansowania, chyba lepiej pasuje.

• 4 weeks later...
..... i szukam ich teraz ale jeśli się pojawiają w rozsądnej formie to cena jest wyyyyysoka. Także zagranicą...

Zupełnie przez przypadek natknąłem się na coś takiego:

http://www.allegro.pl/item800335396_atomic_beta_carv_9_11_150cm_bcm_tanio.html

Co prawda to licytacja, lecz póki co obecna cena wydaje się atrakcyjna dla fanów "kaczorów":)

Zupełnie przez przypadek natknąłem się na coś takiego:

http://www.allegro.pl/item800335396_atomic_beta_carv_9_11_150cm_bcm_tanio.html

Co prawda to licytacja, lecz póki co obecna cena wydaje się atrakcyjna dla fanów "kaczorów":)

gość ma kilka fajnych nart wystawionych http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9737469

SB może tu ci się uda z gsami :D

• 1 year later...