Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wybór używanych nart i nowych butów

markus270393

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś pochodziłem po sklepach, patrząc za nartami, butami i całym strojem. Ogólnie wrażenie trochę dziwne, bo nie było w sklepach butów, które by mnie interesowały, a to za sprawą ceny(700-1500<). Przymierzyłem sobie kilka butów takie jak rosoły r16 z flex 100 czy w ogóle jakieś mi nie znane. eR 16 kosztowały 1000 zł :mad: długść wkładki to 29cm, a flex, tak jak wspomniałem to 100. Butki ogólnie fajne, ale nie wiem jak ich mam porównać np do butów nordica.

Odpowiem na twoją wypowiedź:

1. Kupuję narty fischera worldcup sc lub race. Więc to będzie bardziej pod grupę racing.

2. Szukam twardości odpowiadających grupie nart; czyli flex na poziomie 70-100.

3.Dziś przymierzając wspominane rosoły, trafiłem na rozmiary o wkładce 29 cm. Buty ogólnie były w sam raz, gdyż czułem ich koniec. Dlatego szukam coś pokroju 29,5-30cm.

Teraz wytłumacz mi o co chodzi z twardością butów, a siłami dynamicznymi...

Ogólnie mówiąc to powiedzcie mi czy nie robię błędu, biorąc buty tak twarde. Może wziąć buty z flex(em?) 75, np. takie jak fischery soma mx pro?

Szczerze mówiąc to jestem w d@@@e... Dlatego zdaję się na waszą poradę. Koszty przesyłki poniesione przeze mnie po przez wymianę butów na inny wymiar ,mogę jeszcze znieść, bo jest to koszt rzędu 30-40 zł ;)

W sklepach przymierzasz, oglądasz, dotykasz :D... Kupujesz wybrane w necie... Jesli chcesz przymierzać kupione w necie, po czym odsyłać niepasujące, to kwotę którą podałeś za przesyłkę musisz pomnożyć :D...

W sklepach przymierzasz, oglądasz, dotykasz :D... Kupujesz wybrane w necie... Jesli chcesz przymierzać kupione w necie, po czym odsyłać niepasujące, to kwotę którą podałeś za przesyłkę musisz pomnożyć :D...

To co jest w necie, nie ma w sklepach. Bynajmniej w Rzeszowie, może dlatego że sezon się jeszcze nie zaczął... Jak myślicie, ceny będą mniejsze teraz czy w trakcie sezonu?

To co jest w necie, nie ma w sklepach. Bynajmniej w Rzeszowie, może dlatego że sezon się jeszcze nie zaczął... Jak myślicie, ceny będą mniejsze teraz czy w trakcie sezonu?

Wyprzedaże już były, albo dopiero będą... Niestety... Teraz w sklepach RACZEJ nie ma okazji...

Odpowiedzcie mi na ostatnie pytanie: mając kupować buty, jaką twardość wybralibyście do nart fischer world cup/race sc? Twardość na poziomie 75 czy coś więcej 80,90,100? Dodam, że nadal rosnę i przybieram na wadze. Więc taki margines to: 80 kg wagi, 185 cm wzrostu.

odpowiadając tylko na Twoje pytanie (a nie polemizując z jego treścią :D), wybrałbym coś więcej... a idąc dalej: o ile więcej, to zależy - jak już wspomniano - od marki...

W sklepach przymierzasz, oglądasz, dotykasz :D... Kupujesz wybrane w necie...

Dokładnie w myśl tej zasady ostatnio kupiłem buty.

A żeby było ciekawiej to w sklepie przymierzałem Fischer RC4 Competition 110, a przez internet nabyłem Fischer RC4 Race 120.

Po prostu wyśpekulowołem że oba te modele robione są na tych samych matrycach i różnią się twardością, no i kolorem, i właśnie ten drugi aspekt był priorytetem przy wyborze modelu:D.

Spędziłem jak na razie w tych butach kilka alpejskich dni i jak na razie jestem przekonany że to są najlepsze buty jakie kiedykolwiek posiadałem:) - i niech tak zostanie:).

Odpowiedzcie mi na ostatnie pytanie: mając kupować buty, jaką twardość wybralibyście do nart fischer world cup/race sc? Twardość na poziomie 75 czy coś więcej 80,90,100? Dodam, że nadal rosnę i przybieram na wadze. Więc taki margines to: 80 kg wagi, 185 cm wzrostu.

Tak po chlopsku - i to zadne reguly

dla race sc granice 80-100 flex

dla wc - 100 ++ , a jaki plus to zalezy co i jak:rolleyes:

oczywiscie nie neguje to tego ze w 70 albo 100 flex posmigasz na wc, albo ze 120 na standard race, ale..... duzo by sie rozpisywac

:)

jednak duzo zalezy od indywidualnych preferencji, marki buta, spasowania buta, charakterystyki jazdy, blelele;)

musisz tez troche sam sie zdecydowac wiedzac "cos" o sobie;

nawet jak kazdy tutaj Ci serce otworzy to i tak powinienies "zlamac" to przez swoje parametry, preferencje i doswiadczenie (nawet jezeli "marne" - wazne ze wlasne) i po tym zdecydowac

Powodzenia :)

Edytowane przez juice