Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...

Ja dołożę do tego jeszcze dwie nowe koleje, o których już wiem.

Będę strzelał!

1. Wymienią stare krzesła na Goryczkowej na Funitel...
  2. Postawią sześcioosobową wyprzeganą kanapę z bublinami do Świńskiego Kotła... :biggrin:

Tadek

PS.

Domagam się stanowczo, jakiejś nagrody za najbardziej absurdalną odpowiedź w historii skionline...:smile: :biggrin:

Edytowane przez Tadeusz T
  • Like 2

Eeee jak tak będę podpowiadał, to w końcu wypaplam gdzie i co. :)

To kiedy możemy liczyć na jakieś szczegóły? Bo jak Cię wyprzedzi lanovky.sk to niespodzianki nie będzie :wink:

A możesz chociaż napisać czy to będzie kolej wyprzęgana?

Mój kolejny typ, to kolej w rejonie Białki i Bukowiny (nie wiem gdzie, ale nie zdziwię się jak coś tam postawią).

Nowe koleje linowe w Zakopanem?

Na VI Forum Górskim w Zakopanem, zakończonym tydzień temu, został przedstawiony pomysł budowy dwóch kolei linowych w Zakopanem pomiędzy głównymi atrakcjami miasta. Pojawił się także pomysł budowy kolei linowo-terenowej z ronda do Kuźnic. Na Forum był przedstawiciel Doppelmayra, a także profesorowie z Katedry Transportu Linowego na AGH w Krakowie.

http://www.forumgorskie.pl/

http://m.transinfo.pl/kolej-linowa-uzupelni-komunikacje-na-podhalu-_more_78709.html

Z tego, co zrozumiałem, to chodzi o to, żeby w Zakopcu było mniej samochodów i żeby transport był ekologiczny (Zakopane to jedena wielka sadza), więc dlatego nie mówili o busach.

Tramwaj będzie droższy od kolejki, bo pobiera więcej prądu. Poza tym trzeba by było wybudować mini zajezdnię.

Kolej linowo-terenowa to też jest rodza tramwaju, tylko że linowego :).

Zmienią niedługo nazwę na Zasadzone albo Zaczadzone... :stupid:

Tramwaje w Zakopcu...? Chcę to widzieć jak ludzie będą z buta doginać z najdalszych zakątków do przystanku! Hehe! Tylko i wyłącznie busy. Mogą być małe autobusiki typu Otoyol, nawet niskopodłogowe ale samojezdne, na gumowych kołach, które będą krążyć po całym Zakopcu i okolicach i zbierać narciarzy nawet na skinienie ręką. Żadne "ścieżki zdrowia" na zdrowie Zakopcowi nie wyjdą. Naród jest wygodny i .... rozleniwiony! Z buta to się doginało za komuny. Są tacy co dwieście metrów do wyciągu pojadą bo muszą pokazać, że ich stać na jakiś niemiecki szajswagen. Jak nie będzie wygody to ludzie pojadą w Alpy!

• Like 1

Bez jaj busy to jest straszna partyzantka. Aby się dostać na Kasprowy trzeba wyjść z pensjonatu dotachać narty do przystanku, czekać na busa, który jedzie nie wiadomo kiedy, bo nie ma rozkładu. Następnie trzeba się wepchnąć z nartami do ciasnego busa, zapłacić wyliczoną kwotę gotówką dojechać do ronda i tam znowu się przepychać z nartami, kijami i plecakiem. No i przy rondzie, znowu to samo: czekamy (tylko, że budy jadą częściej), płacimy wyliczoną kasę, przepychamy się, jedziemy zgarbieni na stojaka (bo sufit nisko, a usiąść się nie da bo zajęte, a jak wolne to nie ma miejsca na kolana) i znowu się przepychamy do wyjścia. Masakra!

Tymczasem autobusy jeżdżą bez rozkładu, zgarniają ludzi pod sam stok, są duże więc nie ma ciasnoty, można się wyprostować, są niskopodłogowe, więc nie trzeba nawet po schodach wchodzić. Jak by tego było mało to są za friko, ale u nas pewnie się tak nie da.

Dlatego ja w Zakopcu byłem tylko raz w życiu na nartach i więcej nie chcę... Nie jestem masochistą ani harcerzykiem. Nie lubię być tresowany, czekać, bulić nie wiadomo za co itd... Szczerze mówiac pojęcia nie mam co ludzie tym miejscu widzą. To trochę tak jak z Helem czy Juratą... To dziury...

• Like 1

Dlatego ja w Zakopcu byłem tylko raz w życiu na nartach i więcej nie chcę... Nie jestem masochistą ani harcerzykiem. Nie lubię być tresowany, czekać, bulić nie wiadomo za co itd... Szczerze mówiac pojęcia nie mam co ludzie tym miejscu widzą. To trochę tak jak z Helem czy Juratą... To dziury...

To chyba dość powszechne,ja bywam 2 razy w roku na 1 dzień,tylko dlatego,że są zawody...Zamiast kosmicznych pomysłów,wystarczyłyby duże ,wygodne i regularnie kursujące autobusy do Kuźnic,jak jest wszędzie indziej.Ale jak śpiewał Młynarski-w tym kraju nic nie było proste,najbardziej oczywistą rzecz różne fachury domorosłe gmatwały w splot gordyjski wręcz...

• Like 1

Na początku maja został zakończony montaż kolei krzesełkowej 2-CLF (połączenie dwóch firm - Giovanola i Städeli) z demobilu przez Elstera w Iwkowej. Zdjęcia od Elstera są trochę stare (nie wiem skąd te daty, być może są to zdjęcia z pierwotnego miejsca kolejki) - jeszcze z budowy.

fad87a8fb9982f5db67844d46daa8db1.jpg

d176c36d0a92acb4f848997759a95b85.jpg

875eeb30e449d612d6f3bf1da1d0e3eb.jpg

19dd81882b02cb529f024e4e1d8be7a3.jpg

696336976391e09bfe56b696944643d0.jpg

• Like 1

Wołam SB, JC, Mostostal i Leitner czy coś wiedzą, bo zasłyszałem od gorola w obsłudze na Dużym Rachowcu, iż mają w tym roku robić tam naśnieżanie i "coś jeszcze może się ruszyć"

By w końcu wypadało. W zeszłym sezonie to nie wiem czy choć jeden dzień pracował ten wyciąg a wydaje mi się, że wcale... ;-( Taka zima była.

W tym sezonie historia ma się powtórzyć i to w mocniejszym wydaniu. Do końca stycznia prognozują temperatury na obecnym poziomie i opady deszczu. Cosik mi się widzi, że w te ferie Szczyrk pożegnam płaczem ale niebios... ;-(

Co do naśnieżania na Rachowcu to chyba nie wyda w tym roku. Już powinno być coś widać jakieś roboty a na kamerce sielanka.

Kilka dni temu jak wszedłem to jakieś zające biegały pod wyciągiem.. ;-)

Edytowane przez MOSTOSTAL

Jakie piękne kratowe podpory Giovanoli.. miodzio! Jest klimacik! Może tam Vintage Slope..?

Teoretycznie Vintage Ski Slope można zrobić w co 10. ośrodku :stupid: np. na Polanie Szymoszkowej jest jedyne krzesło w Polsce (i jedne z niewielu w EU) firmy YAN Lifts (Jana Kuczyńskiego).

Już 14 like'ów ma VSS :crazy:

By w końcu wypadało. W zeszłym sezonie to nie wiem czy choć jeden dzień pracował ten wyciąg a wydaje mi się, że wcale... ;-( Taka zima była.

W tym sezonie historia ma się powtórzyć i to w mocniejszym wydaniu. Do końca stycznia prognozują temperatury na obecnym poziomie i opady deszczu. Cosik mi się widzi, że w te ferie Szczyrk pożegnam płaczem ale niebios... ;-(

Co do naśnieżania na Rachowcu to chyba nie wyda w tym roku. Już powinno być coś widać jakieś roboty a na kamerce sielanka.

Kilka dni temu jak wszedłem to jakieś zające biegały pod wyciągiem.. ;-)

Tyś chyba na rachowcu nie był.... cały luty wyciąg chodził

Leitner - z tego co ja zrozumiałem to tam jest właściciel i 2 kierowników dużego i małego ośrodka i ci kierownicy się żrą

• Like 2

Tyś chyba na rachowcu nie był.... cały luty wyciąg chodził

Leitner - z tego co ja zrozumiałem to tam jest właściciel i 2 kierowników dużego i małego ośrodka i ci kierownicy się żrą

Eh góralska mentalność...

Jak może się powtórzyć w mocniejszym wydaniu, skoro piszesz że wyciąg w ogóle nie chodził? W tym będzie chodził minusową liczbę dni?

IMO te całe długoterminowe prognozy to pic na wodę. A zima powinna w tym roku być normalna, bo historycznie w Polsce nie było nigdy 3 ciepłych zim pod rząd.

Wielu rzeczy w Polsce nigdy wcześniej nie było.. a teraz niestety są.. ;-(

Na Matterhorn dziś było +25*C !!!!

Wszelkie modele pogodowe wróżą b. ciepłą zimę lub jej brak. Jak dla mnie szkoda, ale tylko wyłącznie w odniesieniu do gór i nart.

Nie znoszę zimy w mieście i po cichu bardzo liczę na jej brak przynajmniej w Gdańsku (choć już w Wieżycy żądam zasp!).

Na Rachowcu istotnie nie byłem, nigdy.. Podpieram się kamerami na oognecie. W luty akurat 3 tygodnie byłem w Szczyrku na nartach a tam nie mam dostępu do sieci więc kamery nie sprawdzałem. Jeśli było inaczej to zwracam honor... ;-)

Za rok powstanie nowa WYPRZĘGANA kanapa na Wierchomlę! Najprawdopodobniej będzie to 6-osobowa kolej (być może z bublinami).

Info z lanovky.sk

JC, czy to jest ta jedna z trzech kolei, o których pisałeś? :wink:

Podpowiem, że nie :), I już mnie za język nie ciągnij :D

• Like 2