Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, ZdolnyŚlązak napisał:

Ski Dolina w Brennej:

https://www.facebook.com/share/p/DiWeqt2qGgspDUyp/

Już od sezonu 2024/2025 zapraszamy wszystkich do skorzystania z pierwszego wyciągu krzesełkowego w Brennej😃

Zachęcamy również organizatorów wyjazdów zorganizowanych do zapoznania się z naszą ofertą📯

pełna infrastruktura narciarska wraz z koleją krzesełkową, 
wypożyczalnia sprzętu narciarskiego, 
szkółka narciarska, 
szybki dojazd niezależną drogą od Skoczowa do Brennej, 
atrakcyjne oferty karnetów dla grup zorganizowanych, 
możliwość organizacji zawodów, 
rozbudowana baza noclegowa w Brennej - ok. 3000 zróżnicowanych miejsc noclegowych w całej Brennej, 

Zachęcamy do kontaktu oraz spędzenia aktywnego czasu w naszej Stacji Narciarskiej😀

Szczegóły dostępne są na naszej stronie www.skidolina.pl 

Zapraszamy

Screenshot_2024-05-21-11-46-30-951_com.facebook.katana.jpg

toż to @JC  już dawno o tym pisał

https://www.skionline.pl/stacje/ski-dolina-swiniorka-powstanie-pierwsza-kolej-krzeselkowa-w-brennej,newsy,8919.html

W dniu 21.05.2024 o 15:57, koliber napisał:

Następni, którzy oprócz kanapy, chcą jeszcze pozostawić talerzyk.

Kolejny ośrodek, gdzie zatłoczenie na stoku wzrośnie kilkukrotnie.

Wydaje mi się, że tam jest w miarę szeroko, nadto druga odnoga będzie obsługiwana talerzykiem. Dla mnie stacja będzie podobna do Stoku - a tamże to poszło w dobrą stronę.

Nadto - patrząc na ostatni sezon i w ogóle kilka ostatnich marców - nie zawsze, eufemistycznie mówiąc, jest pełne obłożenie.

2 godziny temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Wydaje mi się, że tam jest w miarę szeroko, nadto druga odnoga będzie obsługiwana talerzykiem. Dla mnie stacja będzie podobna do Stoku - a tamże to poszło w dobrą stronę.

Talerzyk ma zostać na dolnym fragmencie (wg mapki) - tam nie ma żadnej drugiej odnogi. Chyba, że o czymś nie wiem.

5 minut temu, pawelb91 napisał:

Wiadomo coś już o tym tajemniczym wyciągu krzesełkowym wyprzęganym z osłonami kupionym z Austrii (Loser Jet)? Gdzieś niby na Podhale miał trafić?

To chyba był pomysł na tę Galicową Grapę (Poronin), ale głowy za to nie dam. Może ktoś inny wie więcej i lepiej???

• Thanks 1

10 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

To chyba był pomysł na tę Galicową Grapę (Poronin), ale głowy za to nie dam. Może ktoś inny wie więcej i lepiej???

Cały czas bardziej obstawiam Kasprowy/Butorowy. Nie kupowaliby wyciągu o długości 1,7km, by go skracać o połowę i stawiać na jakiejś łączce.

9 minut temu, Narciarz ze Śląska napisał:

Dzieje się coś tam w ogóle w tym temacie stacji w Poroninie?
Czy dalej tylko wizualizacje w internecie?

https://media.pkl.pl/218481-galicowa-grapa-powstanie-nowej-stacji-narciarskiej-coraz-bardziej-realne-pkl-wlasciciele-gruntow-i-gmina-poronin-lacza-sily-dla-powodzenia-inwestycji

7 minut temu, koliber napisał:

Cały czas bardziej obstawiam Kasprowy/Butorowy. Nie kupowaliby wyciągu o długości 1,7km, by go skracać o połowę i stawiać na jakiejś łączce.

Nie wiem w którym dokładnie miejscu planowali przebieg trasy i wyciągu na tą Galicową Grapę, ale tam właśnie wychodzi około 1,7-1,8 km.

image.thumb.png.313333401cd53e6864271ab1914ee1b8.png

• Like 1

16 minut temu, pawelb91 napisał:

Nie wiem w którym dokładnie miejscu planowali przebieg trasy i wyciągu na tą Galicową Grapę, ale tam właśnie wychodzi około 1,7-1,8 km.

Tyle, że w górnej części jest prawie płasko - bardziej prawdopodobne, że pójdzie w śladzie dawnego orczyka.

poronin.jpg

• Like 1

2 minuty temu, koliber napisał:

Tyle, że w górnej części jest prawie płasko - bardziej prawdopodobne, że pójdzie w śladzie dawnego orczyka.

Widziałem właśnie ten teren na mapie... ale u nas lubią budować takie stacje...

• Thanks 1

W dniu 25.05.2024 o 10:20, pawelb91 napisał:

Stacja narciarska Lubomierz Ski wystawiona na sprzedaż. 

https://limanowa.in/aktualnosci/osrodek-narciarski-na-sprzedaz-cena-4-7-mln-zl/71575

Może Pingwin to kupi, i by mieli w końcu dwa ośrodki koło siebie? Tam są ogólnie dobre warunki śniegowe, a i trasa ciekawa. Przydał by się nowy wyprzegane wyciąg z bomblem i lepsze naśnieżanie. 

• Like 1

Lubiłam Lubomierz, był jeszcze "starej daty", z orczykami i bez snobizmu. A szerokości tam było! Fajnie by było, gdyby taki pozostał, ale jeśli jest tam pozwolenie na budowę aparthotelu, to raczej czarno to widzę. Wcześniej zniknęła moja ulubiona Polczakówka (Rabka Zaryte), teraz zanosi się na pełną komerchę w Lubomierzu :(

W dniu 26.05.2024 o 13:29, Narciarz ze Śląska napisał:

Skrzyczne:

Nowa kolej (wzdłuż FIS) miała ruszyć w sezonie 2023/2024. Jak wiemy - nie ruszyła. Zaczynam się zastanawiać, czy ruszy na zimę 2024-2025?

Ktoś coś wie???

Ponoć wszystko idzie zgodnie z harmonogramem i ma ruszyć w tym sezonie:

https://beskidzka24.pl/szczyrk-kiedy-ten-wyciag/

Edytowane przez ZdolnyŚlązak
  • Like 2

5 godzin temu, Maria napisał:

Lubiłam Lubomierz, był jeszcze "starej daty", z orczykami i bez snobizmu. A szerokości tam było! Fajnie by było, gdyby taki pozostał, ale jeśli jest tam pozwolenie na budowę aparthotelu, to raczej czarno to widzę. Wcześniej zniknęła moja ulubiona Polczakówka (Rabka Zaryte), teraz zanosi się na pełną komerchę w Lubomierzu :(

I jednym z ostatnich czynnych wyciągów Mostostal WN750.

Dokładnie za to samo lubiłem Lubomierz, za to że w okolicach Krakowa był mały kameralny ośrodek.

W dniu 27.05.2024 o 00:16, Hextor napisał:

Może Pingwin to kupi, i by mieli w końcu dwa ośrodki koło siebie? Tam są ogólnie dobre warunki śniegowe, a i trasa ciekawa. Przydał by się nowy wyprzegane wyciąg z bomblem i lepsze naśnieżanie. 

Jeden wystarczy.

Trochę moich wspomnień z Lubomierza:

IMG_20210313_124847351_HDR.jpg

IMG_20210313_125245244_HDR.jpg

IMG_20210313_131701790_HDR.jpg

IMG_20210313_133821038_HDR.jpg

• Like 6

W dniu 29.05.2024 o 18:45, ZdolnyŚlązak napisał:

Ponoć wszystko idzie zgodnie z harmonogramem i ma ruszyć w tym sezonie:

https://beskidzka24.pl/szczyrk-kiedy-ten-wyciag/

Dobre i złe wiadomości z tego:
1) Zła - na razie nie budują, bo... skupili się na zjeżdżalni, w wyciąg mniej ważny (???);

2) Dobra - ta zjeżdżalnia jednak będzie demontowana na zimę.