Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nowości 2009/2010 na Jaworzynie Krynickiej!

fanatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że zostałem namówiony na wyjazd sylwestrowy do Krynicy:eek::eek: postanowiłem zajrzeć na stronę internetową ośrodka na Jaworzynie. Przeglądając kamery zauważyłem kilkanaście armatek ustawionych przy dolnej stacji kolejki, których nie kojarzę. Nie zastanawiając się zadzwoniłem do sekretariatu Kolei Gondolowej Jaworzyna Krynicka i po przełączeniu mnie przez miłą panią zapytałem co nowego w tym roku:1. Gruntownie został zmodernizowany system sztucznego naśnieżania na trasie nr V, II, IIa oraz głównej I. Modernizacja poległa na zbudowaniu drugiej nitki rurociągów (teraz będą po dwóch stronach tras)2.Zakup prawie 30 szt bardzo wydajnych armatek, które skutecznie uzupełnią naśnieżanie lancami (11 szt już jest - foto z web) pozostałe zostaną dostarczone na dniach.3. Poszerzenie trasy nr IIa przy krzesełku o kolejne 10-15m Bardzo zaawansowane jest przygotowanie inwestycji polegającej na budowie 6-os krzesełka zwalniającego z dolnej stacji gondolki do początku trasy nr V. Obecnie czekają na niezbędne decyzje, które mają być do końca zimy, więc prawie pewne jest, że inwestycja zostanie oddana do użytku po koniec 2010.

webcam6.jpg

webcam6.jpg.c8713eaa23fc4a787966af4aa853df6b.jpg

• Like 1

Jaworzyna to według mnie najlepszy ośrodek narciarski w Polsce. Tyle, że gór tam nie ma, ale jazda jest przednia. Teraz po tych modernizacjach naśnieżania i dodaniu krzesła do V będzie jeszcze lepiej. Dzięki za te informacje.

P..S.

Ale na Sylwestra, to nart nie zabieraj nawet.

Edytowane przez Bończa

Jaworzyna to według mnie najlepszy ośrodek narciarski w Polsce. Tyle, że gór tam nie ma, ale jazda jest przednia. Teraz po tych modernizacjach naśnieżania i dodaniu krzesła do V będzie jeszcze lepiej. Dzięki za te informacje.

Dodam, że modernizacja naśnieżania była kluczowa dla ośrodka, gdyż to obecne w postaci lanc było nie wydajne i trudno było co roku ze startem sezonu szczególnie w grudniu teraz problem ten znika.

Jeśli chodzi o nartowanie to na pewno wyjeżdżę się w Nowy Rok tak jak w Białce kilka lat temu. Wtedy na stoku było kilkanaście osób - reszta leczyła rany po impezie sylwestrowej. W pozostałe dni porażka! Ale będę miał co robić, ponieważ będę uczył dwie osoby stawiać pierwszych kroków na nartakach, więc aktywność na powietrzu zapewniona.

Edytowane przez fanatyk

Jaworzyna na sprzedaż

Właściciele jednej z największych w Polsce stacji narciarskich - Kolei Gondolowej Jaworzyna Krynicka w Krynicy Zdroju (woj. małopolskie) zamierzają sprzedać swoje akcje w spółce. Głównymi akcjonariuszami są bank PKO BP, PZU Życie oraz gmina Krynica Zdrój.

Tu więcej na ten temathttp://narty.onet.pl/2053052,wiadomosci.html

Właściciele jednej z największych w Polsce stacji narciarskich - Kolei Gondolowej Jaworzyna Krynicka w Krynicy Zdroju (woj. małopolskie) zamierzają sprzedać swoje akcje w spółce. Głównymi akcjonariuszami są bank PKO BP, PZU Życie oraz gmina Krynica Zdrój.

Tu więcej na ten temathttp://narty.onet.pl/2053052,wiadomosci.html

Oby to był inwestor branżowy lub jakiś pasjonat, a najlepiej Pan Florek właściciel Fakro. Forsuje on koncepcję Siedmiu Dolin, a przecież Jaworzyna byłaby częścią tego kompleksu. Trzymajmy kciuki.

• 1 month later...

Byłem dwa razy w Krynicy na Sylwestra. No i nart nie było sensu zabierać. W najgorszy dzień, spędziłem 1,5 h w kolejce po karnet a następnie 1 h w kolejce do gondolki. Tego dnia zjechałem całe 3 razy. Przy czym nie wysiadywałem w twz. międzyczasie w knajpie. A co do leczenia kaca przez innych narciarzy, to uważam, że ostatnimi laty nawet I stycznia na stokach jest tłok. Ludzie zbyt dużą kasę muszą zapłacić aby leżeć w łóżku. Jadą z kacem na narty. Tam ze dwa browary i jakoś idzie.

Jakby co zawsze pozostaje Tylicz.

• 1 month later...

To odciążenie gondoli krzesełkiem to świetny pomysł, ale moim zdaniem jednocześnie z krzesełkiem przydało by się zrobić alternatywny zjazd na trasie I. Dolny odcinek trasy nr 1 jest dla wielu za stromy, przez co zamiast jechać wile ludzi się po nim zsuwa, co z kolei jest przyczyną szybkiego powstawania muld. Dołączyłem obrazek, na którym zaznaczyłem przebieg trasy, która była by alternatywnym zjazdem do dolnej stacji gondoli. Pasowało by ją tak poprowadzić, aby jej nachylenie było podobne do górnego odcinka trasy nr 1, gdyż ono jest optymalne.

Drugą opcją jaką bym chętnie widział to kontynuacja trasy nr III, i tą kontynuacje również zaznaczyłem na zamieszczonym niżej obrazku. Na początku można było by tam wstawić orczyk, ale w przyszłości krzesełko zaczynające się na Polanie Izwór, a kończące na szycie jaworzyny. Dzięki tej trasie możliwe było by ominięcie wypłaszczenia na trasie nr 1.

Co wy na to?

jaworzyna.jpg

A w przyszłości można postawić porządną 6-8 osobową kanapę, która wraz z orczykami obsługiwała by 3 górne trasy:jaworzyna.jpg

Marzenia nie kosztują :)

Edytowane przez John
  • Like 2