jarek Napisano 20 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2009 W poniedzialek spotykamy sie na Hintertuxie dzisiaj aura zimowa, na 3000m pada snieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2009 cz1 Jedni się wybierają,a inni właśnie wrócili:)W końcu znalazłem odrobinę czasu ,aby podzielić się wrażeniami z pobytu w dolinie Zillertal.Wyjazd miał miejsce w połowie czerwca z objęciem święta Bożego Ciała.Pogoda w Polsce w tym okresie nie rozpieszczała i podczas podróży towarzyszyła mi ulewa z burzami,na miejscu jednak przywitało nas słoneczko:).Mieszkałem w apartamencie/5pokoi na 2 osoby-ja i syn/w miejscowosci Finkenberg,młodzi i sympatyczni gospodarze-mówiący zrozumiale po niemiecku bez używania dialektu tyrolskiego;)Celem mojej wyprawy był oczywiście lodowiec Tux,znajdujący się na końcu doliny Zillertal.O jego walorach i minusach było już sporo na tym forum pisane.Jedno jest pewne-że to jest jedyne"najpewniejsze"miejsce w Austrii na nartowanie przez 365 dni w roku,umożliwia to oczywiście duża powierzchnia lodowca,wysokość i nowoczesna sieć kolejek/Gletscherbus/.Widać na każdym kroku,że region bardzo mocno postawił na turystykę,panuje tam bardzo przyjazna atmosfera w stosunku do turystów,i to niezależnie czy się korzysta z pięciogwiazdkowego hotelu czy agroturystyki.Odwiedzając to miejsce 3 raz w dalszym ciągu uważam,że ten rejon Tyrolu jest najpiękniejszy,a wioski najbardziej urokliwe-zgodnie z maksymą-serce Tyrolu:).O tej porze roku widok białych szczytów w kontraście z zielonymi łąkami jest jeszcze bardziej ekscytujący;).W dolinie faktycznie czuć było już wakacyjną atmosferę,dużo turystów korzystających z pieszych wędrówek po górach/także Polacy!/,rowerzystów,paralotniarzy i miłośników sportów wodnych.Dla mnie gratką był oczywiście lodowiec.W pierwszy dzień nartowania pogoda na lodowcu nie rozpieszczała-pełen mix-od chwil z słońcem po zamieć śnieźną z burzą.Wszystko to rekompensowały dobre warunki śniegowe;).W najwyższej partii lodowca były naprawdę wyśmienite przez cały czas mojego pobytu,gorzej było w niższych partiach lodowca,gdzie po południu śnieg robił się ciężki i mokry.Przez kolejne dni wbrew prognozą panowała lampa:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 20 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2009 cz2 Trasy faktycznie były przygotowywane na bieżąco przez ratraki,które nie stanowiły zagrożenia dla narciarzy,ponieważ ruch był znikomy i tak pracując używały sygnalizacji dźwiękowej;).Trasa czarna 8 na Gefrorene Wand faktycznie nie była ratrakowana,ale obok można było zjeźdzać też po nieratrakowanym tereni,ale mało rozjeźdzonym;).W godzinach popołudniowych w okolicy schroniska Farnerhaus/2660m/śnieg był mokry i szyko robiły się muldy,które były niwelowane przez ratraki.Pozatrasowo w niższych partiach śnieg tak mokry i ciężki,że czasem uniemożliwiał skręt:eek:.Z wyciągów -nie był już czynny Kaserer 1i2,również Gletscherbus 2 był zamknięty/mało ludzi/,przez co jazda 4er Fernerhaus wydłużała wjazd na lodowiec.Ludzi napradę niewiele,choć Polaków można było spotkać i takich ,którzy tutaj właśnie w tym czasie rozpoczęli swoją przygodę z Alpami.Z sportowców-trenowała kadra bułgarskich alpejczyków.Czerwiec jest dobrym miesiącem na odwiedzenie tego miejsca,w okresie lipiec-sierpień rzadko już można zjechać do Fernerhaus,a już teraz ratraki zaczęły rozkładać folię chroniącą lodowiec;).Wydaje mi się również,że chyba jest tu najwięcej tras wymagających dostępnych dla każdego,w porównaniu z innymi lodowcami Tyrolu.Czas mijał szybko i sympatycznie,świetna pogoda utrzymywała się do końca,aż żal było wyjeźdzać.Wypad udany,szkoda tylko,że kończący sezon08/09:(,teraz czas oczekiwania i depresji:mad: Ps.Jarku udanego nartowania:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 20 Czerwiec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2009 Ps.Jarku udanego nartowania:) dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 20 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2009 I aj się dołączę! Jarku,miłego nartowania,pięknej pogody,dużo śniegu i wyśmienitego towarzystwa! Darek,jak zwykle piękna relacja! Ja już ten sezon tylko wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 21 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2009 Trochę fotek z wyjazdu:)http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=2344 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 23 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2009 Darku ja właśnie byłem pierwszy raz w tym roku w PIĘKNEJ dolinie... i teraz dopiero odzyskuję mowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 25 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Marcin ja do dziś od pierwszego pobytu porównuje nowe miejsca z tą doliną,zwiedziłem większość w Tyrolu i jakoś nie spotkałem tak ujmującej i przyjaznej:)To nie chodzi o wysokość gór,czy liczbę tras narciarskich i infrastrukturę wyciągów-tam jest coś,czego gdzie indziej nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 25 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Czyli rozumiem, że warunki do jazdy na nartach są i jest na czym pośmigać ? Pytam ponieważ, mój tata wybiera się tam za parę dni i miał zamiar trochę pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 25 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2009 Czyli rozumiem, że warunki do jazdy na nartach są i jest na czym pośmigać ? Pytam ponieważ, mój tata wybiera się tam za parę dni i miał zamiar trochę pojeździć Pogoda dzś jak totolotek,ale myslę,że śmiało możesz się wybrać razem z Tatą!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 28 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Pogoda dzś jak totolotek,ale myslę,że śmiało możesz się wybrać razem z Tatą!! Mam już inne plany ale dziękuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2009 ... wrocilem samodzielnie śruby przetestowane z wynikiem pozytywnym natomiast pogoda kompletnie nie dopisala, dwa dni zadymki z intensywnym opadem sniegu, jeden dzien z przeblyskami slonca, pozostale to glownie mzawka, za to ludzi pojedyncze sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Czerwiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2009 No to ja miałem troszkę więcej szczęścia z pogodą,jeden dzień zimowej zawieruchy;)A wydawałoby się,że to przecież lato:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2009 No to ja miałem troszkę więcej szczęścia z pogodą,jeden dzień zimowej zawieruchy;)A wydawałoby się,że to przecież lato:rolleyes: mam kilka fotek to moze w tygodniu cos wstawie, na poziomie 2100m (chyba) tam gdzie jest pierwsza przesiadka bylo calkiem bialo a na tarasie przy Fernerhausie byly czapy na stolach conajmniej 30cm :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2009 Dodalem kilka fotek tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 15 Lipiec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2009 już dziś więcej nie piszę!! Fajne foty,szkoda,że to juz było;) Ach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi