Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, zając napisał:

Ciekawe, zawsze mi się wydawało że Cieńków jest dłuższy po trasie od N.O. a tu proszę...

Cieńków jest ciekawszy, a Nowa Osada to prosta patelnia, stąd wrażenie.

Faktycznie zapomniałem o wyciągu Skolnity - nie wiem,czy nie najbliższym parametrami do Ski Doliny...

...i jeszcze drobny błąd w przewyższeniu wyciągu "Stok" (197m, nie 187m) oraz SkiDoliny - 198m (tak podawali na grafice). Niemniej i tak szacunek za włożony trud:)

Tym samym, przewyższenie 6 wyciągów mieści się w różnicy zaledwie 12 metrów, a trzech pozostałych - w 2 metrach. 

Jakby jeszcze było mało takich zbieżności, to południowa część Beskidu Śl. (zahaczająca o Żywiecki) wygląda równie podobnie względem siebie:

- Istebna: Zagroń - 146m

- Istebna: Złoty Groń - 152m

- Zwardoń: Mały Rachowiec - 154m

Edytowane przez koliber

W temacie inwestycji

Moje zainteresowanie wzbudza dolna stacja kanapy usytuowana nad budynkiem po lewej stronie :) 

Bijące Serce Brennej — To nazwa nowej inwestycji, której realizację w ostatnich dniach ogłosiła lokalna spółka Tomex. Na posiadanej przez niego działce do niedawna stało kilka leciwych już, drewnianych domków letniskowych, których pokoje wynajmowano miłośnikom i miłośniczkom sportów zimowych. Nowy obiekt o znacznie większej skali ma jednak odmienić najbliższą okolicę.

bijace-serce-brennej-432579.jpg

Cały tekst przeczytacie tutaj >>>

• Like 1
  • Thanks 2

3 godziny temu, JC napisał:

W temacie inwestycji

Moje zainteresowanie wzbudza dolna stacja kanapy usytuowana nad budynkiem po lewej stronie :) 

Bijące Serce Brennej — To nazwa nowej inwestycji, której realizację w ostatnich dniach ogłosiła lokalna spółka Tomex. Na posiadanej przez niego działce do niedawna stało kilka leciwych już, drewnianych domków letniskowych, których pokoje wynajmowano miłośnikom i miłośniczkom sportów zimowych. Nowy obiekt o znacznie większej skali ma jednak odmienić najbliższą okolicę.

bijace-serce-brennej-432579.jpg

Cały tekst przeczytacie tutaj >>>

Czyli powstanie tam kolejne krzesło  ? Widać, że Brenna budzi się z zimowego letargu...

19 godzin temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Odpowiedź prawidłowa brzmi: nie wiem. Wydaje się, że wjazd będzie lewą stroną (i tak zjazd), to by sugerowało dojazd z lewej (patrząc od dołu), nawet na lewo od linii oświetlenia aktualnego, tam są właśnie prowadzone jakieś prace ziemne i - moim zdaniem - jest łagodniej. Z drugiej strony - tam planują tę strefę do nauki, więc może nie?

Odpowiedź: nie wiem!

Mogę zapewnić, że dojazd będzie z prawej strony patrząc od dołu (po stromszej części), będą tam prowadzone jeszcze prace polegające na przygotowaniu tego terenu. Po lewej, dokładnie jak pisaliście zajmie miejsce strefa do nauki, będzie dostawiony jeszcze drugi przenośnik taśmowy. 

Dokładne przewyższenie SKI Doliny Brenna to 198,5m, a długość po stoku 801,5m - zaokrąglane do pełnych wartości. 

Zostawiam kilka zdjęć z górnej stacji, która jest w zasadzie "skończona".

WhatsApp Image 2024-10-18 at 11.45.45.jpeg

WhatsApp Image 2024-10-18 at 11.45.46.jpeg

WhatsApp Image 2024-10-18 at 11.45.47.jpeg

WhatsApp Image 2024-10-18 at 11.45.44.jpeg

Edytowane przez Zita
  • Like 8
  • Thanks 2

Godzinę temu, Zita napisał:

Dokładne przewyższenie SKI Doliny Brenna to 198,5m, a długość po stoku 801,5m - zaokrąglane do pełnych wartości. 

Czyli przyjęcie 800/200 nie jest w zasadzie błędem (plus minus 1,5 m). Można dokładniej: 198/801 (w zaokr. do 1 m).

Jeśli chodzi o ten Stok, faktycznie (czeski błąd) pomyliłem się o 10 m. Muszę jeszcze uzupełnić Skolnity i "mapa" będzie pełna. Jak znajdę chwilę, to się tym zajmę.

23 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Intencją było porównanie Ski Doliny do innych "dwusetek" w okolicy.

Jeśli chodzi o "czterysetki" (Czantoria, Szczyrk) - zrobię kiedyś osobno.

Tak a propos, to pozostałe wyciągi w całych Karpatach (może z wyj. Bieszczad) też idealnie wpasowują się w taki uporządkowany schemat wg przewyższenia: najpierw jest trochę "setek" (Dębowiec, Klepki, Czarny Groń II), potem długa przerwa i kilkanaście "150-tek" (między 143, a 154m) - są jedynie 2 wyjątki między w międzyczasie po ok. 130m

Przy wyższych wartościach jest podobnie. 300-tki, potem 350-tki (oba Soliska, Doliny III), "400-tki" (Szczyrk I odc., Szczyrk-gondola), 460-tki (Jaworzyna K., Czantoria), potem znowu długa przerwa i "600-tki" (Goryczkowa i II odc. Kasprowego). Tylko nieliczne "rodzynki" zaburzają tą regułę. 

A odnośnie tematu wątku, to być może za kilka dni będę miał dla Was dobre (oby!) wieści z Podhala. Jednak ten, kto szykuje się na wygranie forumowego zakładu (nie pamiętam kto) będzie musiał jeszcze trochę poczekać, bo z uwagi na niskie przewyższenia, nie liczyłbym tam na spełnienie warunku min. 1000m długości 

Edytowane przez koliber
  • Like 1

30 minut temu, zając napisał:

@Narciarz ze Śląska - szok! Patrząc na wykres można pomyśleć, że ze Zbójnickiej Kopy można zjeżdżać, a tymczasem często trzeba się ratować tuptaniem albo kijkowaniem 😁

Jak wyrówna się wykres X = Y (metry) wówczas wyjdzie prawie płasko.

• Like 1
  • Haha 1