Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza wycieczka na Pilsko i kilka informacji, niedziela a ciężki sprzęt robi po prawej jadąc orczykiem nr I w Kamiennej, równają teren, wyrywają pnie. Wg mapy jest to trasa nr 1 która była tylko na mapie i była zapomniana. Chyba że to od Baby coś majstrują..., na trasie nr 5 podcięto lekko las zaraz na początku pod schroniskiem dla wyprostowania, daje tez sie zauważyć zbiorniki na wodę na Miziowej i na Szczawinach. Trasa nr 7 ma ożyć? Na razie dość wąsko wygląda, chyba że do zjazdu na krechę :laughing:

Obraz 002.jpg

57da8187eb1ce_Obraz002.jpg.14f3a25511393f9a3f44275f5b08dfda.jpg

• Like 11

Wczorajsza wycieczka na Pilsko i kilka informacji, niedziela a ciężki sprzęt robi po prawej jadąc orczykiem nr I w Kamiennej, równają teren, wyrywają pnie. Wg mapy jest to trasa nr 1 która była tylko na mapie i była zapomniana. Chyba że to od Baby coś majstrują..., na trasie nr 5 podcięto lekko las zaraz na początku pod schroniskiem dla wyprostowania, daje tez sie zauważyć zbiorniki na wodę na Miziowej i na Szczawinach. Trasa nr 7 ma ożyć? Na razie dość wąsko wygląda, chyba że do zjazdu na krechę :laughing: [ATTACH=CONFIG]7492[/ATTACH]

Czarna trasa ma być trasą do freeride'u. Ma być bezpieczna i dostępna cały sezon... jak nasyyyyypie

Wczorajsza wycieczka na Pilsko i kilka informacji, niedziela a ciężki sprzęt robi po prawej jadąc orczykiem nr I w Kamiennej, równają teren, wyrywają pnie. Wg mapy jest to trasa nr 1 która była tylko na mapie i była zapomniana. Chyba że to od Baby coś majstrują..., na trasie nr 5 podcięto lekko las zaraz na początku pod schroniskiem dla wyprostowania, daje tez sie zauważyć zbiorniki na wodę na Miziowej i na Szczawinach. Trasa nr 7 ma ożyć? Na razie dość wąsko wygląda, chyba że do zjazdu na krechę :laughing:

O ja pierdukam.... po 30 latach. A więć da się!!! Szok, Szok Szok, a takie na tej trasie były piekne jagody !!!

Zniwelują ?

Pieknie to by z krzesłem wyglądało !!

Będzie więcej fotek z "podcięcia 5tki" i ze zbiornika na Miziowej?

Edytowane przez mysiauek

o żesz k......

widać ,że nowy inwestor nie żartuje:cool::

jakie to szczęście ,że Pilska nie kupił ktoś pokroju pana Rychtera ..........

Czarna trasa ma być trasą do freeride'u. Ma być bezpieczna i dostępna cały sezon... jak nasyyyyypie

no to fajowo , bo nowe szerokie nartki już czekają na testy:tongue:

Edytowane przez aklim

Jeszcze mnie zastanawia, czy oni te rury zakopują, czy wykopują:stupid:, wszak to są znana przypadki w naszej szarej rzeczywistości :cool::

Wydaje się, że wkopują, ale kto ich wie :wink:. Nawiasem mówiąc cholernie ciekawe rozwiązanie: stalowe rury do naśnieżania? Szczerze życzę powodzenia przy układaniu tego na gotowo i eksploatacji :applause: Do tego wykop jakiś tkaiś płytki się wydaje.

Wydaje się, że wkopują, ale kto ich wie :wink:. Nawiasem mówiąc cholernie ciekawe rozwiązanie: stalowe rury do naśnieżania? Szczerze życzę powodzenia przy układaniu tego na gotowo i eksploatacji :applause: Do tego wykop jakiś tkaiś płytki się wydaje.

A widzisz...

No to zdradzę Ci że, w wysoce skomercjalizowanych górach Auropy te rurociągi są stalowe i wyglądają identycznie jak te na Skrzycznem:cool::

A to zwracam honor. Widziałem rury z tworzywa na zdjęciach z prac inwestycyjnych chyba w Rzykach, a to jeszcze wysoko nieskomercjalizowany teren :tongue: Swoją drogą "zejdź ze mnie" i z mojej komercjalizacji :biggrin:

/edit

Ha, już wiem, rury są pokrywane powłoką antykorozyjną w 100% zabezpieczającą je przed czynnikami zewnętrznymi. To dlatego wydaje się, że rury są z tworzywa. Tutaj: http://www.alvenius.pl/index1.php?page[0]=produkty

Edytowane przez Slash0r

A to zwracam honor. Widziałem rury z tworzywa na zdjęciach z prac inwestycyjnych chyba w Rzykach, a to jeszcze wysoko nieskomercjalizowany teren :tongue: Swoją drogą "zejdź ze mnie" i z mojej komercjalizacji :biggrin:

Szczerze powiedziawszy to osobiście się dziwię po co się tak męczą z tymi rurami, a nie pójdą w rury z metra EP, akurat mam styczność z tego rodzaju instalacjami i nawet w na powierzchniowych instalacjach zdarzało się że nie wypuszczałem wody na zimę i jeśli gdzieś coś rozle..o to na sali, a na EB nigdy.

Jak wypijesz całą wodę z zbiornika na Żarze:biggrin:

Ciekawe co na to "inwestorzy" ze Szczyrku. Może w końcu ludzie oczy otworzą...

Coś jednak robią. Za mało, ale...

Cytat ze strony SONu (boldy moje):

...

Jak w roku ubiegłym dołożymy wszelkich starań aby w nadchodzącym sezonie zastali Państwo naśnieżone i perfekcyjnie przygotowane trasy narciarskie, w tym także trasy pod wjazdami wyciągów. Umożliwi to przeprowadzona w tym roku modernizacja systemu naśnieżania, dzięki której jej wydajność wzrosła dwukrotnie.

Dla preferujących narty w godzinach wieczornych zmodernizowaliśmy oświetlenie na trasie Suche-Solisko oraz wprowadziliśmy sugerowany przez naszych klientów karnet „wieczorny”.

Oprócz zeszłorocznych cen mamy także specjalną ofertę dla tych z Państwa, którzy odwiedzają nas regularnie oraz darmowy parking na Hali Pośredniej (Juliany). Przy dolnych stacjach wyciągów uruchomiona zostanie sieć umożliwiająca darmowy, bezprzewodowy dostęp do Internetu.

...

Jednocześnie zapewniamy, że cały czas trwają formalności i uzgodnienia zmierzające do uzyskania pozwoleń na modernizację infrastruktury technicznej Ośrodka.

...

Dla mnie najważniejsze w naszym klimacie i wysokości n.p.m. jest naśnieżanie. A akurat to od 2 lat robią. Ta zwiększona wydajność to zapewne nowe pompy - szkoda że nie napisali.

Pozdrawiam.

Tadek

PS. Jeśli chodzi o poważne inwestycje infrastrukturalne, to najbardziej czekam na duży zbiornik retencyjny, nie na kanapy... :)

Edytowane przez Tadeusz T
  • Like 3

PS. Jeśli chodzi o poważne inwestycje infrastrukturalne, to najbardziej czekam na duży zbiornik retencyjny, nie na kanapy... :)

To jest totalny hardcore jeśli chodzi o papierki, które trzeba załatwić. Wie to każdy, kto próbował wybudować legalne oczko wodne pod domem. Raczej wątpię, by pan Richter miał w sobie tyle zaparcia by przeforsować taką inwestycje. Zwłaszcza, że nową kanapę można poczuć własnym tyłkiem, a już nowy staw w okolicy nie każdy powiąże z lepszym naśnieżaniem.

• Like 1

No cóż. To efekt ciężkich formalności potrzebnych przy zalegalizowaniu takich budowli. Zamiast ładnie wkomponowanych kilku mniejszych zbiorników, buduje się jeden konkretny by wykorzystać zdobyte już pozwolenia.

Nowy zbiornik na Jaworzynie to i tak oczko wodne w porównaniu do tego który zbudowano w Tatrzańskiej Łomnicy:

6023.jpg

6018.jpg

Szkoda, że na Jaworzynie nie postarano się bardziej wkomponować ten zbiornik w górę.

Raczej wątpię, by pan Richter miał w sobie tyle zaparcia by przeforsować taką inwestycje. Z[..]

Mysle, że SON nie ma innego wyjscia. Jezcze wieksze niz teraz narzekania będą jak zrealizowana w końcu kanapa pojedzie nad zielona trawą na trasach.... A zeszły rok pokazał, że to możliwe, w dodatku w Żylicy płyneły tylko fusy z kawy....

Mysle, że SON nie ma innego wyjscia. Jezcze wieksze niz teraz narzekania będą jak zrealizowana w końcu kanapa pojedzie nad zielona trawą na trasach.... A zeszły rok pokazał, że to możliwe, w dodatku w Żylicy płyneły tylko fusy z kawy....

Nie narzekaj bo w poprzednim sezonie od połowy stycznia do połowy marca w SON było całkiem dobrze. W tm sezonie zima może cała być rekordowo ciepła z sezonem 20-30 dniowym:mad::Od początku września trochę więcej pada to wody do naśnieżania chyba nie zabraknie ,ale jak będzie nawet w nocy na lekkim plusie to d... :frown::

... W tm sezonie zima może cała być rekordowo ciepła z sezonem 20-30 dniowym:mad::Od początku września trochę więcej pada to wody do naśnieżania chyba nie zabraknie ,ale jak będzie nawet w nocy na lekkim plusie to d... :frown::

Skąd takie informacje??? Czy Indianie chrustu na zimę nie zbierają??? :biggrin:

Tadek