Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, MarioJ napisał:

I dzięki temu ludzie może by przestali jeździć w Tatry, wystarczyłaby im Białka.

Trzeby by jeszcze stworzyć jakiś mit że w Tatrach można łatwo zginąć i Tatry puste. 😆

To nie mit. Ciągle ludzie giną. Choć w Białce ryzyko kontuzji raczej nie zgonu może nie być wcale mniejsze. Chyba, że z tą Białką to też jakiś stworzony mit;-)

16 godzin temu, Rybba7 napisał:

Bardzo ciekawa odpowiedź, myślę że w 90% celna, spróbuję się odnieść, choć nie zakładam, że jestem najmądrzejszy na świecie:

Żeby chodzić po trudnych szlakach typu Zawrat, Orla P., Rysy etc. nie potrzeba zbyt wielu umiejętności poza nie najgorszą kondycją, jakąkolwiek koordynacją i brakiem lęku wysokości. Nie wymaga to też zakupu żadnego sprzętu.

Tak, to prawda, choć... częściowa. Osobiście też chodzę po górach i uważam przejście np. przez Zawrat/Świnicę za wielokrotnie trudniejsze i niebezpieczniejsze od jazdy na nartach czarną przygotowaną trasą. Ale jest coś w tym, że pozornie nie trzeba sprzętu, choć w praktyce: buty na góry - drogie, specjalne kaski - drogie, specjalna odzież - droga.

Co do rowerów to jest to jak dla mnie „bardziej dostępne” bo większość terenów w linii od Częstochowy w dół jest na tyle pagórkowata, że stwarza możliwości do codziennego uprawiania takiego sportu. Oprócz licznych bike parków i singletracków, nawet na terenach mniej górzystych jest pełno takich nieoficjalnych tras (leśnych dróg i ścieżek też jest przecież mnóstwo np. wyszaleć można się nawet w okolicach Kopca Kościuszki w Krakowie - widuję tam regularnie dziesiątki osób na naprawdę porządnym sprzęcie). Poza tym osoby, które jeżdżą MTB/ENDURO to trochę inny profil klienta niż narciarze. To raczej osoby poszukujące większych wrażeń i adrenaliny oraz w dużym stopniu zaawansowani narciarze poszukujący letniej alternatywy, a z perspektywy moich wieloletnich obserwacji w większości w naszym kraju narciarstwo ma status nie najgorszą, a nie sportu i nie ma na celu dostarczenia emocji, będąc jedynie modną formą zimowego odpoczynku.

Twierdzę, że ponadto wykreowano niesamowitą modę na te rowery. Kiedyś sport niszowy (zjazd z góry na wariata), uprawiany przez paru wariatów i uważany za skrajnie niebezpieczny [Weź wyp... się na tym rowerze przy 50 km/h!] dziś ma wypożyczalnie na każdym rogu. Stacje po prostu to zauważyły. Mnie to trochę bawi, bo to taka letnia alternatywa nart. Natomiast bez wyciągu i bez silników rower uczy pokory. Wiem, bo też jeździłem. 20 razy łatwiej jest wejść na Skrzyczne niż wjechać tam (bez silnika) rowerem. Na rowerze czujesz nawet spady i podjazdy w Mikołowie, co dopiero w górach. Uważam więc to za modę, nie wiem, czy przemijającą jak hulajnogi, czy zostanie ona na dłużej.

Co do tendencji powstawania tylko łatwych tras to na trudniejsze nie ma odbiorcy. W większości zaawansowani narciarze/pasjonaci w Polsce już dawno przerzucili się na Alpy lub skitury i nie ma mowy, żeby na dłuższy urlop wybrali krajowy kurort, więc biznesowo jedna nowa czarna trasa lub naśnieżona Bieńkula/Golgota, czy pozostający w sferze konsultacji Nosal nikogo z powrotem do krajowego podwórka nie przyciągnie. Poza tym „wychowanie” nowego klienta, któremu zależałoby na stworzeniu większej ilości trudnych tras, zajmuje lata i wymaga od takiego delikwenta nakładów na sprzęt, karnety, noclegi itp., tak wiem można się nauczyć na kursie w tydzień, ale jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem…

Tego właśnie najbardziej nie rozumiem. Stacja stawia tylko na tzw. piknika i z góry odpuszcza jeżdżących w Alpach. Po to buduje się Skrzyrk (BSA, SMR, COS), myśli się o Szczawniku, rozbudowuje się Jaworzynę Krynicką, aby najlepszemu klientowi (bo zapalonemu) powiedzieć językiem Marty Lepmart: WYP...

Jak kiedyś (lata temu) usłyszałem od pewnego gościa na Czantorii:
- Jak ci się nie podoba na Czantorii, to wyp... do Soelden!

Wiem już, że tak jest, ale - podkreślam - nie rozumiem.

W wypadku większości narciarzy ten proces zajmuje lata zanim zaczną trzymać narty równolegle, a potem zaczną uważać się za zaawansowanych po w miarę płynnym jednorazowym zjechaniu na krechę z Szymoszkowej. Nie mówiąc już o np. kliencie na bardziej zaawansowane formy narciarstwa skituring/freeride, gdzie jednym z wymogów na większości kursów jest płynny zjazd z Kasprowego Wierchu po przygotowanej trasie, co dla 90% krajanów jest kompletną abstrakcją.

Dotknąłeś procesu szkolenia, co mnie szczególnie leży na sercu. Szkolenie to nieustanne podnoszenie kwalifikacji oraz nieustanna próba zwiększania poziomu. Zacząć na Klepkach (sam tam uczę) i po 10 razach zostać na Klepkach to (nic nie ujmując znakomitym Klepkom) kompletna porażka... nauczyciela. Ktoś, kto tak uczy, kto nie uczy też wjazdu orczykiem, talerzykiem, zmiany tras na czerwone, a potem (delikatnie) czarne, powinien zrezygnować z uczenia.

Wiem, klient nie wymaga, ale to MY POWINNIŚMY WYMAGAĆ. Wychowujemy narciarza Zbójnickiej Kopy i tylko Zbójnickiej Kopy. A na dół... gondolą, to Trójka... jest za trudna. Nie tędy droga.

Co przekłada się na resztę.

Maciek

• Like 3

W dniu 26.10.2024 o 23:24, MarioJ napisał:

I dzięki temu ludzie może by przestali jeździć w Tatry, wystarczyłaby im Białka.

Trzeby by jeszcze stworzyć jakiś mit że w Tatrach można łatwo zginąć i Tatry puste. 😆

a kiedy byłeś ostatnio w Tatrach ?

• 2 weeks later...

Gotowi na kilka nowości? 
Czas uciąć domysły i powiedzieć, co nowego na Jaworzynie w nadchodzącym sezonie zimowym! 💪

🔥 Totalny sztos, czyli coś, co zobaczycie od razu na wjeździe! Nowe skrzydło dolnej stacji. A w nim wypożyczalnia, sklep, przechowalnia i nasza ulubiona Szkoła Jaworzyna ⛷
🔥Strefa ApresSki — widzieliście już z zewnątrz, zakochacie się, jak zobaczycie wnętrze! ❤ BTW @Sylwester na Jaworzynie Krynickiej odbędzie się właśnie tam! 🥂 
🔥 Nowy system naśnieżania! Coś, czego nie widać, a co bardzo usprawni produkcję śniegu. Tej zimy pokaże, na co go stać. 💪
🔥 Nowe nartostrady 12a i 12b! Jedną z nich ominiecie ściankę na trasie nr 1, a drugą dojedziecie do...
🔥 Snowparku! Wiemy, że wiele osób nie mogło się doczekać jego powrotu! 😍 W tym sezonie w innym miejscu i w lekko zmienionej wersji! 🏂
🔥 SkiCross. W poprzednim sezonie mówiliście, że super, ale krótki, wąski... No to macie! Przebudowany, zmieniony i poszerzony! 🎿
🔥 Poza tymi nowościami wszystko to co w poprzednich sezonach i dużo imprez! Z Pucharem Świata w Snowboardzie na czele! 🏂

Szczegóły tego co przygotowaliśmy na nadchodzący sezon znajdziecie na 👉https://nowosci.jaworzynakrynicka.pl

FB_IMG_1731000169684.jpg

• Like 3
  • Thanks 1

23 godziny temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Gotowi na kilka nowości? 
Czas uciąć domysły i powiedzieć, co nowego na Jaworzynie w nadchodzącym sezonie zimowym! 💪

🔥 Totalny sztos, czyli coś, co zobaczycie od razu na wjeździe! Nowe skrzydło dolnej stacji. A w nim wypożyczalnia, sklep, przechowalnia i nasza ulubiona Szkoła Jaworzyna ⛷
🔥Strefa ApresSki — widzieliście już z zewnątrz, zakochacie się, jak zobaczycie wnętrze! ❤ BTW @Sylwester na Jaworzynie Krynickiej odbędzie się właśnie tam! 🥂 
🔥 Nowy system naśnieżania! Coś, czego nie widać, a co bardzo usprawni produkcję śniegu. Tej zimy pokaże, na co go stać. 💪
🔥 Nowe nartostrady 12a i 12b! Jedną z nich ominiecie ściankę na trasie nr 1, a drugą dojedziecie do...
🔥 Snowparku! Wiemy, że wiele osób nie mogło się doczekać jego powrotu! 😍 W tym sezonie w innym miejscu i w lekko zmienionej wersji! 🏂
🔥 SkiCross. W poprzednim sezonie mówiliście, że super, ale krótki, wąski... No to macie! Przebudowany, zmieniony i poszerzony! 🎿
🔥 Poza tymi nowościami wszystko to co w poprzednich sezonach i dużo imprez! Z Pucharem Świata w Snowboardzie na czele! 🏂

Szczegóły tego co przygotowaliśmy na nadchodzący sezon znajdziecie na 👉https://nowosci.jaworzynakrynicka.pl

FB_IMG_1731000169684.jpg

Poza rozbudową dolnej stacji, to zmiany kosmetyczne. Tymczasem krzesła na 2 jak nie było, tak nie ma, pomimo drugi sezon z rzędu zapowiedzi, że „będzie w następnym sezonie”, krzesło z 6 rdzewieje, a miało stanąć na 5.

2 godziny temu, Hextor napisał:

Przede wszystkim to muszą najpierw wojnę wygrać, bo nikt nie pojedzie na narty w miejsce gdzie rakiety śmigają nad głową. Trzymam kciuki, żeby się im udało. 

To główny i oczywisty pierwszy cel. Nikt wcześniej i tak pewnie nie będzie zaczynać jakiejkolwiek budowy przy aktualnej sytuacji.