januszb Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 (edytowane) pozwalam sobie na nowy temat bo w polskim już dawno dyskusja przeniosła się na austriackie górki ......pozatrasowych bo tylko tam widywalem stromsze kawałki o takiej długości i ekspozycji. Ale jeśli tak uważasz to wrzuć tu przykłady tych prawdziwych czarnych, nie kłamanych, nie zawyżanych a do tego ratrakowanych - takie, na których śmierć zagląda w oczy Mój faworyt to czarna spadająca z Schattbergu wprost do Saalbach, prawie wzdłuż lin kolejki, często bywa mocno obladzona, na 3km -1000m deniwelacji Edytowane 28 Maj 2009 przez januszb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Mój typ to Harakiri w Mayrhofen. pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzocha Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Ja też stawiam na Harakiri . Na samą myśl już mi ciarki chodzą po plecach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Mój typ to Harakiri w Mayrhofen. pzdr misal Ja też stawiam na Harakiri . Na samą myśl już mi ciarki chodzą po plecach . Wiele słyszałem/czytałem o tej trasie,możecie ją opisać,albo jakieś fotki? Podobno nachylenie 73%. :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 A ja nie mam faworytów,owszem widzialem wiele tras po których nie odważył bym się zjechać,ale to były trasy pozatrasowe,nieujęte w mapce ośrodków;)Każda trasa niesie niespodzianki,czasami nawet niebiesska;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 ....Każda trasa niesie niespodzianki,czasami nawet niebiesska;) Zwłaszcza w SzCyrku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 W określeniu trudności trasy najmniejszy wkład ma stromość trasy/człowiek mniej się dziwi/,niebieskie powinny być czerwonymi,a czerwone niebieskimi,czarne to już inna jazda.Oni patrzą na warunki terenowe,przeszkody,długość,szerokość i td... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 W określeniu trudności trasy najmniejszy wkład ma stromość trasy/człowiek mniej się dziwi/,niebieskie powinny być czerwonymi,a czerwone niebieskimi,czarne to już inna jazda.Oni patrzą na warunki terenowe,przeszkody,długość,szerokość i td... To jest zdrowe podejście! Zazwyczaj oceniamy nachylenie,które na pewnym etapie rozwoju nie jest problemem,a jest jeszcze więcej wytycznych.Siódemka na Pilsku(czarna)nie byłaby specjalnie trudna,gdyby nie przygotowanie(a właściwie jego brak),szerokość i to nachylenie w jednym odcinku. PS.Napiszcie coś o Harakiri,please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Harakiri - czarna trasa na Penkenie ponad Mayerhofen w DDolinie Zillertal. Na górę wjeżdrza sie szybkim 6-osobowym krzeslem (z tego co pamiętam) - na dół czarna ww. oraz czerwona dookoła całkiem nieciekawa. Harakiri jest trasa w rodzaju schodkowatej (tak to sobie nazywam) czyli po dwóch dłuższych górnych stromych odcinakch następuje do samego dołu zjazd krótszymi bardzo stromymi ściankami przerywanymi bardzo krótkimi wypłaszczeniami. Trasa szybka i wymagająca rownież uwagi bo jest kilka przełamań ograniczających widocznośc a z racji wystawy dolne- te w zasadzie najstromsze ścianki bywają miękkie i wjeżdrza sie z super twardego i wylodzonego w miękką breję - tak tam bywa. Trasa dosyć długa i naprawdę piękna - pierwsza liga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Uważam,że wszystkie trasy czarne są wymagające albo mniej,fakt jest inny-jak My sobie po nich radzimy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Wrzucę kilku moich faworytów w dziedzinie trudne i piękne m- tylko muszę na grupy podzielić 1/ w rodzaju schodkowate - Harakiri 2/ w rodzaju 'bez ściemy" czyli długa, stroma ściana, która sie jedzie na raz i nie puszcza ni chwili - tu traska Picolino w ośrodku Kronplatz (zjazd do Alta Badii), trasa idzie przez łąki i jest okrutnie stroma i eksponowana, do tego zawsze tam miałem trudne warunki bo rano lód, po południu miękko (wystawa pd-zach), druga to wspominana już przezemnie ściana źle ratrakowana na Tuxie (pod Kasererem) i taka traska na Latemarze w Val di Fieme Paola de Santa czy jakoś tak(coś,że się do świętych trzeba modlić jak się to jedzie) 3/ Długo, kręto, urozmaicenie i miejscami bardzo stromo i wąsko przez las - Kronplatz - dwie pięciokilometrowe trasy: Sylwester i Herenegg (mówiliśmy na tą Faceci z Jajami) - Zell am See - zjazd ze "Sznycelhoje" prawie prosto do kolejki w Zell - z Campinoii do Selvy w Val Gardena (taka trochę schodkowata) - Zjazd z Ahorn do Mayerhofen w Zillertal - zjazd 5 kilometrową Olimpią z Alpe Cermis w stronę Cavalese (Val di Fieme)- mozna dorzucić jeszcze 2,5 km łatwiejszego dołu dla dokatowania nóżek - Val di Fasa - czyli zjazd z Alpe Lusia z przełeczy do Moeny (zwłaszcza dolna częsć) To tak na szybko Więcej grzechów nie pamiętam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Jak najbardziej,ale to dla ludzi.;)A co innego?Oni zdają sobie sprawę,że nie wszyscy narciarze oceniają swoje możliwości,dlatego chcą ich zniechęcić nieratrakowanymi trasami;).Inaczej te służby ratownicze by nie wyrobiły na zakręcie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 28 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2009 Maćku, Tu masz filmik reklamujący Harakiri http://194.181.61.130/~misal/kasprowy/Harakiri.mpg A z moim imiennikiem z Krakowa nie zgodzę się co do zjazdu z Ahornu. Ten wydaje mi się spokojniutki i mocno lightowy . PS Herman M. to ja nie jestem pzdr misal PS II Chyba spadła temperatura, forum się ożywiło misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Co prawda ma być o Austrii, ale mnie najbardziej zmęczyła trasa "La Tunnel" we francuskim Alp d'huez. Najpierw zaczyna się niewinnym tunelem, a za nim prawie pionowo w duł: [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 29 Maj 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 (edytowane) - To tak na szybko Więcej grzechów nie pamiętam tak na szybko to pała:) z geografii Edytowane 14 Czerwiec 2009 przez januszb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 29 Maj 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Co prawda ma być o Austrii, ale mnie najbardziej zmęczyła trasa "La Tunnel" we francuskim Alp d'huez. Najpierw zaczyna się niewinnym tunelem, a za nim prawie pionowo w duł: hej Fanatyk może nowy temat byś założył? a pozatym tunel w Huez nigdy nie był ratrakowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 tak na szybko to pała:) z geografii Nie bądź taki ortodoks - historycznie i kulturowo to prawie wszystko się mieści w ogólnopojętej Austrii - poza Val di Fieme ale przecież nie będę zakładać osobnego tematu by jedną małą traskę wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Jeszcze do Ahornu : Zgoda- to łatwiejsza trasa od Harakirri ale za to prawie 3 razy dłuższa. Jak prawie każda trasa o bardzo dużej długości i dużej różnicy wzniesień zawiera odcinki bardzo trudne jak i bardzo łatwe. Jakoś zabójczo trudna nie jest o czym świadczy przemianowanie jej ostatnio na czerwoną. Ja ją jechałem 10 lat temu i nie wiem czy coś tam nie poszerzyli teraz bo ogolnie cały Ahorn mocno doinwestowali (nowa wielka kolejka a ja jak tam jeździłem to była taka stara jak kiedyś na Kasprowym). Pamiętam ta trasę jako długa i pięknie wijącą się przez las z kilkoma stromymi i bardzo wąskimi ściankami z sekwencją dosyć trudnych zakrętów-ciasnych i wąskich) - ale i są odcinki trawersujące i bardziej płaskie dojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misal Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Jeszcze do Ahornu : Zgoda- to łatwiejsza trasa od Harakirri ale za to prawie 3 razy dłuższa. Jak prawie każda trasa o bardzo dużej długości i dużej różnicy wzniesień zawiera odcinki bardzo trudne jak i bardzo łatwe. Jakoś zabójczo trudna nie jest o czym świadczy przemianowanie jej ostatnio na czerwoną. Ja ją jechałem 10 lat temu i nie wiem czy coś tam nie poszerzyli teraz bo ogolnie cały Ahorn mocno doinwestowali (nowa wielka kolejka a ja jak tam jeździłem to była taka stara jak kiedyś na Kasprowym). Pamiętam ta trasę jako długa i pięknie wijącą się przez las z kilkoma stromymi i bardzo wąskimi ściankami z sekwencją dosyć trudnych zakrętów-ciasnych i wąskich) - ale i są odcinki trawersujące i bardziej płaskie dojazdy. Michał, Masz rację. Na Ahorn patrzę z perspektywy 2008 roku. Wcześniej bywałem w Zillertal, ale tam nie zabłądziłem. Odstarszał mnie trochę ich "Kasprowy" pzdr misal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Co prawda ma być o Austrii, ale mnie najbardziej zmęczyła trasa "La Tunnel" we francuskim Alp d'huez. Najpierw zaczyna się niewinnym tunelem, a za nim prawie pionowo w duł: [YOUTUBE] [/YOUTUBE] Początek trasy prawie jak na Gąsienicowej na Kasprowym;):)Piękna trasa,cudne widoki i widać,żeby się nie męczyć trzeba mieć dobrą technikę jazdy po muldach:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Jakie fajne trasy opisujecie! Oby tak się udało je wszystkie osobiście poporównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 Jakie fajne trasy opisujecie! Oby tak się udało je wszystkie osobiście poporównywać Taką też mam nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Maj 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2009 (edytowane) A to zdjęcie z Harakiri A tu Ahorn Alta Badia Kronplatz Alpe di Lucia Alpe Cermis Val di Fiemme - Latemar Edytowane 29 Maj 2009 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 7 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2011 (edytowane) Ponieważ tutaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=12012 off-topowo była mowa o Harakiri, odgrzebuję ten wątek i proszę o porównanie Harakiri z Direttissima 11a z Ainecka. Direttissima 11a jest mi dobrze znana. Jak wygląda nachylenie i trudność Harakiri w stosunku do trasy z Ainecka? Jeśliby wziąć pod uwagę nachylenie obu tras (11a ma do 100%, Harakiri 78%), to Aineck ma bardziej "ostrą" trasę i być może najbardziej stromą w Austrii - wbrew temu, że prawdopodobnie to właśnie Harakiri jest reklamowana jako najbardziej stroma trasa w Austrii: "Harakiri" - steilste präparierte Abfahrt Österreichs - mit einem Gefälle von bis zu 78%!Wiadomo, że to marketing, ale z ciekawością wysłucham opinii tych, którzy znają obydwie trasy Edytowane 7 Styczeń 2011 przez Keszelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazol Napisano 21 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2011 wróciłem tydzień temu z Zillertal:)(może uda mi się napisać relacje) co do Harakiri, reklama,reklama. kawałek ścianki odpowiadający nachyleniu 78% i tyle,z góry płasko po ściance normalna trasa czerwona i wypłaszczenie! myślałem że będę miał kombinezon zapchany brązem a tu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi