Aldok63 Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 W Szczyrku może ubyć aż dziewięć wyciągów Ewa Furtak Przez lata największym utrapieniem dla gospodarza ośrodka narciarskiego w Szczyrku były urządzane przez właścicieli gruntów blokady. Czy za sprawą decyzji sądu blokady będą dla ośrodka ostatnią deską ratunku? - pisze Ewa Furtak. Kolejne sezony narciarskie w szczyrkowskim ośrodku narciarskim Czyrna-Solisko zaczynały się tak samo: doniesieniami, że właściciele gruntów na trasach i pod wyciągami blokują przejazd narciarzom, bo nie dogadali się z gospodarzem ośrodka Gliwicką Agencją Turystyczną. Efekt konfliktu: nieczynna większość wyciągów w ośrodku i narciarze uciekający do Ustronia, Wisły, Korbielowa. Inauguracja zeszłorocznego sezonu wyglądała inaczej: spółka Szczyrkowski Ośrodek Narciarski, utworzona przez prywatnych właścicieli gruntów, wydzierżawiła ośrodek. Narciarze, choć wyglądało na to, że Szczyrkowi bardzo trudno będzie odbudować dobry wizerunek, chyba przebaczyli, bo dopisali. Marcin Kędracki, prezes Gliwickiej Agencji Turystycznej, miał dodatkowe powody do satysfakcji, bo Ministerstwo Skarbu Państwa podjęło decyzję, o którą od dawna zabiegał: Agencja, a wraz z nią ośrodek, miała zostać sprywatyzowana. Wygląda na to, że wszyscy cieszyli się przedwcześnie. A to za sprawą wyroku Sądu Okręgowego w Bielsku-Białej. Uznał, że trzeba usunąć podpory, liny, betonowe umocnienia, bo powstały bez zgody właścicieli gruntów. Sprawa ma źródło jeszcze w czasach ostrego konfliktu pomiędzy GAT-em a właścicielami gruntów. Skierował ją do sądu jeden z tych właścicieli Stanisław Richter. Wygrał w pierwszej, a teraz w drugiej instancji. Wyrok jest już prawomocny. Richter jest przekonany, że decyzja sądu nie stoi na przeszkodzie prywatyzacji ośrodka, o którą walczy od lat. Uważa, że wręcz przeciwnie: zmieni wartość wyceny ośrodka i umożliwi udział w prywatyzacji właścicieli gruntów. Dla prezesa Kędrackiego ten wyrok to jednak klęska - diabeł wyskakujący z pudełka. Już policzył, że w ośrodku może ubyć aż dziewięć wyciągów. Niektóre trzeba będzie rozebrać, a jeden stanie się zupełnie bezużyteczny z powodu braku wyciągu-łącznika. Kędracki nie ukrywa: realizacja postanowień sądu oznaczałaby w zasadzie koniec ośrodka, tym bardziej że zgodnie z planami zagospodarowania przestrzennego nie wszystkie wyciągi można byłoby odbudować. I przypomina: "Postanowienia sądów trzeba w Polsce realizować". Na razie wszyscy myślą, jak wybrnąć z patowej sytuacji. Kędracki proponuje, by Richter jako właściciel działek zablokował je i nie pozwolił rozebrać wyciągów. Ale zaznacza od razu: "To oczywiście tylko taki mój czarny humor". Bo sytuacja jest zła. Richter podpowiada jedyne jego zdaniem wyjście z sytuacji: "Uznajcie wreszcie nas za współwłaścicieli". Sprawa wróciła do punktu wyjścia. Od lat piszemy o kolejnych inwestycjach narciarskich w Wiśle. Modernizowane są tam kolejne ośrodki, przybywa kolejek linowych. O szczyrkowskim konflikcie pisaliśmy też w "Gazecie" wiele razy. Kolejni burmistrzowie Szczyrku mówili nam to samo: "To dla miasta żyjącego z narciarstwa katastrofa, ministerstwo musi jak najszybciej rozwiązać problem". Zwracaliśmy się wiele razy do kolejnych ekip rządzących Ministerstwem Skarbu Państwa z pytaniem, czy mają już jakiś pomysł na Szczyrk. "Pracujemy nad tym", "Analizujemy sytuację" - słyszeliśmy w odpowiedzi. Czasem któryś z kolejnych ministrów wysyłał dla świętego spokoju swoich przedstawicieli do Szczyrku, były tutaj także wyjazdowe posiedzenia komisji sejmowych. Ale na tym się kończyło. Konkretów nie było. Dopiero teraz pojawiły się konkretne plany rozwiązania problemu, czyli prywatyzacja. Tyle że być może jest już na to za późno. Kędracki mówi: "Trzeba to było zrobić już dawno temu. To wszystko przez to, że przez tyle czasu na Szczyrk nikt nie spojrzał okiem prawdziwego gospodarza". To samo mówi Richter. I trudno się z nimi nie zgodzić. Bo to całkiem realne, że zamiast pisać o modernizacji szczyrkowskiego ośrodka, przyjdzie nam relacjonować jego rozbiórkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 skąd ja to znam...no istny PZPN:D....i bardzo dobrze,zwinąć te zardzewiały orczyki,zaprosić Polskie Towarzystwo Krokusa Górskiego....i będą przyjeżdzać z całego świata fotografowie i cykać fotki pięknych hal ukieconych i kolorowych....oczywiście za kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Czyli Pan Rychter ma już doświadczenie w blokowaniu i będzie blokował teraz żeby nie rozebrali tego, co blokował kiedyś żeby rozebrali. :eek: Poprawcie mnie jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Nie wiem czy płakać,czy się śmiać? Wiadomo,że zburzyć to dziadostwo trzeba.Tylko trzeba to zacząć burzyć od górnych odcinków.Oczywiście hipotetycznie zakładam pozytywne uregulowanie prawne spraw własności gruntów i spółki budującej nowy ośrodek. Wiadomo-"nie od razu Kraków zbudowano". Ośrodka narciarskiego też nigdzie nie buduje się w całości od razu,tym bardziej w Szczyrku. Jeśli zaś zlikwidują ,zgodnie z postanowieniem sądu,te dziewięć starych i zdezelowanych wyciągów to nigdy już nie odbudują podobnej infrastruktury. A należałoby tam zachować istniejące ciągi komunikacyjne i odpowiednio dobudować kilka dodatkowych ,które usprawniłyby przemieszczanie się narciarzom. Zachować istniejące,mam na myśli niektóre stare zostawić na czas modernizacji górnych odcinków po czym oczywiście wymieniać je na nowe krzesła. Ośrodek narciarski to nie tylko wyciągi,toalety,bary,itp. Co z trasami zjazdowymi? Jak nie będą mieli możliwości poszerzenia i naśnieżania to szkoda zabierać się za cokolwiek. Nie należę do pesymistów ale blado to widzę.:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 A ja nadal mam wrażenie, ze to przez Richtera. Niech rozbiorą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Szczyrk to musi zbankrutować, bo wszystkim tam się w głowach pomieszało , nie widzą że świat idzie naprzód a oni mają wielkie narciarskie muzeum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Kolego Magelan według wszelkich praw Wieliczka tez powinna zbankrutować z tym swoim wydobyciem ale jako muzeum nieźle się powodzi. Może Szczyrk jako skansen narciarski z trasami z lat 70 ubiegłego wieku to jest pomysł na zrobienie pieniędzy? I taki slogan reklamowy " POCZUJ Jak na nartach jeździł TWÓJ dziadek!!! Skansen narciarski Szczyrk zaprasza..,." :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magelan Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 He he atrakcja na skale światową ,wyciągi iście muzealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Jak dla mnie to mogą je rozebrać i przymierać głodem. Już to pisałem kilka razy, że moja noga tam nie stanie, gdyż jak chcę pooglądać zabytki to idę do muzeum lub udaję się na oklepaną warszawską starówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 Jak dla mnie to mogą je rozebrać i przymierać głodem. Już to pisałem kilka razy, że moja noga tam nie stanie, gdyż jak chcę pooglądać zabytki to idę do muzeum lub udaję się na oklepaną warszawską starówkę. To może do starówki warszawskiej i innych muzeów dodaj skansen Sz-cyrk :D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 a herbatki napijesz się np. w "Akwarium" przy czerwonej 7 - i pomyślisz ale by tutaj można było robić kasę ehhhh:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 18 Wrzesień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2009 a herbatki napijesz się np. w "Akwarium" przy czerwonej 7... Z cytrynką w kubku styropianowym, w którym naturalny kwas cytrynowy powypalał dziury w nie naturalnym kubku styropianowym - mniam mniam:mad: niech ich szlak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi