mihumor Napisano 13 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2009 Myślę, że kwietniowa opcja moze być całkiem realna - jedynie zagadkowa jest kwestia pogody jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mea Napisano 13 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2009 Myślę, że kwietniowa opcja moze być całkiem realna - jedynie zagadkowa jest kwestia pogody jak zawsze pogoda to u nas zmienna losowa przewidzenie czegokolwiek na tyle miesiecy do przodu to zadanie w porywach dla wrozki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 13 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2009 Tutaj niewiele lepiej,ale może deszcz zmieni się w śnieg? : Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega, że województwie pomorskim i powiecie elbląskim będzie bardzo silny wiatr. W porywach jego prędkość może przekraczać 130 kilometrów na godzinę. Masz Johny rację.już lepiej niech spadnie śnieg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Dziś ujrzałem pierwsze białe płatki tej jesieni. I nadal sypie,zimno ledwo 3 stopnie więc i na ziemi zaczyna być białawo. Przy całym narciarskim zacięciu jakie mam wcale się z tego nie cieszę. Bo z tego śniegu nie ma żadnego pożytku,i tak zejdzie za kilka ,kilkanaście godzin. A na choćby namiastkę nartowania przyjdzie jeszcze dłuuuuuuugo poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Figo Ty to ranny ptaszek jesteś a u mnie też leci jakaś mieszanka deszczu ze śniegiem a temp. a samochodzie wskazywała 0,5 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Przy całym narciarskim zacięciu jakie mam wcale się z tego nie cieszę. Nie jesteś sam, krowa też widać wkur....: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 atak śniegu na Kraków ! nawet nie próbuję się bronić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ale czy zbyt szybki snieg nie oznacza słabej zimy u Nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Dziś ujrzałem pierwsze białe płatki tej jesieni. I nadal sypie,zimno ledwo 3 stopnie więc i na ziemi zaczyna być białawo. Przy całym narciarskim zacięciu jakie mam wcale się z tego nie cieszę. Bo z tego śniegu nie ma żadnego pożytku,i tak zejdzie za kilka ,kilkanaście godzin. A na choćby namiastkę nartowania przyjdzie jeszcze dłuuuuuuugo poczekać. W Polsce to się mówi, że dopiero trzeci śnieg zostaje. Ale figo nie martw się w jedynych słusznych górach zanosi się na to, ze pow. 2000 m raczej śnieg już nie spłynie. A to mnie bardzo cieszy bo już tylko 22 dni... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Ciekawe, czy tym razem opady śniegu spowodują rozruch wyciągów w październiku? Takiej sytuacji nie pamiętam. Przed chwilą na migawce tv widziałem wyciąg krzesełkowy w Zakopanem w ruchu - może więc padający ciągle śnieg i mróz komuś będzie służył. Komu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ale czy zbyt szybki snieg nie oznacza słabej zimy u Nas? Własnie tego sie obawiam... Rzeszów też biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ale czy zbyt szybki snieg nie oznacza słabej zimy u Nas? Własnie tego sie obawiam... ludzie , nie kraczcie , plissss:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ale czy zbyt szybki snieg nie oznacza słabej zimy u Nas? Pablo, Tęsknisz za zimą w Poznaniu ? pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 a wrocław jak wrocław szaro buro zimno i do ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 (edytowane) Ciekawe, czy tym razem opady śniegu spowodują rozruch wyciągów w październiku? Takiej sytuacji nie pamiętam. Przed chwilą na migawce tv widziałem wyciąg krzesełkowy w Zakopanem w ruchu - może więc padający ciągle śnieg i mróz komuś będzie służył. Komu? Ja nie jestem optymistą i uważam, że nie jest to możliwe, aby uruchomili jakiekolwiek wyciągi w październiku. Nie zapominajmy, że ziemia jest ciepła, a pokrywa śnieżna nie jest z nią w żaden sposób związana. Tym bardziej, że nie zapowiadają dużych spadków temperatury w Beskidach w ciągu dnia: http://pogoda.interia.pl/miasta?id=11733 Inna sprawa, że większość właścicieli nie jest pewnie przygotowana na uruchomienie wyciągów tak wcześnie. Część pewnie przechodzi coroczne przegląd. Np Kasprowy tam mróz spory i jeśli będzie odpowiednia grubość pokrywy śniegowej to teoretycznie trasy można przygotować. Być może również uruchomią jakąś wyrwirączkę np po Nosalem. Na więcej bym nie liczył chyba, że zima w górach nie odpuści do początków listopada. Wtedy może... W Zielonce pod Warszawą sypie zajebiście od 7:30. Śniegu jest kilka centymetrów. Ok 12:30 słyszałem grzmoty jak w czasie letniej burzy. Na ulicach powiatowych kilku-centymetrowe błoto. Zimówki założone dzisiaj rano. Edytowane 14 Październik 2009 przez fanatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Pablo, Tęsknisz za zimą w Poznaniu ? pzdr misal a cioooooooooooooo? od kilku lat zime lubie,nawet nie przez to ze ucze sie nartowania ale poprostu jakos lubie-ino jesien mnie w**^*&^O(*&_8-0 dala ale to przezyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ja pierdzielu:eek: ale sypie na południu:confused: kto pamięta podobne opady śniegu o tej porze roku ??? ( czyli połowa października) , ba ja jakoś nie mogę sobie przypomnieć , chociaż trochę wiosen mam już na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ja pierdzielu:eek: ale sypie na południu:confused: kto pamięta podobne opady śniegu o tej porze roku ??? ( czyli połowa października) , ba ja jakoś nie mogę sobie przypomnieć , chociaż trochę wiosen mam już na karku Nic nadzwyczajnego, 2 lata temu było podobnie, zasypało mi w połowie października dopiero co skiełkowany trawnik:eek:, a potem jeszcze zdążył przed zimą urosnąć. I też tego roku(2 lata temu) nastąpił precedens w Alpach, a mianowicie w ostatnich dniach października w Styrii ruszyły pierwsze wyciągi: na Planai i na Reiteralm. Zresztą na pewno pamiętacie że slalomy z Lewi zaplanowane na 10-11 listopada zostały przeniesione do Pilch koło Schladming na górę Reiteralm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbu Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 2 lata temu w słowackim Zdiarze w pierwszych dniach listopada (dokładnie 3-7.11) były wręcz piękne warunki. Szkoda tylko, że działała tylko Strednica, ale i tak można się było wyjeździć do bólu. Więc może w tym roku będzie podobnie, dlatego te dzisiejsze opadu wcale mnie nie dziwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 2 lata temu padało zdrowo ale to było grubo po 20 tym - no i zimniej bylo bo teraz u mnie przynajmniej to od razu megachlapa sie robi, breja i jest strasznie nieprzyjmnie, dwa lata temu było przy opadach znacznie zimniej i ten śnieg to wtedy nawet ze 3 dni leżał. Taki opad śniegu przed 15tym października i to nie tylko w gorach normalny nie jest, zapisuje go sobie w pamięci jako rekordowo wczesny - pomyśleć, że jeszcze 10 dni temu kąpałem sie w jeziorze:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 2 lata temu w słowackim Zdiarze w pierwszych dniach listopada (dokładnie 3-7.11) były wręcz piękne warunki. Szkoda tylko, że działała tylko Strednica, ale i tak można się było wyjeździć do bólu. Więc może w tym roku będzie podobnie, dlatego te dzisiejsze opadu wcale mnie nie dziwią. To prawda. Niestety Strednica działała tylko w weekendy a ja podchodziłem z dziewczynką na piechotę coby się jeździć nauczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Niestety Strednica działała tylko w weekendy a ja podchodziłem z dziewczynką na piechotę coby się jeździć nauczyła A może już po prostu było nieczynne, za późno przyjechałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 ... Natomiast myśle, że jeżeli opady śniegu się utrzymaja to jest szansa, że na weekend ruszy któryś z wyciagów na Białym Krzyżu- mój typ to "Bartuś":) Jeśli będzie dalej tan naparzać jak teraz,to jest to możliwe! Może to taka namiastka nartowania,ale zawsze... Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega, że województwie pomorskim i powiecie elbląskim będzie bardzo silny wiatr. W porywach jego prędkość może przekraczać 130 kilometrów na godzinę. Masz Johny rację.już lepiej niech spadnie śnieg! To chyba będzie już 12 w skali Beauforta! :eek: Lepiej niech sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxcity Napisano 14 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2009 Przejeżdżałem dzisiaj rano przez Salmopol, śniegu na oko jest ok. 30 cm! Myślę, że do wieczora jeszcze sporo dopadało. Tak więc, jeśli nie nadejdzie ocieplenia to jest duża szansa na nartowanie w weekend! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mea Napisano 15 Październik 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2009 z tym weekendowym nartowaniem to chyba niepoprawny optymizm przez was przemawia co prawda sniegu troche jest ale myslicie ze da sie po nim jezdzic ?? jeden przejazd ratraka i wszystko szlak trafi !! raczej na cuda bym nie liczyla ... chyba ze ten stan jeszcze z tydzien sie utrzyma ps. kurier na letnich dojechal zimowki sa juz na kolach wiec jak dla mnie zima moze sobie juz tak zostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi