Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, pawelb91 napisał:

No i stok północny otoczony lasem w przeciwieństwie np. do sportowej (w jakimś stopniu) Harendy. Tam to płynie wszystko wiosną i cieplejszymi słonecznymi dniami w zimie. 

W ogóle u nas taka komercja, że nie ma gdzie zawodów zrobić, o treningach nie ma co gadać. 

Moim zdaniem w Beskidach status stacji sportowej powinien zyskać Stożek. Szkoda, że tylko do slalomu (SL).

2 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

W ogóle u nas taka komercja, że nie ma gdzie zawodów zrobić, o treningach nie ma co gadać. 

Akurat PZN praktycznie "zawłaszczył" trasę Palenica 1 w Szczawnicy więc w zasadzie nie ma kiedy tam pojeździć dla siebie od otwarcia po równym. Pojedyncze dni w sezonie się takie zdarzają i to w zasadzie wtedy kiedy jest ciepło i miękko bo z kolei wtedy nie mogą zrobić treningów czy zawodów. Powinno być to inaczej rozegrane i dostępne od rana dla wszystkich w jakieś ustalone dni tygodnia czy weekendu.

2 godziny temu, pawelb91 napisał:

Akurat PZN praktycznie "zawłaszczył" trasę Palenica 1 w Szczawnicy więc w zasadzie nie ma kiedy tam pojeździć dla siebie od otwarcia po równym. Pojedyncze dni w sezonie się takie zdarzają i to w zasadzie wtedy kiedy jest ciepło i miękko bo z kolei wtedy nie mogą zrobić treningów czy zawodów. Powinno być to inaczej rozegrane i dostępne od rana dla wszystkich w jakieś ustalone dni tygodnia czy weekendu.

Fajnie że zawodnicy mają jakąś trasę o innych godzinach niż 6-8 rano.

Cieszy taki kierunek działania, że dla sportu tworzy się naprawdę dobre warunki trenowania.

• Like 2

• 2 weeks later...

Byłem wczoraj z żonką zerknąć jak idą prace w Brennej na Swiniorce.

Jestem miło zaskoczony bo nie wiem czy to wszczedzie normą ale w niedzieli panowie zasuwali aż miło.

Porozmawiałem troszczę z pracownikami i na dole ma być ogólnie około 100 miejsc parku nowych zlokalizowanych w paru miejscach .I inwestorzy bo jest ich kilku chcieli by ruszyć w połowie grudnia jak pogoda pozwoli.

Tak się składa że jak byliśmy w knajpce obok na dole to był jeden z inwestujących i i nie był bym sobą jak bym coś nie popytał.

Więc wyciąg z demobilu 4 os . ,niewyprzęgany z Austri-Karyntiacena coś koło 10 mln

Są plany podobno na nowe naśnieżanie, tylko jeszcze są w trakcie rozmów tak więc obawiam się że w tym sezonie nie ruszy ....zobaczymy

Restauracje ( wyborne jedzenie 👏)już w trakcie rozbudowy o górne piętro , obok całe spa to samo i za budynkiem duży parking na ok 150 miejsc. 200~ 300 metrów od wyciągu nowe inwestycje mieszkaniowe się budują

Ogólnie na górze Swiniorki  będzie nowy lokal gastronomiczny a na dolnej stacji co najmniej dwa, wypożyczalnie- zmodernizowana,szkoła jazdy 

Mnie tylko troszkę niepokoi te wąskie 5 km gardło do samego wyciągu i związane z nim korku jeśli tak jak zakładają inwestorzy będzie tu przyjeżdżać spora grupa narciarzy , turystów.Pozyjemy zobaczymy

IMG_6502.jpeg

IMG_6495.jpeg

IMG_6500.jpeg

IMG_6497.jpeg

IMG_6493.jpeg

IMG_6494.jpeg

IMG_6501.jpeg

IMG_6499.jpeg

Edytowane przez marcinn
  • Like 15
  • Thanks 1

Cześć,

też wczoraj zaliczyłem spacerek po budowie,

dodam tylko jedną rzecz - temperatura pod Swiniorką była o 5 stopni niższa nic w centrum Brennej,

ten temat się już przewijał - ale tylko mogę potwierdzić, że mimo niedużych wysokości jakiś mikroklimat chyba panuje w tym miejscu i może się pozytywnie przełożyć na warunki śniegowe 🙂

pozdrawiam

MK

• Like 6

6 godzin temu, marcinn napisał:

Byłem wczoraj z żonką zerknąć jak idą prace w Brennej na Swiniorce.

Jestem miło zaskoczony bo nie wiem czy to wszczedzie normą ale w niedzieli panowie zasuwali aż miło.

Porozmawiałem troszczę z pracownikami i na dole ma być ogólnie około 100 miejsc parku nowych zlokalizowanych w paru miejscach .I inwestorzy bo jest ich kilku chcieli by ruszyć w połowie grudnia jak pogoda pozwoli.

Tak się składa że jak byliśmy w knajpce obok na dole to był jeden z inwestujących i i nie był bym sobą jak bym coś nie popytał.

Więc wyciąg z demobilu 4 os . ,niewyprzęgany z Austri-Karyntiacena coś koło 10 mln

Są plany podobno na nowe naśnieżanie, tylko jeszcze są w trakcie rozmów tak więc obawiam się że w tym sezonie nie ruszy ....zobaczymy

Restauracje ( wyborne jedzenie 👏)już w trakcie rozbudowy o górne piętro , obok całe spa to samo i za budynkiem duży parking na ok 150 miejsc. 200~ 300 metrów od wyciągu nowe inwestycje mieszkaniowe się budują

Ogólnie na górze Swiniorki  będzie nowy lokal gastronomiczny a na dolnej stacji co najmniej dwa, wypożyczalnie- zmodernizowana,szkoła jazdy 

Mnie tylko troszkę niepokoi te wąskie 5 km gardło do samego wyciągu i związane z nim korku jeśli tak jak zakładają inwestorzy będzie tu przyjeżdżać spora grupa narciarzy , turystów.Pozyjemy zobaczymy

Raczej 5 m? 

Moim zdaniem zjazd będzie wcześniej po skarpie na prawo (patrząc z dołu) i potem dojazd po płaskim wąską drogą. Ale po płaskim.

2 godziny temu, Mikg napisał:

Cześć,

też wczoraj zaliczyłem spacerek po budowie,

dodam tylko jedną rzecz - temperatura pod Swiniorką była o 5 stopni niższa nic w centrum Brennej,

ten temat się już przewijał - ale tylko mogę potwierdzić, że mimo niedużych wysokości jakiś mikroklimat chyba panuje w tym miejscu i może się pozytywnie przełożyć na warunki śniegowe 🙂

pozdrawiam

MK

Tak, miałem tak samo. Temperatura na miejscu 5-6 stopni niższa.

• Like 1

31 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Raczej 5 m? 

Moim zdaniem zjazd będzie wcześniej po skarpie na prawo (patrząc z dołu) i potem dojazd po płaskim wąską drogą. Ale po płaskim.

Ty chyba mówisz o zjeździe na nartach do wyciągu, a kolega o korkach samochodowych. Tak zrozumiałem.

• Like 1

7 godzin temu, marcinn napisał:
7 godzin temu, marcinn napisał:

IMG_6501.jpeg

Edytowane 7 godzin temu przez marcinn

Jedno ze zdjęć mnie zaintrygowało i pobudziło wyobraźnię - przedstawia kotlet siekany na talerzu który leżał koło "chlebka' i jak dostał nożem to ostatkiem sił przeczołgał sie na drugi kraniec półmiska po czym skonał.. ;)

• Haha 4

28 minut temu, Lexi napisał:

Jedno ze zdjęć mnie zaintrygowało i pobudziło wyobraźnię - przedstawia kotlet siekany na talerzu który leżał koło "chlebka' i jak dostał nożem to ostatkiem sił przeczołgał sie na drugi kraniec półmiska po czym skonał.. ;)

To nie kittlet siekany.....

To pięknie podany Tatar z łosososia a to na końcu co wygląda jak ser to masełko wyciskane a czerwony ślad to po żurawinie 😋

Tyle w temacie inwestycji

• Haha 1

3 godziny temu, Mark Cane napisał:

Moja "ulubiona" pracownia. Oni "lubią" (niemal) wszystkie inwestycje. Bez większego komentarza.

Niemniej ON na Hali Jaworowej, zwłaszcza jego skala to absurd.

Edytowane przez Narciarz ze Śląska

42 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Moja "ulubiona" pracownia. Oni "lubią" (niemal) wszystkie inwestycje. Bez większego komentarza.

Niemniej ON na Hali Jaworowej, zwłaszcza jego skala to absurd.

JPDL - nikt tego gościa nie może uciszyć? Na prawdę to takie trudne? Tylko Słowacy sobie z nim dali radę.

>>>Trochę byśmy apelowali do inwestora, by jeszcze raz zmienił plany, bo może się okazać, że tak jak w Szczyrku inwestor zainwestował ogromne pieniądze, a dobrze wiemy, że na dolnych partiach ludzie jeżdżą po błocie i że tego śniegu nie ma na tyle, żeby wszystkie trasy były przejezdne i sezon zimowy jest bardzo krótki.

Jak widać- wszystko w trosce o inwestora...... ;-). Choc akurat w przypadku Hali Jaworowej mam nieco mieszane uczucia. Mimo to wolałbym, by troszczył się o nią ktoś inny niż Pracownia z panem S.

Reaktywacja dawnego Kotarza nie byłaby prostsza? Zdaje się, że wtedy są łatwiejsze procedury, bo to tylko "modernizacja" w śladzie dawnych wyciągów. A do SMR brakowałoby wtedy jakieś 800m w linii prostej (można nawet beztrasowo, jakąś gondolą w obie strony).

Analogiczna sytuacja jak w Krynicy - niecały km brakuje do połączenia Słotwin z Jaworzyną, to wybierają jakieś karkołomne warianty, dziesięcioma wyciągami dookoła.

• Like 1