mihumor Napisano 16 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 16 Sierpień 2009 Statystykę mam stosunkowo slabą ale w tym roku w lutym na Kronplatzu miałem tydzien mroźnej lampy jak w Austrii było bardzo kiepsko, tydzień na stoku obok czyli na gorce 40 km dalej i pogoda bez zmian zarówno w I jak i w Austrii, rok temu miałem w styczniu tydzien lampy też na Kronplatzu i tydzien lampu w Val Gardena ale tam to już było zbyt ciepło i generalnie szybko robiło się miękko (w Austri w tym terminie też bylo ok), dwa lata temu w styczniu w Val di Fiemme przez tydzień nie widzialem okolicy ni gór - jazda we mgle ale bez tragedii, dzień tylko mocno padało, ale słońce zobaczylem dopiero w dniu wyjazdu. Myślę, że na twoje pytanie nie ma odpowiedzi, moga być co najwyżej podpowiedzi i sugestie. We Włoszech pogoda pewnie jest nieco lepsza niż w Austrii, może troche wiecej słońca, statystycznie łatwiej trafić na dobre warunki ale to nic pewnego, znajomym przez tydzień w Arabie sypał śnieg, była mgła i ogólny fatal, nawet ratraki nie jeździły więc jazda praktycznie pozatrasowa prawie była. Ja po 3 sezonach we Włoszech teraz planuję Austrię a pogoda..? Mam nadzieję będzie dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 17 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2009 (edytowane) ... Czy ktoś z forumowiczow prowadzi statystyki i moze zdradzic wnioski z nich wynikajace gdzie jest gwarantowana dobra pogoda zimą? Dotąd bywałem tylko w Austrii a tam jest róznie: ... Podczas moich pobytów w Dolomitach przeważnie świeciło słońce. Na mapach było kiedyś napisane, że gwarantują zdaje się 8 dni słonecznych na 10 - chociaż nie bardzo wiem na czym ta gwarancja miałaby polegać (bo nie sądzę, że zwracaliby pieniądze gdyby tak się nie stało). Na www.resortnarciarski.pl popełniono akurat na temat śniegu w Płd. Tyrolu artykuł, cyt. "W południowym Tyrolu słońce świeci przeciętnie przez 300 dni w roku. Cieszy to licznych w tym regionie turystów. Każdej zimy stawia to jednak przed kierownikami ośrodków narciarskich poważne wyzwanie. Południowy Tyrol jest zarazem regionem, w którym opady atmosferyczne są stosunkowo niskie." - a sukcesy mają podobno dzięki naśnieżaniu, (więcej w artykule) Choć dużo jest na ten temat wiadomości w wyszukiwarce Google, to jednak bardzo ciężko znaleźć w Internecie profesjonalne dane porównawcze z innymi regionami. Niektóre miejsca z kamerami internetowymi dają dostęp do zdjęć historycznych - ale trzeba byłoby poświecić trochę czasu, żeby wyciągnąć z nich jakieś wnioski. Pozdrowienia, Ryszard Kowalczuk ---------------------- Możliwe Inwestycje Narciarskie - Karkonosze - Niedamirów - W zgodzie z naturą 1 2 3 Edytowane 17 Sierpień 2009 przez kowalczuk drobne poprawki kosmetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2009 Cześć Przez ostatnie 15 lat spędziłem we Włoszech na nartach pewnie jakieś 14-15 miesięcy. z tego ponad 90% to były dni słoneczne. Deszcz padał jeden raz, śnieg się zdarza. Pod względem sniegu ostatnia zima była dla Włoch mocno nietypowa - tyle sniegu nie spadło tam bardzo dawno - zresztą podobnie było wszędzie. Jeżeli chcesz miec gwarancje pogody jedź w drugiej poowie lutego - na dole wiosna w górach zima z pieknym słońcem i lekkim mrozikiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kettenhund Napisano 17 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2009 No to bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi:) Napawaja optymizmem. Wybieram sie w drugiej polowie lutego wiec moze bedzie bardziej stabilnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 17 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2009 Cześć Przez ostatnie 15 lat spędziłem we Włoszech na nartach pewnie jakieś 14-15 miesięcy. ... To zdradz tajemnice gdzie tam nocujesz i ile Cie to kosztuje - bo mam zamiar w przyszlosci Cie w tym dogonic - z tym, ze teraz to chyba bede musial po jakies 3 miesiace w roku, zeby to zrobic. Pozdrowienia, Ryszard Kowalczuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi