Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Szczyrk super wygląda tylko na mapie. W rzeczywistości 1 wyciąg = 1 czynna trasa, a na początek i pod koniec zimy: bez Pośredniego!

to kiedy najlepiej tam pojechać aby wszystkie trasy i wyciągi były czynne ?

• Haha 1

19 godzin temu, Jeeb napisał:

to kiedy najlepiej tam pojechać aby wszystkie trasy i wyciągi były czynne ?

Rozumiem, że to żart!?

Kiedy tak było ostatnio, gdy były czynne WSZYSTKIE CZYNNE trasy, łącznie z Bieńkulą (SMR) i zjazdem do dołu na FIS COS)? Może (?) przez jakiś tydzień zimą - nie pamiętam dokładnie 2017 lub 2018??? Oczywiście nieczynna była górna Kaskada.

Więc kiedy naprawdę WSZYSTKIE?

Odpowiedź:

- Nie ma takiego okresu w kalendarzu!

14 godzin temu, Jeeb napisał:

dziękuję 

Nie sądzę, kilka lat temu byłe metr śniegu, a i tak Golgota zamknięta (spadły wówczas jakieś drzewa na trasie)! Opady niczego nie przesądzają. Myślę (ale to moja inklinacja), że... nawet trochę przeszkadzają.

- Bo po co im czynne dodatkowe trasy, jak jedna do każdego wyciągu czynna jest (więc narciarze jeżdżą), a wyciągi jeżdżą na 1/2 nominalnej prędkości???

Że złośliwie? Takie są MOJE doświadczenia i MOJE osobiste odczucia jako klienta. Inni mogą mieć inne. 

4 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Rozumiem, że to żart!?

Kiedy tak było ostatnio, gdy były czynne WSZYSTKIE CZYNNE trasy, łącznie z Bieńkulą (SMR) i zjazdem do dołu na FIS COS)? Może (?) przez jakiś tydzień zimą - nie pamiętam dokładnie 2017 lub 2018??? Oczywiście nieczynna była górna Kaskada.

Odpowiedź:

Nie żart bo raz w życiu jeszcze tak z nostalgii chciałem pojechać na 1 dzień do Szczyrku i przejechać się Fisem, Bienkula i Golgota

5 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Rozumiem, że to żart!?

Odpowiedź:

Rzeczywiście był taki rok, zapamiętałem go,bo zintensyfikowalo się wtedy bardzo życie sportowe Szczyrku.25go stycznia 2019 jedyny raz rozegrano na Bieńkuli prawie dwuminutowy  gigant w ramach Mistrzostw Polski Amatorów,reklamowany jako "najtrudniejszy w PL",a następnego dnia czterominutowy gigant na FiSie,reklamowany jako "najdłuższy w PL".Szumnie zapowiadano,że to już będą imprezy coroczne,ale nic z tego nie wyszło...Kto nie wierzy,może sprawdzić na stronie SiTN archiwum wyników...

Edytowane przez lski@interia.pl
  • Like 2
  • Thanks 1

Godzinę temu, lski@interia.pl napisał:

Rzeczywiście był taki rok, zapamiętałem go,bo zintensyfikowalo się wtedy bardzo życie sportowe Szczyrku.25go stycznia 2019 jedyny raz rozegrano na Bieńkuli prawie dwuminutowy  gigant w ramach Mistrzostw Polski Amatorów,reklamowany jako "najtrudniejszy w PL",a następnego dnia czterominutowy gigant na FiSie,reklamowany jako "najdłuższy w PL".Szumnie zapowiadano,że to już będą imprezy coroczne,ale nic z tego nie wyszło...Kto nie wierzy,może sprawdzić na stronie SiTN archiwum wyników...

Ten 4-minutowy oddzielał chłopaczków od mężczyzn, ten 2-minutowy też pewnie dawał popalić.

• Like 2

7 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

- Bo po co im czynne dodatkowe trasy, jak jedna do każdego wyciągu czynna jest (więc narciarze jeżdżą), a wyciągi jeżdżą na 1/2 nominalnej prędkości???

Prędkość kanap to nie wina ośrodka. To wina umiejętności narciarzy.

Ludzie mają problem w wsiadaniem przy obecnej prędkości, a co dopiero jakby kanapa jechała 2x szybciej

• Haha 1

1 godzinę temu, jack78 napisał:

Ludzie mają problem w wsiadaniem przy obecnej prędkości, a co dopiero jakby kanapa jechała 2x szybciej

To są kanapy wyprzęgane - tam nie ma prawie żadnej "prędkości" na stacji, bo tym się właśnie różnią od zwykłych - to jak ci narciarze wsiadają na te niewyprzęgane? 

• Haha 1

4 godziny temu, jack78 napisał:

Czyli na całym świecie zap... 5 m/s, a w PL nie może, bo narciarze sobie nie radzą?

Ale nie żartuję: już tę opinię słyszałem, dotyczyła gondoli z parkingu. Jak raz ruszyła normalnie, to ludzie nie nadążali wsiadać. Więc część prawdy w tym naprawdę jest. Pytanie, czy taki klient jest docelowy dla Szczyrku, bo kiedyś to był ośrodek raczej sportowy?

• Haha 1

8 godzin temu, Jeeb napisał:

Nie żart bo raz w życiu jeszcze tak z nostalgii chciałem pojechać na 1 dzień do Szczyrku i przejechać się Fisem, Bienkula i Golgota

Ja bardzo Cię Kolego przepraszam za negatywne wyrażenie, ale teraz to już majaczysz zupełnie! Idź do biblioteki w swoim mieście i zapytaj o dział z fantastyką!

Ja 5 lat miałem tam karnet i straciłem wiarę dopiero po tych 5 latach. Też byłem naiwny, ale nie aż tak: FIS, BIEŃKULA I GOLGOTA

image.png.0931a8f19470f7e6ecc007c8c4b3b05f.png

• Haha 3

3 godziny temu, koliber napisał:

To są kanapy wyprzęgane - tam nie ma prawie żadnej "prędkości" na stacji, bo tym się właśnie różnią od zwykłych - to jak ci narciarze wsiadają na te niewyprzęgane? 

I mają długi czas między krzesłami, znacznie dłuższy niż na niewyprzęganych, co najmniej 6 sekund, a przeważnie 9-12! Na Stożku bez taśmy jest co 3-4 sekundy!

34 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Też byłem naiwny, ale nie aż tak: FIS, BIEŃKULA I GOLGOTA

a ja nawet sobie zapisałem w kajeciku - ostatni raz udało mi się tego dokonać w grudniu 1991 roku.

Dojechaliśmy z 2 kumplami ( jeden już nie żyje) autobusem pod Golgotę, obrócili 2 razy i następnie 2 razy Bieńkula potem z buta z Małego Skrzycznego na Skrzyczne i już o zmroku FISem przez Piekiełko i Kanion

• Like 4

9 godzin temu, Jeeb napisał:

a ja nawet sobie zapisałem w kajeciku - ostatni raz udało mi się tego dokonać w grudniu 1991 roku.

Dojechaliśmy z 2 kumplami ( jeden już nie żyje) autobusem pod Golgotę, obrócili 2 razy i następnie 2 razy Bieńkula potem z buta z Małego Skrzycznego na Skrzyczne i już o zmroku FISem przez Piekiełko i Kanion

Pozazdrościć - mój jedyny nieco szalony bo przed wyjazdem do Włoch raz w Szczyrku - najpierw góra Skrzycznego potem na szczyt aby zjechać granią do Małego a stamtąd zamkniętą jedynką do samego dołu czyli Czyrna. Takie marcowanie na koniec sezonu, ale popołudnie, zero ludzi, oprócz pewnego pijanego lokalesa, mojego przewodnika w pierwszej części nomen omen... uroczo i wystarczy... wolałbym Pilsko bo... tam jeszcze podobnie jak na Kasprowym nie byłem, zapiszę sobie to wszystko pieczołowicie w kajeciku... to do before die.

IMG_5114.jpeg

Edytowane przez sstar
  • Thanks 1