Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Hintertux w czerwcu

jarek

Rekomendowane odpowiedzi

cz1

Jedni się wybierają,a inni właśnie wrócili:)W końcu znalazłem odrobinę czasu ,aby podzielić się wrażeniami z pobytu w dolinie Zillertal.Wyjazd miał miejsce w połowie czerwca z objęciem święta Bożego Ciała.Pogoda w Polsce w tym okresie nie rozpieszczała i podczas podróży towarzyszyła mi ulewa z burzami,na miejscu jednak przywitało nas słoneczko:).Mieszkałem w apartamencie/5pokoi na 2 osoby-ja i syn/w miejscowosci Finkenberg,młodzi i sympatyczni gospodarze-mówiący zrozumiale po niemiecku bez używania dialektu tyrolskiego;)Celem mojej wyprawy był oczywiście lodowiec Tux,znajdujący się na końcu doliny Zillertal.O jego walorach i minusach było już sporo na tym forum pisane.Jedno jest pewne-że to jest jedyne"najpewniejsze"miejsce w Austrii na nartowanie przez 365 dni w roku,umożliwia to oczywiście duża powierzchnia lodowca,wysokość i nowoczesna sieć kolejek/Gletscherbus/.Widać na każdym kroku,że region bardzo mocno postawił na turystykę,panuje tam bardzo przyjazna atmosfera w stosunku do turystów,i to niezależnie czy się korzysta z pięciogwiazdkowego hotelu czy agroturystyki.Odwiedzając to miejsce 3 raz w dalszym ciągu uważam,że ten rejon Tyrolu jest najpiękniejszy,a wioski najbardziej urokliwe-zgodnie z maksymą-serce Tyrolu:).O tej porze roku widok białych szczytów w kontraście z zielonymi łąkami jest jeszcze bardziej ekscytujący;).W dolinie faktycznie czuć było już wakacyjną atmosferę,dużo turystów korzystających z pieszych wędrówek po górach/także Polacy!/,rowerzystów,paralotniarzy i miłośników sportów wodnych.Dla mnie gratką był oczywiście lodowiec.W pierwszy dzień nartowania pogoda na lodowcu nie rozpieszczała-pełen mix-od chwil z słońcem po zamieć śnieźną z burzą:rolleyes:.Wszystko to rekompensowały dobre warunki śniegowe;).W najwyższej partii lodowca były naprawdę wyśmienite przez cały czas mojego pobytu,gorzej było w niższych partiach lodowca,gdzie po południu śnieg robił się ciężki i mokry.Przez kolejne dni wbrew prognozą panowała lampa:).

cz2

Trasy faktycznie były przygotowywane na bieżąco przez ratraki,które nie stanowiły zagrożenia dla narciarzy,ponieważ ruch był znikomy i tak pracując używały sygnalizacji dźwiękowej;).Trasa czarna 8 na Gefrorene Wand faktycznie nie była ratrakowana,ale obok można było zjeźdzać też po nieratrakowanym tereni,ale mało rozjeźdzonym;).W godzinach popołudniowych w okolicy schroniska Farnerhaus/2660m/śnieg był mokry i szyko robiły się muldy,które były niwelowane przez ratraki.Pozatrasowo w niższych partiach śnieg tak mokry i ciężki,że czasem uniemożliwiał skręt:eek:.Z wyciągów -nie był już czynny Kaserer 1i2,również Gletscherbus 2 był zamknięty/mało ludzi/,przez co jazda 4er Fernerhaus wydłużała wjazd na lodowiec.Ludzi napradę niewiele,choć Polaków można było spotkać i takich ,którzy tutaj właśnie w tym czasie rozpoczęli swoją przygodę z Alpami.Z sportowców-trenowała kadra bułgarskich alpejczyków.Czerwiec jest dobrym miesiącem na odwiedzenie tego miejsca,w okresie lipiec-sierpień rzadko już można zjechać do Fernerhaus,a już teraz ratraki zaczęły rozkładać folię chroniącą lodowiec;).Wydaje mi się również,że chyba jest tu najwięcej tras wymagających dostępnych dla każdego,w porównaniu z innymi lodowcami Tyrolu.Czas mijał szybko i sympatycznie,świetna pogoda utrzymywała się do końca,aż żal było wyjeźdzać.Wypad udany,szkoda tylko,że kończący sezon08/09:(,teraz czas oczekiwania i depresji:mad:

Ps.Jarku udanego nartowania:)

• Like 1

No to ja miałem troszkę więcej szczęścia z pogodą,jeden dzień zimowej zawieruchy;)A wydawałoby się,że to przecież lato:rolleyes:

mam kilka fotek to moze w tygodniu cos wstawie, na poziomie 2100m (chyba) tam gdzie jest pierwsza przesiadka bylo calkiem bialo a na tarasie przy Fernerhausie byly czapy na stolach conajmniej 30cm :eek:

• 3 weeks later...