Dawid_84 Napisano 29 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Witam Chciałem się dowiedziec od osób które jeżdrzą na narty do włoch które ośrodki sa lepsze Vall di Fiemme czy val di Fassa , chodzi mi oto w ktorym regionie jest wiecej długich i trudnych tras ?? gdzie mozna bardziej poszaleć . Z opisów zauwazyłem ze region val di fassa ma 4 razy wiecej czarnych tras ale niewiem jak one sa długie . Dlatgo prosze o pomoc chyba ze polecacie jakieś inne regiony które maja jakieś dobre czarne trasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2009 (edytowane) Oba te rejony mają swoje plusy i minusy. Jeśli idzie o czarne i trudne trasy to lepiej znam Fiemme - to jest to ośrodek składający sie z 4rech odrębnych rejonów (3 większe) nie skomunikowanych ze sobą narciarsko, ciężko też tam mieszkać blisko trasy wiec trzeba sie nastawić na dłuższe lub krótsze dojazdy autem. Z tras do powalczenia jest kilka ciekawostek: w największym kompleksie Lattemar/Obberegen masz 3 takie traski dosyć długie (jedna znaczona jako trudna czerwona i taka też jest czyli stroma i szybka) w tym bjedna naprawdę bardzo stroma z taka ścianką około kilometra, kiedyś wrzucalem filmik z czyjegos przejazdu po niej - chyba w temacie Trudne trasy we Włoszech - poszukaj na Forum. Z Cavalese jedzie sie kolejką na Alpe Cermis - duzą góre na przeciwko, jazda tam banalna poza jedną trasa co sie zwie Olimpia i ma 5km (FIS homologacja), gora z wariantami czerwono/czarnymi, dół czarny - naprawdę długa i piękna trasa. no i w rejonie Bellmonte Alpe Luccia masz zjazd z przełęczy dwiema długimi czarnymi trasami do Moeny, trasy te niestety sie nie komunikują i nie da sie ich jechac razem jak można by wyczytać z mapki; dolna trasa czyli zjazd do Moeny ma chyba z 2,5 km i jest to kawał cudownej jazdy, góra też niczego sobie ale wolę doł. Co ciekawe te trasy do Moeny to już Val di Fassa i tam je wykazuje statytyka ale można je jeździć na karnecie Fiemme. W Fassie tez jazdę masz porozrzucaną po różnych miejscach ale jeśli mieszkasz w Canazei lub blisko to możesz szybko przejechac wyciągami do Val Gardena, Araby, na Marmoladę i do Alta Badii czyli można sobie popodróżować na nartach po kilkuset kilometrach tras w rejonie zwanym Sella Ronda (od słynnej rundki wokół góry Sella gdzie te wszystkie doliny są) - tam znajdziesz trasy jakie tylko zechcesz, czrne długie także ale takiej długiej jak Olimpia na Cermisie to nie ma.Moja ulubiona czarna to zjazd z Campinoii do Selvy- koło 3 km. Ten wariant jednak jest nieco droższy bo wymaga zakupienia karnetu Dolomitisuperski (224 euro w zeszłym roku na 6 dni) ale daje ogromne możliwości jazdy po różnych trasach. Trzeba też liczyc sie miejscami z większym tłokiem bo to popularne i oblegane rejony. W Fiemme zdecydowanie luźniej i taniej. Ja lubię Fiemme za te kilka sytych czarnych tras i urok Cavallese - takiego włoskiego miasteczka bo to już prawdziwe Włochy a nie Sud Tirol. Ale jeśli nie byliście w Dolomitach a jesteście mobilni i będziecie spędzac na nartach całe dni to wariant z Dollomitisuperski koniecznie - tylko rano warto startowac bo trzeba sie wyciągami sporo pobujac - jest co oglądac i po czym śmigać Edytowane 29 Wrzesień 2009 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_84 Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Dziekuję za informację mozliwe że wybierzemy jakiś karnet mieszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 30 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Jeśli już decydujecie się na wariant z dojazdami samochodem pod wyciągi to polecam zakwaterowanie gdzieś w okolicach Fassa - Moena. W zasięgu do 30 minut będziecie mieli wszystkie opisane przez Mihumora ośrodki/trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Cześć Mihumor jak zwyle pieknie i ze znawstwem. Ja dodam, że dla dobrych, moblnych narciarzy lepsza chyba będzie Fassa + karnet Dolomitisuperski. Naprawdę nieskończona ilośc możliwości + zjazd z Sass Pordoi na przyklad dla ambitnych. Odsetek czarnych tras nic nie mówi o ośrodku - raczej o tym co chce nam powiedzieć pytający. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano 25 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2009 A ja pokuszę się o stwierdzenie, że gdzie byś w Dolomity nie pojechał, nie możesz być niezadowolony! Ja w ubiegłym roku zjeździłem znaczną część Dolomitów (chociaż mimo, że byłem w Selva di Val Gardena, Sella Rondy nie przejechałem ) i z każdego miejsca byłem szalenie zadowolony. Jedna moja uwaga to taka, że ja w każde miejsce dojeżdżałem z Bolzano samochodem. Najbliżej było do Corno del Renon, bo zaledwie około 8-10 km. Obereggen to już chyba 22 km w jedną stronę, Alpe di Siussi to coś koło 18km. Reinswald (na północ od Bolzano w kierunku Vipiteno jest mała mieścina, któranazywa się Sarentino) to już przeszło 35 km, a val Gardena do 50 km mi pokazało w jedną stronę. Jednak moim zdaniem bez samochodu ani rusz na narty, gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fije Napisano 26 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2009 Dokładnie zmagam się z tym samym dylematem, co wybrać. Poruszałem ten temat na innym forum, ale tu widzę, że te same osoby również są Pozdrawiam Mitka:) Co do tematu to ja skłaniam się do Fassa, gdyż jest wiele połączonych ze sobą tras, a my nie dysponujemy autem, w grę wchodzi tylko skibus. Zresztą z różnych opinii oraz opisów, tak naprawdę chyba najważniejsze aby w pogodę trafić, bo stoki wszędzie fajne. Dla przykładu: 2 lata temu byłem w Val Di Sole - 6/6 dni słonecznych, bardzo udany wyjazd, wspominamy go do dzisiaj, ostatnio Alta Pusteria - 2/6 dni słonecznych, wyjazd zaliczony do średnio udanych, chociaż trasy fajne, ale ze względu na wielkie opady śniegu i praktycznie zerową widoczność źle się jeździło. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki2 Napisano 27 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2009 (edytowane) Jeżeli chcesz dużo długich i trudnych tras to wybierz Austrię - w rejonie Zillertal na pewno znajdziesz to czego szukasz np. w Myerhofen. Te trasy które w Dolomitach są oznaczone jako czarne, w Austrii w przeważającej mierze byłoby oznaczone na czerwono. Ale jeżeli już miałbym wskazać (byłem raz w Predazzo i 3 razy w Fassa) - to Fassa daje dużo więcej możliwości dzięki Sella Rondzie. Edytowane 27 Październik 2009 przez miki2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 27 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2009 Jeżeli chcesz dużo długich i trudnych tras to wybierz Austrię - w rejonie Zillertal na pewno znajdziesz to czego szukasz np. w Myerhofen. Te trasy które w Dolomitach są oznaczone jako czarne, w Austrii w przeważającej mierze byłoby oznaczone na czerwono. Ale jeżeli już miałbym wskazać (byłem raz w Predazzo i 3 razy w Fassa) - to Fassa daje dużo więcej możliwości dzięki Sella Rondzie. Z tym znakowaniem tras to duza przesada, z czarnych tras po których jeździłem w Dolomitach nie kojarzę takiej, która w Zillertal byłaby czerwoną, to twoja subiektywna ocena. Sam system oceny w racji tylko 3 stopni trudności jest nieco ułomny i w każdym stopniu trudności musi zawierać sie spora rozpiętość - do tego dochodzi kwestia warunków, które z łatwej trasy mogą uczynić trudno i całkiem na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Honza Napisano 27 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2009 Zgadzam się z Mihumorem. Nie ma żadenj zauważalnej różnicy w oznaczaniu tras pomiędzy Austrią i Włochami. To co powiedział kolega Miki2 to jest raczej mit. Różnica polega na tym, że Włoszech są chyba przeciętnie mniejsze obszary, które można pokonywać bez zdejmowania nart, trochę inne zorganizowanie gastronomii i zwykle lepsza pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi