Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jest apel do Admina. Kolega Kowalczuk 90% pisze OT. Tym samym spełnia definicję Trolla. Na porządnie zarządzanym forum dawno miałby briga.

Kolego Honza to Ty zaczynasz/prowokujesz dyskusje odbiegając od ścisłego tematu, żeby potem móc krzyczeć troll. To Ty ciągle masz do mnie zarzuty odnośnie spraw, które nie mają bardzo ścisłego związku z tematem, a które najczęściej wyciągasz z całego kontekstu mojej wypowiedzi. To Ty piszesz a potem usuwasz swoje wypowiedzi, zacierając tym samym po nich ślady. To co ja piszę ma związek z nowymi inwestycjami, tylko odpowiedzi na posty wydają się odbiegać. Ta moja wypowiedź była właśnie taką odpowiedzią. Ja zgadzam się na przeniesienie tej części dyskusji, która nie wylicza nowo powstałych inwestycji pod inny wątek. Już o tym pisałem. Tylko jak to zrobić? Brakuje Ci logicznych argumentów by odpowiedzieć w kwestiach, które sam poruszasz a potem krzyczysz "NA POMOC!".

Przepraszam wszystkich za ten incydent.

Edytowane przez kowalczuk
uzupełnienie

Turyści są oburzeni. Jedno z najładniejszych miejsc w Parku Krajobrazowym Beskidu Małego straciło swój urok, powstaje tam willa ogrodzona prawie dwumetrowym płotem

Po każdym pogodnym weekendzie w naszej bielskiej redakcji urywają się telefony w sprawie budowli na Łysej Przełęczy. Ludzie są oburzeni. - Czuję się, jakby mnie ktoś okradł. To było ulubione miejsce całej naszej rodziny. Gdy byłam dzieckiem, chodziliśmy tam z rodzicami. Zabieraliśmy herbatę w termosie i kanapki, robiliśmy piknik - wspomina bielszczanka Edyta Jarząbek.

Kiedyś była tam polana, z której roztaczał się jeden z najładniejszych widoków w tej części Beskidów. Miejsce to zresztą do dzisiaj zachwalają wszystkie przewodniki, bo nie wszyscy wiedzą, że przestało ono istnieć. Na polanie, dosłownie na szlaku turystycznym, powstał dom ogrodzony prawie dwumetrowym koszmarnym stalowym płotem. To własność jednego z zamożniejszych mieszkańców Podbeskidzia.

Ta część Beskidu Małego należy już terytorialnie do podbielskiej gminy Wilkowice. Mieczysław Rączka, wójt Wilkowic, mówi, że zdaje sobie sprawę z tego, że turyści są zbulwersowani. Ta budowla na pewno nie zdobi krajobrazu. Jednak najważniejsze decyzje w tej sprawie zapadły jeszcze za kadencji poprzednich władz gminy, nie było możliwości zablokowania budowy tego domu. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem, bielskie starostwo wydało pozwolenie na budowę. Inwestorowi pomogło to, że w tym miejscu stał już kiedyś dom, tyle że była to drewniana chałupa pasująca do krajobrazu.

Turyści boją się, że to nie koniec oszpecania beskidzkiego krajobrazu. Bielsko-Biała jest coraz gęściej zabudowana, zaczyna brakować miejsca. Ludzie zaczynają szukać miejsc do mieszkania pod miastem albo na jego obrzeżach. Jeszcze niedawno za osiedlem Karpackim aż do samego Dębowca ciągnęły się łąki z zagajnikami, żyły tam sarny, zające i bażanty. Teraz są tam nowe osiedla mieszkaniowe. Po pięknych krajobrazach zostały tylko wspomnienia. - Boję się, że za kilka miesięcy w jakimś innym miejscu w Beskidach napotkam na budowlę jak ta z polany na Łysej Przełęczy - mówi Jarząbek.

Czy jest jakaś szansa na uchronienie gór przed nieprzemyślaną, szpecącą zabudową? Według wójta Rączki wiele zależy od planu zagospodarowania przestrzennego. Można w nim zastrzec, że powstające budowle mają stylem pasować do istniejącej już architektury. Można też określić, jakie kąty mają mieć dachy i czym mogą zostać pokryte. - Mam nadzieję, że w 2012 roku gotowy będzie taki plan dla tej części Wilkowic, w której jest park krajobrazowy - mówi wójt gminy.

Jacek Bożek, szef Klubu Gaja, zwraca uwagę, że np. Włosi i Francuzi chronią swoje górskie krajobrazy. Obowiązujące tam tzw. prawo górskie reguluje nie tylko sprawy związane z narciarstwem, ale dotyczy również projektowanych budynków. - Myślę, że byłoby dobrze stworzyć przy bielskim powiecie radę ekspertów, która zajmowałaby się takimi sprawami. Na przykładzie tej polany widać, jak łatwo jest niestety coś zniszczyć - mówi Bożek.

Więcej...

Co o tym sądzicie?

Dla mnie to SKANDAL. Takie syfy budują w parku krajobrazowym, a wyciągu POZA nim już nie pozwolą! Myślałem, że nigdy tego nie powiem, ale kibicuje ekologom wszystkimi siłami, żeby znaleźli coś, żeby to zniknęło z tej przełęczy...

To jest apel do Admina. Kolega Kowalczuk 90% pisze OT. Tym samym spełnia definicję Trolla. Na porządnie zarządzanym forum dawno miałby briga.

Przez tych kilka lat zauważyłem,że to forum najlepiej (i to całkiem sprawnie) działa bez ręcznego sterowania.

To jest porządne forum,może bez porządnego zarządzania,ale porządne.

Zarządzanie jest tutaj niepotrzebne-no poza naprawdę ekstremalnymi przypadkami.

Honza Twój był bardzo blisko granicy,takie jest moje odczucie.

Można się nie zgadzać z Kowalczukiem ale trzeba się ugryźć w palec zanim on (palec) napisze o Nim (Kowalczuku lub kimkolwiek innym) .....Troll.

• Like 3

Honza Twój był bardzo blisko granicy,takie jest moje odczucie.

Można się nie zgadzać z Kowalczukiem ale trzeba się ugryźć w palec zanim on (palec) napisze o Nim (Kowalczuku lub kimkolwiek innym) .....Troll.

"Termin "trollowanie" pochodzi od ang. Trolling for fish – metoda łowienia ryb na haczyk, błystkę[1], ponieważ troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię. Poprzez wsteczną etymologię uprawiających trollowanie nazwano trollami (od legendarno-baśniowych stworów z mitologii nordyckich)."

Przyznaję się, że zostałem wielokrotnie ztrollowany do wypowiadania się na tematy, które są tak zwiazane z tym wątkiem jak śnieżyca na Syberii z urodzajem bananów w Belize. Swoje posty wykasowałem. Wielu moich odpowiedzi nie wstawiłem. Wszystko po to aby dyskutować tylko na temat. Ten wątek mnie bardzo interesuje. Sorry za OT.

"... troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię. ...

Jeśli Wy kol. Honza nie znacie innej formy dyskusji jak tylko kłótnie, to już Wasz problem. Prawie każdy temat jest kontrowersyjny, tym bardziej chyba nadaje się do dyskusji i do tego chyba służy forum. Po to wywalczyliśmy chyba sobie wolność słowa. Jeśli nie to temat nadaje się raczej pod Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. Oczywiście można też zapomnieć języka i nie dyskutować w ogóle. Tylko gdzie byśmy dzisiaj jako ludzkość byli? Pewnie potrafilibyśmy jedynie wymachiwać maczugami. Czyżby w temacie nowych inwestycji narciarskich aż tak wszystko wszędzie jest dobrze, że wolno nam się tylko z tego cieszyć? Nie wolno tu dotykać żadnego tematu? (To właśnie metoda wczesnego PRL-u).

Brak Wam kol. Honza merytorycznie-logicznych argumentów, dlatego Was nerwy tak ponoszą, a może i z jakiegoś powodu chcielibyście wszystkim pozamykać usta.

Mam pomysł otwieram wątek p.t.:

"Bezdyskusyjna Lista Nowych Inwestycji w Górach - dyskusja nie dozwolona, nie wolno komentować i dementować, da się uwiarygodnić tu nawet i kłamstwa".:)

drobne poprawki

No dobrze, ale jakie widzisz rozwiązanie problemu? Czy może istnieć państwo bez polityków? I nie rozumiem, czy to PiS dzisiaj rządzi? Rządzący Polską układ z scentralizowaną władzą nie można chyba nazwać prawicą, z powodu tej centralizacji właśnie. Centralizacja raczej PRL i lewicę przypomina.

Przepraszam Cię za zbyt niezrozumiałe porównanie Twojej osoby z Trollem .O tylko potwierdza moje wcześniejsze stwierdzenie,że jako społeczeństwo zaczynamy się dzielić:mad:Politycy zamiast rozwiązywać Nasze problemy,szukają naszych najgorszych przywar-czyli nieufności,zawiści itd.. i na tym budują swoją politykę i chęć posiadania władzy.Nie chodzi tu o PIS,ale nie trudno zauwaźyć,że właśnie bracia Kaczyńscy wykorzystując nienawiść do swojego pracodawcy/Wałęsy/zaczęli tą drogę w polityce.Najbardziej mnie boli to,że w dalszym ciągu nikt się nie liczy z głosem społeczeństwa-w demokratycznym kraju jest to bardzo niezrozumiałe:mad:.gdzie te referenda:confused:-politycy zajmują się ustawą o "in vitro",a nie pytają o opinię społeczeństwa,ale boją się eskomuniki :eek:I tak się dzieje z losem tego Kraju,dla mnie zaczyna znowu przypominać hasło-Obywatel dla Państwa,a nie Państwo dla Obywatela:eek:Może moje poglądy ideologiczne są zbyt liberalne,ale również nie pojmuję popularnego hasła-"Polska jest najważniejsza":confused:,to było dobre w XIX i XX w.,dziś chcemy wspólnej Europy,gdzie liczy się człowiek-tak ciągle powtarzane przez opcje solidarnościowe,a tu mamy zachętę przez polityków do nacjonalizacji.Przecież Polakiem i patriotą można się czuć wszędzie,mieszkając w Insbrucku czy Zakopanem,Berlinie czy Moskwie,na Śląsku czy Pomorzu.Trzeba jednak pamiętać,że granica między patriotą a agresorem jest bardzo cienka:pDrugą sprawą jest to,że Polacy są najsłabiej udzielającym się obywatelsko społeczeństwem w UE:mad:-i to naprawdę martwi:eek:Nie znam rozwiązania tego problemu,jedyna możliwość jaką posiadam,to prawo wyborcze,z którego ciągle korzystam;)

O czym ty piszesz Darek? Nie chcę Cię obrazić, bo doceniam, że twoje wypowiedzi są wyważone, jednak pisanie, że jakiś konflikt narodził się pomiędzy Wałęsą a Kaczyńskim...

Konflikty w takiej postaci w Polsce by nie istniały, gdyby nie media, które chcą, żeby takowe konflikty istniały podsycając wszystko na każdym kroku. A fakt, że za tym idą politycy, którzy chętnie zaostrzają język, żeby w tych mediach istnieć.

Natomiast co do Wałęsy (TW BOLKA), to historia zaczyna go powoli oceniać, i całe szczęście konkretne dokumenty o jego współpracy z SB pozostały. Zapoznając się z książką Cenckiewicza i Gontarczyka, w której to są pokazane konkretne notatki i konkretne opisy wałęsy z lat w których w ogóle nie był znany, a jednocześnie potrafił donosić na działaczy podziemia, co potwierdzają zarówno w wywiadach osoby których to dotyczyło, jak i dokumenty SB.

Niestety, ale to co się wydarzyło w 1992 roku ma ogromy wpływ na dzisiejszy kraj. Obalenie rządu Olszewskiego przez Wałęsę m.in. wraz z Tuskiem i Pawlakiem spowodowało zalokowanie ustawy lustracyjnej zgloszonej przez Janusza Korwin Mikkego, a popieranej przez m.in. Kaczyńskich. TW BOLEK poprostu bał się tych wszystkich faktów i chwilę później starał się wyczyścić swoje teczki - jak widać nie skutecznie. Gdyby tamta ustawa weszła w życie zupełnie inaczej wyglądałoby dzisiaj sądownictwo, sfera polityczna, media, a tak zostaliśmy w czasie ostatnich 20 lat okradzeni przez zukładowany system, który za bezcen posprzedawał majątek państwowy. SMUTNE ALE PRAWDZIWE.

• Like 3

O czym ty piszesz Darek? Nie chcę Cię obrazić, bo doceniam, że twoje wypowiedzi są wyważone, jednak pisanie, że jakiś konflikt narodził się pomiędzy Wałęsą a Kaczyńskim...

Konflikty w takiej postaci w Polsce by nie istniały, gdyby nie media, które chcą, żeby takowe konflikty istniały podsycając wszystko na każdym kroku. A fakt, że za tym idą politycy, którzy chętnie zaostrzają język, żeby w tych mediach istnieć.

Natomiast co do Wałęsy (TW BOLKA), to historia zaczyna go powoli oceniać, i całe szczęście konkretne dokumenty o jego współpracy z SB pozostały. Zapoznając się z książką Cenckiewicza i Gontarczyka, w której to są pokazane konkretne notatki i konkretne opisy wałęsy z lat w których w ogóle nie był znany, a jednocześnie potrafił donosić na działaczy podziemia, co potwierdzają zarówno w wywiadach osoby których to dotyczyło, jak i dokumenty SB.

Niestety, ale to co się wydarzyło w 1992 roku ma ogromy wpływ na dzisiejszy kraj. Obalenie rządu Olszewskiego przez Wałęsę m.in. wraz z Tuskiem i Pawlakiem spowodowało zalokowanie ustawy lustracyjnej zgloszonej przez Janusza Korwin Mikkego, a popieranej przez m.in. Kaczyńskich. TW BOLEK poprostu bał się tych wszystkich faktów i chwilę później starał się wyczyścić swoje teczki - jak widać nie skutecznie. Gdyby tamta ustawa weszła w życie zupełnie inaczej wyglądałoby dzisiaj sądownictwo, sfera polityczna, media, a tak zostaliśmy w czasie ostatnich 20 lat okradzeni przez zukładowany system, który za bezcen posprzedawał majątek państwowy. SMUTNE ALE PRAWDZIWE.

Nie będę Cię atakował politycznie,daleki jestem od poddawania się tej ogólnej presji.Ale jesteś chyba człowiekm młodym,jeśli nie pamiętasz minionych czasów;)Jaka władza odda rządy,bez przelewu krwi, bez zabezpieczenia interesów?-na co liczyłesz?-na kolejne Powstanie Warszwskie:confused:Jakbyś faktycznie czytał źródła historyczne,to byś wiedzial,że wielkiego Polaka-"Dziadka Pisłudskiego"-również nazywano agentem austriackim i niemieckim.Ale to Ci Panowie są symbolem niepodległości Polski,a nie Kaczyńscy,którzy palili kukłę "Wałęsy",a teraz jeden z Nich dalej szkodzi Polsce na arenie międzynarodowej:mad:Nie popieram PO ani PIS,bo to przypomina mi walkę endecji z obozem pisłudczyków:rolleyes:,a dalej poczytajcie w książkach:p

• Like 6

dziś chcemy wspólnej Europy,gdzie liczy się człowiek-tak ciągle powtarzane przez opcje solidarnościowe,a tu mamy zachętę przez polityków do nacjonalizacji

Czyli takiej? ;)

[YOUTUBE]

[/YOUTUBE]

Kolego shuger mam wrażenie, że poznałeś dotąd jedynie jedną stronę tej sprawy ;)

PS. Kolejny raz przepraszam, za ot, ale nie mogłem się powstrzymać. Marucha ma rację niech zbędną dyskusje polityczne zastąpią zdjęcia z tegorocznych nowości na polskich stokach.

Burza Mózgów

WOW, to była prawdziwa burza mózgów.

Analiza się bardzo pogłębiła. Ale też chyba nikt nie może powiedzieć, że to wszystko o czym tu była mowa, nie ma żadnego wpływu na politykę inwestycyjną zarówno w górach jak i nie tylko. Państwo to organizm naczyń połączonych.

Przepraszam Cię za zbyt niezrozumiałe porównanie Twojej osoby z Trollem ...

Częściowo się zgadzam, z tym co tu piszesz, ale we wszystkie Twoje poglądy jest mi jakoś bardzo trudno uwierzyć. Zbyt wiele faktów im przeczy. Nie wszystkie z nich do wszystkich Polaków też docierają. Jak zwykle główne media nie o wszystkim nas informują. Nie chcę jeszcze bardziej poszerzać tematu, bo nas tu za ot "zjedzą". Niemniej kwiecień chyba już ostatecznie udowodnił co warta jest nasza przyjaźń zarówno z UE jak i ta z NATTO. Zupełnie jak przed II wojną. Każdy mógłby na nasze państwo napaść a nasi "przyjaciele" nawet palcem nie kiwną. Sprawdza się więc odwieczna zasada: "Umiesz liczyć? Licz na siebie." Sorry jeśli ktoś uważa to za ot.

drobne poprawki

Zatem powracam do tematu inwestycji:

1) Wyciąg na Magurze Małastowskiej ruszy już w grudniu!

http://krakow.naszemiasto.pl/serwisy/678/sezon_20102011/648824,magura-malastowska-bus-dowiezie-do-nowego-wyciagu,id,t.html

2)W Powiecie Limanowskim - powstaną trasy do narciarstwa biegowego i biatlonu w okolicy szczytu Lubogoszcz.

http://krakow.naszemiasto.pl/serwisy/678/sezon_20102011/624866,powiat-limanowski-budowa-tras-dla-narciarzy-ruszy-w-polowie,id,t.html

• Like 9

Zatem powracam do tematu inwestycji:

1) Wyciąg na Magurze Małastowskiej ruszy już w grudniu!

http://krakow.naszemiasto.pl/serwisy/678/sezon_20102011/648824,magura-malastowska-bus-dowiezie-do-nowego-wyciagu,id,t.html

2)W Powiecie Limanowskim - powstaną trasy do narciarstwa biegowego i biatlonu w okolicy szczytu Lubogoszcz.

http://krakow.naszemiasto.pl/serwisy/678/sezon_20102011/624866,powiat-limanowski-budowa-tras-dla-narciarzy-ruszy-w-polowie,id,t.html

Za samo to, że wróciłeś do tematu należny Ci się order uśmiechu :D

Może inni tez spróbują - bez pyszczenia i personalnych podjazdów.

Oto metoda na eko-terrorystów... :cool:

To może pomóc inwestorom...

Nabyć to można całkiem legalnie! :eek::eek::eek:

http://allegro.pl/miotacz-ognia-plomieni-tpo-50-nowy-i1326338372.html

To też się może przydać:

http://allegro.pl/maczeta-z-pila-w-pokrowcu-55cm-nowa-i1325012815.html

:D

Edytowane przez johnny_narciarz

• 2 weeks later...

Magurka,gmina Wilkowice.

Właśnie ruszyła pełną parą budowa tras biegowych dla narciarzy!

Podobno mają to być trasy,jak to określono,z prawdziwego zdarzenia! :rolleyes:

Ciekawe tylko czy pewien znany nam wszarz tego nie zablokuję...

Tak swoją drogą ciekawe czy dali by radę wybudować tam stację narciarską... :rolleyes:

Jeśli pozwalają budować tam domy pod samym szczytem,to i budowę wyciągów czy tras chyba nie powinni blokować. :rolleyes:

Kilka razy zjeżdżałem tam na nartach taką małą dróżką asfaltową - było zarąbiście! :D